Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Swansea 2011/12: +++++

Peter Hyllman

Att vara nykomling i Premier League är ett tufft liv, och Swansea var tillsammans med Norwich de två nykomlingar som inför säsongen tippades få svårast att hålla sig kvar där. Det faktiska utfallet visade sig bli det rakt motsatta, Swansea klarade sig kvar med luft ned till ribban.

Cupspelet var inte särskilt mycket att hänga i julgranen. Två snabba förluster mot Bolton och Shrewsbury i FA-cupen respektive Ligacupen, det var helt uppenbart att det var ligan som var Swanseas prioritet. Och i någon mening, eftersom de är just nykomlingar, så är det svårare att klandra dem för det än till exempel lag som Newcastle, Aston Villa och Tottenham.

Att sluta 11:a i ligan är en prestation i sig naturligtvis. Men kanske mer beundransvärt är att Swansea likt Stoke har etablerat sig i Premier League, om det nu är möjligt efter endast en säsong, med en helt egen spelidé och identitet, om än rakt motsatt till Stoke. Det är en spelidé man formulerat under ett flertal år och det är så klart en form av triumf att lyckas hålla fast vid den och lyckas med den också i Premier League.

Annons

Utöver resultat och taktik så måste man också säga att Swansea lyckades väldigt väl med sina värvningar inför och under säsongen. Danny Graham förstärkte lagets anfall, och januarilånet av Gylfi Sigurdsson gav laget ytterligare en dimension.

Säsongen till sin helhet hade näppeligen kunnat vara bättre för Swansea.

Betyg: 5

:::

Säsongens bäste spelare: STEVEN CAULKER. Frestande att säga Gylfi Sigurdsson så klart, men jag gillar inte att promota spelare som bara deltagit under en halv säsong. Då står det för mig mellan Danny Graham och Caulker, och här tycker jag till sist att mittbackens prestation är den genomgående bästa och mest värdefulla. Killen är bara 20 år dessutom. Tottenham, som äger honom, kan inte vara helt missnöjda. Ännu en Roy Hodgsonsk backmiss.

Säsongens överraskning: LEON BRITTON & JOE ALLEN. Swanseas spelstil var naturligtvis inte någon överraskning i sig. Men om någon inför säsongen skulle försökt intala mig att två mittfältare i Swansea skulle ligga på europeisk toppnivå när det gäller bollinnehav och pass completion så hade jag tvivlande ruskat på huvudet.

Annons

Säsongens besvikelse: Nä, jag kan inte riktigt förmå mig till att säga att någon i och runt Swansea var en besvikelse den här säsongen. Klubbens styrelseordförande Huw Jenkins lyckades inte uttrycka något osympatiskt ens när Liverpool direkt efter säsongen norpade deras manager. Fansen var bland de mest högljudda, sjungande och ärliga fansen i ligan.

:::

Swansea @ The Movies: 2001, A SPACE ODYSSEY. Kubricks film är I grund och botten en film om utveckling, och Swansea är onekligen the next level inom engelsk fotboll, ett av lagen som illustrerat hur klubbar med mindre medel genom taktisk disciplin och kompetens kan konkurrera med större klubbar, höjandes ligans konkurrenskraft underifrån. Monoliten på månen kan få representera Barcelonas idéarv och dess betydelse för engelsk fotboll, samtidigt som HAL utan tvekan symboliserar det mekaniskt rationella med just denna spelfilosofi.

Annons

:::

Be Champions!!

Publicerad 2012-06-05 16:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto