Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bäst och sämst under januarifönstret

Peter Hyllman

Nyligen avslutades alltså ännu ett transferfönster, och det var väl ett av de mindre händelserika transferfönster vi sett på ett tag. Åtminstone var det inte i närheten av förra årets januarifönster när spelare som Luis Suarez, Andy Carroll och Fernando Torres landade i eller bytte klubb inom Premier League.

Men de som tror att det skulle vara någon större indikation på att ”festen nu är slut” kan inte sin fotbollshistoria. Sådant här går lite i vågor, och vi har sett liknande händelsefattiga transferfönster förut, och med samma utsagor om att det nu är slutfestat, bara för att landa i de veritabla köpfester som de två senaste transferfönstren utgjort.

Men även om det kanske inte har gjorts särskilt mycket under det här januarifönstret så kan det kanske ändå vara meningsfullt att försöka sammanfatta vad som har gjorts bra och vad som har gjorts dåligt. Vilka klubbar har utifrån sina behov och förutsättningar gjort ett mer eller mindre bra jobb?

Annons

:::

Bäst under januari

Queens Park Rangers. Ett mycket målmedvetet genomfört transferfönster av QPR, som gör en ordentlig kraftsamling för att hålla sig kvar i Premier League. Värvningen av Nedum Onuoha från Man City förstärker backlinjen både nu och på sikt. Och lagets anfallsproblem adresseras kraftfullt med värvningarna av Djibril Cissé och Bobby Zamora. Det kan bli en väldigt trevlig vår på Loftus Road för Mark Hughes. Imponerande av honom och ägaren Tony Fernandes.

Everton. David Moyes visar sig ännu en gång vara något av pojken med guldbyxorna, som skapar värde från ingenting. Med knappt några resurser alls till sitt förfogande så förstärker han laget betänkligt. Han lastar av en perenniellt skadedrabbad Louis Saha till Tottenham och förhandlar som tack till sig ett lån av gamle spelaren Steven Pienaar. Det lånet tillsammans med lånet av Landon Donovan förstärker mittfältet rejält, och köpet av Darron Gibson från Man Utd har redan visat sig vara rätt lyckat, samtidigt som man plockade ut en rejäl summa för Bilyaletdinov. Värvningen av anfallaren Nikica Jelavic från Rangers är även det en liten kupp.

Annons

Newcastle. Värvningen av Papiss Demba Cissé tycker jag är riktigt bra och som kommmer att kunna komplettera Demba Ba alldeles utmärkt. Att göra en riktigt bra värvning är i sig rätt få klubbar förunnat det här januarifönstret, men det som kanske framför allt lyfter Newcastles transferfönster är att de inte ägnat sig åt den motsatta aktiviteten, nämligen att sälja spelare. De har behållt alla sina stjärnskott och nyckelspelare, vilket inte varit klubbens modus operandi under senare år. Det är också bra agerat under ett transferfönster.

:::

Sämst under januari

Man Utd. Opta skickade ut en intressant stat för någon dag sedan. Man Utd har skjutit 42 färre skott än Liverpool men gjort dubbelt så många mål. Det kan ju låta bra men illustrerar också tydligt ett problem som varit uppenbart länge nu, Man Utd har stora kreativa problem med att skapa skott och målchanser. Det är en kvot som måste upp för att laget ska lyftas, men väldigt lite görs åt det. Och det är inget problem man åtgärdar genom att ta tillbaka Paul Scholes, hur bra han än är.

Annons

Wigan. Laget befinner sig mer eller mindre i en tabellmässig kris, och det finns absolut ingenting som tyder på att detta är på väg att förändras, likt man ändå kan ana i motsvarande lag som Bolton och Blackburn. I och med att klubbens existens förmodligen kan anses vara hotad om man till sist åker ur Premier League så är klubbens inaktivitet minst sagt förbryllande. Dave Whelans vilja att driva klubben vidare verkar vara begränsad.

Tottenham. Det är svårt att bli klok på Tottenhams januarifönster. Att man gör sig av med en missnöjd ryss är kanske inte så mycket att säga om. Men att ersätta honom med Louis Saha är inte direkt något större statement of intent från en klubb som ändå har som ambition att kriga om ligatitel och Champions League-platser. Enda uppsidan är att kontraktet bara gäller säsongen ut. Att plocka in Ryan Nelsen till backlinjen känns även det något tveksamt.

Annons

:::

En något irriterande företeelse när man diskuterar bra och dåligt under ett transferfönster brukar vara att endast aktivitet brukar anses vara bra. Men ibland kan det ju faktiskt det bästa agerandet vara att göra just ingenting, eller i alla fall i ingentings närhet. I det avseendet tycker jag ändå att Liverpool och Man City förtjänar att nämnas under det här transferfönstret.

Arsenal är väl en annan klubb, likt Man Utd för övrigt, där man kan känna att de kanske hade mått bra av att göra mer än vad som nu faktiskt gjordes. Till skillnad från Man Utd emellertid, så är det däremot betydligt svårare att sätta fingret på exakt vad som faktiskt behöver göras.

:::

Jag är lite osäker på om den här bloggen egentligen är rangordnad. Men jag lutar åt att klubbarna är att av mig anses som bäst eller sämst enligt ovan med början uppifrån och i fallande ordning.

Annons

…………………………………………………

Otroligt bekvämt och påpassligt för John Terry, Fabio Capello och FA att rättegången såsom en gudnådelig tillfällighet sköts upp till precis en vecka efter sommarens EM-slutspel. Många beslut och jobbiga ställningstaganden som därmed undviks inför stundande EM.

:::

Sunderland under Martin O’Neill leder alltså under motsvarande tidsperiod Premier League, om man nu hade räknat på det viset. En ordentlig uppryckning med andra ord.

:::

Simon Grayson har alltså sparkats som manager för Leeds. Alltmer börjar man ju undra vad Ken Bates egentligen håller på att göra med den klubben, som för bara något år sedan såg ut att återigen vara på uppgång. Men, icke att förglömma, laget ligger bara fyra poäng från playoff-platserna. Kan Neil Warnock vara mannen som tar laget uppåt i tabellen?

Annons

Be Champions!!

Publicerad 2012-02-02 14:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto