Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Aston Villa 2011/12: +

Peter Hyllman

Aston Villa hade förvisso inte några lätta förutsättningar inför den här säsongen, inte minst genom att ha sålt både Ashley Young och Stewart Downing på kort tid. Därtill hade klubben precis genomfört ett managerbyte samt lyckats skapa närmast en supporterrevolt genom att tillsätta fel manager. Allt detta, tillsammans med en åtstramad klubbekonomi, innebar att det knappast var rimligt att förvänta sig fortsatta utmaningar i toppen av tabellen.

Måttfullhet präglade Aston Villas agerande på transfermarknaden där man gick med en betydande vinst. Köpen var på ytan kloka, Shay Given och Charles N’Zogbia båda etablerade kvalitetsspelare. Men ska man få någon utväxling av en värvning så förutsätts det att man använder en taktik som gör det möjligt för dem att prestera.

Alex McLeish fick utstå en storm av kritik inför säsongen. Delvis för hans koppling till Birmingham så klart, men delvis för att det var svårt att förstå varför Aston Villa anställde en manager som precis lett just Birmingham till nedflyttning.

Det taktiska ingenmansland som McLeish förde in Aston Villa i, med en medioker defensiv och ett närmast obefintligt anfallsspel, gav minst sagt kritikerna av hans managerkompetens vatten på sin kvarn. Säsongens förutsättningar var kanske inte de bästa, men att dra in Aston Villa i en nedflyttningsstrid, och sluta endast två poäng ovanför nedflyttningsstrecket, är helt enkelt inte bra nog.

Annons

Cupspelet innehöll inte heller det några glädjeämnen för Aston Villa och dess supportrar. En vinst i respektive cup blev det, innan det blev respass så fort man stötte på Premier League-motstånd. Ligamässigt var det Aston Villas sämsta säsong på närmare tio år, och endast det faktum att man med nöd och näppe undvek nedflyttning räddar ettan i betyg.

Betyg: 1

:::

Säsongens bäste spelare: STILIYAN PETROV. Har fått kämpa och slita med ett ytterst otacksamt jobb mellan en svagt organiserad backlinje och ett närmast kastrerat anfallsspel. En av få som mäktade med att göra något med bollen, visade sig symptomatiskt nog vara allvarligt sjuk mot slutet av säsongen.

Säsongens överraskning: CHRIS HERD. Under en mörk säsong är det svårt att hitta positiva överraskningar, men Herd får sägas vara en av dem. En yngre förmåga som klarar av att spela både i backlinjen och på mittfältet, och som gjorde ett minnesvärt debutmål på Anfield.

Annons

Säsongens besvikelse: CHARLES N’ZOGBIA. Killen hade så klart ingen enkel uppgift med tanke på att han skulle ersätta både Ashley Young och Stewart Downing, men bättre än det blev hade man så klart förväntat sig. Huruvida de disciplinära problemen endast varit hans fel är oklart, men två mål på 32 matcher är inte bra nog.

:::

Aston Villa @ The Movies: GRAPES OF WRATH. John Fords filmversion av John Steinbecks roman om den sociala rörelsen i samband med den stora depressionen, och den vrede som upplevs av berättelsens protagonist Tom Joad kan spegla den frustration och alienering som Aston Villas supportrar, och stundtals även spelare, känt för vad som hänt den här säsongen.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2012-05-21 19:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto