Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Tottenham 2011/12: +++

Peter Hyllman

Det finns så väldigt mycket att säga om Tottenhams säsong att det är närmast omöjligt att veta var man ska börja.

Säsongsuppladdningen var allt annat än harmonisk. Lagets nyckelspelare ryktade lämna klubben, som säsongen innan knappt missat Champions League. Framför allt Luka Modric var hetare än havregrynsgröt. Här agerade Tottenham starkt som ändå, med visst våld, såg till att behålla sina spelare, med löften om att fortsätta satsningen tillbaka till Champions League. Många andra klubbar skulle inte orkat stå emot. In fact, flertalet andra klubbar stod inte emot.

Visst var det också en magnifik första halva av säsongen, egentligen ända fram till februari. Inte bara öppnade Tottenham upp ett mäktigt försprång ner till flertalet av sina konkurrenter, såväl spelmässigt som poängmässigt så var man också på väg att etablera sig i titelstriden. Ren och skär Harry Redknappsk succé.

Annons

Men sedan hände något. Kanske var problemet till sist att Tottenham helt enkelt själva började tro på mytbilden som spreds om dem.

Flertalet skäl har förts fram till Tottenhams sammanbrott. Brist på rotation och trötta spelare. Ryktena om förbundskaptensposten och dess destabiliserande effekt. Märkliga taktiska beslut av Redknapp, bland annat spelandes Gareth Bale i mitten. Oavsett vad så tappades till sist såväl försprånget som hela härligheten.

Cupspelet var om inte direkt dåligt så åtminstone inte inspirerat. Att åka ut på straffar i Ligacupen borta mot Stoke må vara hänt. En semifinal i FA-cupen kan måhända låta bra, men det var inte någon särskilt tuff väg dit. Och den enda ursäkten för den undermåliga insatsen i Europa League är att den åtminstone var representativ för de engelska lagens allmänna inställning.

Annons

Det finns två utgångspunkter att värdera Tottenhams säsong. Å ena sidan trodde ytterst få inför säsongen att Tottenham faktiskt skulle kunna konkurrera på allvar om en Champions League-plats, och därmed har de presterat klart bättre än förväntat. Å andra sidan så hade de matchboll på Champions League och upplägg framme vid nät, men brände och torskade matchen. På så vis tappade de till sist kakan.

I normala fall skulle ett sådant sammanbrott leda mig till en tvåa i betyg. Men det som till sist får mig att höja ett steg är att Tottenham faktiskt lyckades med vad de föresatte sig. De kom bland de fyra bästa lagen, på så vis nådde de faktiskt Champions League.

Att de trots detta inte får spela i Champions League nästa säsong är ett av den moderna fotbollens justitiemord. Ett engelskt fotbollslag möjligen rånat på hela sin framtid av UEFA:s stelbenta och illa genomtänkta regelverk. Det sänker betyget på UEFA, men inte på Tottenhams insats.

Annons

Betyg: 3

:::

Säsongens bäste spelare: SCOTT PARKER. Egentligen är det svårt att skilja ut någon ur en kvintett av spelare: Parker, Emmanuel Adebayor, Luka Modric, Rafael van der Vaart och Gareth Bale – samtliga har varit bra. Men ingen har heller stuckit ut, och då fastnar jag för Parker som var mycket av det defensiva maskineri som gav licens och cover åt Tottenhams sprudlande offensiv under stora delar av säsongen.

Säsongens överraskning: KYLE WALKER. Högerbackspositionen såg ut som ett svagt område för Tottenham inför säsongen, men unge Walker har fått sitt stora genombrott på positionen. Med ett vågat och modernt spel var han en viktig del utav Tottenhams tidiga framgångar, och spelade sig även in i de engelska EM-diskussionerna.

Säsongens besvikelse: HARRY REDKNAPP. Meningen ovan om att Tottenham kanske gick på sin egen mytbild personifieras kanske mest av Redknapp. Var drabbad av höjdsjuka runt julen när han började prata titelfajt och satte press på laget. Underblåste i eget intresse rykteshärden om förbundskaptensjobbet samt började helt i onödan tinkra taktiskt med laget. Någonstans på vägen glömde Redknapp bort att också han var dödlig.

Annons

:::

Tottenham @ The Movies: VERTIGO. Hitchcocks krypande thriller om en man som förlamas av sin egna höjdskräck, ångest och uppfattade vanföreställningar och snärjs in i en nedåtgående spiral av tragedi och galenskap. Scottie Fergusons besatthet av Madeleine speglar Tottenhams besatthet av Champions League. Bådas besatthet för dem till allt högre höjder, men därifrån blir fallet desto mer dramatiskt.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2012-06-04 19:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto