Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Hyllmans hörna: Rysshelg i Premier League

Peter Hyllman

Det var en helg när det kändes som att väldigt mycket avgjordes. Arsenal spelade bort Liverpool från kampen om Champions League-platserna. Man Utd eliminerade Tottenham från alla diskussioner om någon titelstrid. Och West Brom fick bägaren att rinna över på Stamford Bridge, och Andre Villas-Boas sover numer med fiskarna.

Det var också en demonstration över hur fotbollen inte alltid vill följa någon tydlig statistisk logik. Arsenal vann och Man Utd vann, men med matchbilder som pekade på den raka motsatsen. Något som rätt väl borde visa på faran med att använda sig av statistik om bollinnehav för att förstå fotbollsmatcher.

I övrigt så firade Mark Hughes ett oavgjort resultat på hemmaplan mot Everton som om det vore en VM-titel, samtidigt som han insisterade på att han visste hur man vinner fotbollsmatcher. Så QPR kan typ sova lugnt. Även Aston Villa fortsatte sin dåliga vana att bara kryssa fotbollsmatcher, men den här gången gjorde man i alla fall ett mål, borta mot Blackburn.

Annons

Stoke tog en skön seger mot Norwich, Fulham och Pavel Progrebnyak krossade Wolves, och Swansea tog en viktig skalp borta mot Wigan och lyckades därmed ge till och med klubbens ägare Dave Whelans man-love gentemot manager Roberto Martinez en rätt tung törn. Det är med andra ord en tung vecka för unga man-boys med sydeuropeiskt ursprung på Premier Leagues managerpost.

Och i nordöst så utspelades säsongens hittills mest brutala match mellan Newcastle och Sunderland. Lee Cattermole satte ribban redan efter en dryg halvminut och fick domaren att hala fram det första av elva gula kort. Gult var emellertid inte den enda färgen på korten, Stephane Sessegnon synade rött under andra halvlek och efter matchen så ville inte heller Cattermole vara sämre. Matchens eftermäle förvärrades även av att Alan Pardew och Martin O’Neill drog in sig själva i ett ordkrig.

Annons

Själva matchen då? Oavgjort 1-1 efter att den alldeles specielle Sunderlanddödaren Shola Ameobi (like) kvitterat på tilläggstid. Krutröken ligger fortfarande tät över St James’.

:::

Säsongens januarivärvning är Pavel Progrebnyak

Om det stämmer vet jag inte, men bara någon minut efter att Progrebnyak gjort det tredje målet i sitt hat-trick mot Wolves så tweetade Opta om att han på sina fem första bolltouchar för Fulham hade gjort fem mål. Oavsett om det är så eller om han faktiskt rört bollen någon mer gång, så är det så klart ett helt sjukt målfacit. Martin Jol har hittat en riktig guldklimp och kommer förmodligen göra allt för att omvandla lånet till en permanent värvning. Om nu inte någon annan storklubb, eventuellt i samma stad, hinner få upp ögonen.

:::

Hur mycket störs Tottenham av förbundskaptensspekulationerna?

Annons

Harry Redknapp är den stora favoriten att ersätta Fabio Capello som Englands förbundskapten. Sedan Capello sparkats och media börjat spekulera mer vilt än någonsin tidigare så har Tottenhams ligaresultat börjat dippa. Nu har man alltså förlorat både mot Arsenal och Man Utd, och sedan 2-0 mot Arsenal så släppte man alltså på ungefär 90 effektiva matchminuter in åtta raka mål. Och igår kväll kom så också på presskonferensen de första frågorna om Tottenham störs av osäkerheten runt Harry Redknapp.

Det är så klart något som Redknapp aldrig kommer att medge. Men om någon vet hur störande för spelartruppen det kan vara med besked om att managern ska lämna klubben så är det Alex Ferguson, och den sluge gamle räven såg så klart till att inför matchen tydligt annonsera Redknapp som Englands självklare nye förbundskapten.

Annons

Tottenham ägde matchbilden under den första halvleken. Men man kan se vad självförtroende spelar för roll. Efter att ha tappat 0-2 mot Arsenal så var det så klart kört i botten. Och huvudena sänktes närmast märkbart när Man Utd mot matchbilden gjorde 1-0 precis innan halvtid. Scenariot upprepade sig, och många svarta tankar växte nog fram i Tottenhamspelarnas huvuden då.

:::

Det känns som att Robin van Persie är på god väg att förändra hela skalan. Han är mer än bara Arsenals MVP, han är kort och gott RVP. Hur ska man skriva ut det? Ridiculously Valuable Player!

:::

Omgångens elva:


…………………………………………………

Middlesbrough besegrade Portsmouth med 3-1 på bortaplan i helgen, ett viktigt resultat för dem i kampen om uppflyttning. Kanske. För hur värdefull kommer den segern egentligen vara om Portsmouth inte kan fullfölja säsongen och alla poäng som lag tagit mot dem elimineras från tabellen?

Annons

Inte någon ideal situation på något vis, men förmodligen ändå det minst dåliga och det mest rättvisa tillvägagångssättet.

:::

Pep Guardiola till Chelsea? Han kommer inte att lämna Barcelona innan deras storhetstid är över. José Mourinho? Skulle nog kunna kräma ur det sista ur befintlig spelartrupp, men knappast rätt man att förändra och föryngra den. Rafa Benitez? Bara om Roman Abramovich i så fall har gett upp alla ambitioner att spela offensiv fotboll.

Harry Redknapp till Chelsea? Prestige eller plånbok för Redknapp, skulle man också kunna formulera den frågan.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2012-03-05 05:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto