Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Give me that old time religion…

Peter Hyllman

Arsenalfansen har sina knickers in a twist mer än vanligt får man lov att säga. Ikväll kan det ju nämligen det vara på väg som de längtat och sett fram emot i ett par veckor nu allra minst. Nämligen att klubbens store hjälte och legend Thierry Henry gör comeback, efter att han skrivit på för ett två månaders lån från sin amerikanska klubb New York Red Bulls.

Ikväll går alltså Arsenal in i FA-cupens tredje omgång mot Leeds. Matchen spelas utav outgrundliga TV-skäl på en måndag. Men kanske är det värt det just för Henrys comeback. Kanske kan man ana goda omen. Förra gången Thierry Henry ställde upp mot Leeds så gjorde han fyra mål.

Jag har i en tidigare blogg konstaterat att jag ser det hela som en klok värvning på kort sikt för Arsenal. De fyller ut spelartruppen, får in lite erfarenhet, och de tvingas inte på samma sätt in i januarifönstrets karusell av mer eller mindre (o)begåvade spontanköp.

:::

Arsenalfansen har som sagt haft någon eller några veckor på sig att förbereda sig på tanken. Runt lunchtid igår satte nog emellertid den absoluta majoriteten av Man Utd-fans maten i vrångstrupen, åtminstone var jag på väg att göra det, när nyheten bröt ut att Paul Scholes drar på sig Man Utd-tröjan igen, redan till eftermiddagens cupmatch mot Man City.

Annons

Oväntat men för den sakens skull inte obegåvat. Man Utd har dokumenterade problem, skador och brist på spelare, med sitt centrala mittfält, och Paul Scholes, som skrivit på för återstoden av säsongen, fyller naturligtvis ut spelartruppen i det avseendet. Och även här tillförs värdefull erfarenhet. Även för Man Utd gäller att de därmed i mindre utsträckning än tidigare måste panikagera under januarifönstret.

Huruvida det sen är lika stort är kanske en annan och framför allt långt mycket mer subjektiv diskussion. Det var klart mycket längre sedan Thierry Henry spelade i Arsenal, och han har sedan dess lämnat klubben. Det gjorde aldrig Scholes. Förmodligen är det en större ”grej” med Henry tillbaka i Arsenal.

[youtubeplay id=”-YOti0icEbw” size=”large”]

:::

Thierry Henry och Paul Scholes. They both scored goals.

Annons

:::

Det kan ju framstå som något utav ett tema nu när det på kort tid alltså nu när två klubbar mer eller mindre samtidigt plockar in två gamla spelare som gör comeback, snarare än att värva nytt.

Själv tror jag det huvudsakliga skälet är just att man vill undvika att panikagera i januari. Det är också ”värvningar” som betraktas för vad de är och är tänkta att vara. Det är inte långsiktiga värvningar, de är medvetet kortsiktiga. Tänkta att fylla ett högst tillfälligt behov, och att skapa handlingsutrymme. På det viset måste de förstås.

Det är också så att både Arsenal och Man Utd på sina respektive sätt har att konkurrera med klubbar med överlägsna resurser, som bokstavligt talat har råd att värva spelare i överflöd, betala dem väldigt höga löner, och därefter bara strunta i att spela dem och värva en ersättare när det av någon anledning bedöms inte funka.

Annons

Det ställer krav på lite mer eftertanke från Arsenals och Man Utds sida, egentligen alla andra klubbar, när det gäller deras agerande på transfermarknaden. Rent ekonomiskt är det dessutom i stort sett aldrig gynnsamt att försöka köpa spelare i januari, förhandlingsläget är mer eller mindre alltid till den köpande klubbens nackdel.

Och fotbollsromantiken med att spelare som Thierry Henry och Paul Scholes gör sina återkomster kan man så klart inte klaga på heller.

…………………………………………………

Nya sätt att tjäna pengar på för engelska fotbollsklubbar. Ebbsfleet United har plockat hem £100k för att man på sina arena ansågs ha de sämsta och äckligaste toaletterna i hela England. Pengarna är tänkta att gå till att just renovera toaletterna.

Men låt oss hoppas att Premier League-klubbarna inte ser några nya financial fair play-strategier framför sig.

Annons

:::

Kanske är det inte så märkligt att QPR beslutar sig för att sparka Neil Warnock ändå. Ja, han tog dem till Premier League förra säsongen. Men sedan dess har han kraftigt ökat klubbens lönekostnader utan att resultaten i tabellen speglar dessa ökade kostnader.

Men stämmer det? QPR ligger trots allt över nedflyttningsstrecket. Även med inköpta spelare, kunde förväntningarna på QPR rimligtvis egentligen vara högre än så? Å andra sidan, så har prestationerna under just de senaste månaderna varit dalande, så tendensen var onekligen negativ.

Mark Hughes verkar vara front runner att ta över hur som helst.

:::

Jag har fortfarande problem att smälta gårdagens Manchesterderby. Lite svårt är det att förstå hur match efter match kan bli så intensiv, dramatisk och ”speciell”. Det är något särskilt med det hela. Jag har svårt att erinra mig något liknande ärligt talat.

Annons

Be Champions!!

Publicerad 2012-01-09 13:35

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto