Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Luck of the draw

Peter Hyllman

Fotbollens främsta företrädare, beslutsfattare och bevakare har framåt veckoslutet samlats i Rio de Janeiro för att genomföra lottningen av kvalet till VM 2014 i Brasilien.

Och ska man döma av genomförandet av lottningen, som tämligen omedelbart drog ut på tiden och hamnade efter tidsschemat, så kommer de organisatoriska problem som då och då rapporteras kring att fortsätta plåga det brasilianska arrangemanget.

:::

I det europeiska VM-kvalet deltar 53 lag som spelar om totalt 13 VM-platser. Dessa 53 lag lottas in i åtta grupper om sex lag och ytterligare en grupp med fem lag. Gruppvinnarna är automatiskt kvalificerade, därefter spelar de åtta bästa grupptvåorna playoff om de fyra sista platserna.

Detta ger naturligtvis väldigt många matcher som ska spelas och leder till ett tätare spelschema.

Annons

En bättre och tydligare lösning som skulle betyda färre spelade matcher skulle vara 12 grupper om fyra lag och en grupp om fem lag där gruppvinnarna är automatiskt kvalificerade. Men av politiska och ekonomiska skäl kommer det aldrig att realiseras, då det innebär att färre matcher kan TV-sändas.

:::

England hamnade i Grupp H – tillsammans med Montenegro, Ukraina, Polen, Moldavien och San Marino.

Visst ska England ta sig vidare från den gruppen. Montenegro, Ukraina och Polen är samtliga bra lag som kommer erbjuda gott motstånd men samtidigt ska inget av dem egentligen besitta den riktiga kvaliteten och styrkan att kunna utmana England över ett helt långt gruppspel.

Men det hela blir naturligtvis mer spännande av att England har en något oviss framtid. Förmodligen lämnar Fabio Capello jobbet efter EM 2012 och England kommer således ha en ny förbundskapten, och som vi ju alla känner till så riskerar det kunna bli både himmel och pannkaka.

Annons

Men den här gången finns inget Kroatien som ska kunna sätta riktiga käppar i hjulet.

En fördel med vad som ändå kan beskrivas som en något “lättare” VM-kvallottning är att det ökar möjligheterna att spela ihop ett nytt England, och ge de unga och framväxande spelarna få ett par år på sig att spela sig samman innan det brinner till på allvar i Brasilien sommaren 2014.

:::

Några andra intressanta utfall av lottningen kan vi också sammanfatta.

Skottland och Wales drabbar samman i Grupp A i något utav ett brittiskt derby. Polen och Ukraina, som arrangerar EM tillsammans, hamnar i samma grupp. Sverige får bege sig till Irland utöver att behöva tampas med Tyskland. Det blir inte lätt för Sverige att ta sig till VM den här gången heller. Grupp I med Spanien och Frankrike går ju inte av för hackor den heller.

Annons

………………………………………..

Riktigt tung skada för Lee Chung-Yong som drabbats av ett förmodat benbrott. Och för Bolton är det naturligtvis ett tungt slag, det är en väldigt betydelsefull spelare för dem.

Värvningen av Chris Eagles blev därmed ännu mer lämplig.

………………………………………..

Man kan lugnt säga att det inte alla gånger är det mest uppenbara kvalificeringssystemet till ett VM, märkliga gruppindelningar och playoff-lösningar.

Det får mig att tänka på det här lite roliga försöket till hjälpsam sammanfattning av Alan Partridge.

Be Champions!!

Publicerad 2011-07-30 22:05

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto