Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Allt ska avgöras på Anfield

Peter Hyllman

Vad som en gång har kommit upp, måste också komma ner.

Uttrycket syftar på fotbollens alldeles egen gravitationslag, som jag skulle säga är allmänt gällande även om man måste tillämpa det på olika lång sikt. Det går att förstå fotbollens makroutveckling med hjälp av det om man tittar på olika lags storhetstider och utvecklingskurvor. Och man kan gå ner på mikronivå och se resultat från match till match.

Men sällan har kanske uttrycket haft sådan konkret innebörd som den har just idag när Liverpool och Arsenal möts på Anfield i en match som avgör otroligt mycket i kampen om en av de maximalt två återstående Champions League-platserna.

Det har stundtals varit en tung säsong för både Liverpool och Arsenal, och båda klubbarna har haft och fått mycket att tänka på både på och vid sidan av fotbollsplanen. Men under en Underbar Helg för blott en knapp vecka sedan så var allt bara strålande sol för båda klubbarna. Liverpool tog sin första titel på sex år och vann en cupfinal på Wembley. Arsenal vände 0-2 till 5-2 i det kanske mest prestigeladdade Londonderbyt mot Tottenham på många år. Arsene Wenger har välförtjänt vunnit februaris pris som månadens manager.

Annons

Det som kommer upp, måste också komma ner.

Man kan alltså tycka att det är lite smått typiskt att just dessa båda lag ska möta varandra direkt därefter. För oavsett hur matchen än slutar så kommer ett lag förvisso kunna gå vidare med bibehållet momentum, samtidigt som det andra laget får se sitt momentum brutalt upphört.

Liverpool ligger 4-7 poäng efter Arsenal på fjärdeplats och måste i min mening vinna idag om de vill ge sig själva en ärlig chans. Arsenal måste nog inte vinna, ett oavgjort resultat skulle hålla Liverpool kvar på behörigt avstånd samtidigt som de oavsett vilket fortfarande har Chelsea inom räckhåll och Newcastle bakom sig. En förlust emellertid betyder ett potentiellt större avstånd till Chelsea, och att både Newcastle och inte minst Liverpool sniffar dem oförskämt intimt i rumpan.

Annons

Arsenal är alltså laget som kan spela med en något större känsla av frihet från press, och det brukar kunna vara till deras fördel. Liverpool å andra sidan har Anfield i ryggen.

:::

Matchens nyckel:

Kan Arsenal komma igenom Liverpools försvarslinje? Rykten om en skada på Robin van Persie oroar, för Arsenal behöver en spelare av den kvaliteten om de ska rå på ett av ligans mest robusta försvar. Men frågan om Arsenal lyckas störa Liverpools försvar är det som förmodligen mest av allt kommer att forma dagens matchbild. Om inte så kommer Liverpool kunna flytta upp sina positioner på planen, och då kommer trycket till sist bli alltför högt på Arsenals labila defensiv.

:::

Jag tror att Andy Carroll vinner matchen åt Liverpool.

:::

Läs för all del på om lite matcher mellan Liverpool och Arsenal från yesteryear, alltid rätt skön uppladdning och tidsfördriv för den som likt jag vandrar omkring som en osalig ande hela dagen fram till viktig avspark.

Annons

Joy of Six 1

https://www.guardian.co.uk/sport/blog/2012/mar/02/joy-of-six-liverpool-arsenal

Joy of Six 2

https://www.guardian.co.uk/sport/blog/2010/aug/13/joy-of-six-liverpool-arsenal

Det har spelats några bra matcher mellan lagen. Och då är väl inte ens en en viss 4-4-match på Anfield medtagen i beräkningen. En match som i efterhand framstår som allra mest märklig eftersom den dominerades av Andrei Arshavin och Fernando Torres.

…………………………………………………

Dagens matcher: Liverpool vs Arsenal, Blackburn vs Aston Villa, Man City vs Bolton, QPR vs Everton, Stoke vs Norwich, West Brom vs Chelsea, samt Wigan vs Swansea.

Tufft test igen för Chelsea och Villas-Boas.

:::

Intensiv intervjuläsning om Owen Coyle, Boltons manager, som pratar om sitt arbete och sina mål och planer för framtiden med Bolton. Ett klart intressant perspektiv.

Annons

https://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-2108963/Owen-Coyle-interview-Bolton-stay-club-bright-future.html

:::

Känslan är att rivaliteten mellan Liverpools och Arsenals supportrar har ökat under det senaste året. Kanske är det för att de konkurrerar om samma målsättning, kanske är det att Liverpool haft fräckheten att faktiskt värva lite spelare i somras.

Be Champions!!

Publicerad 2012-03-03 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto