Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

England kan inte längre förlora EM

Peter Hyllman

England vann gruppen. England är i kvartsfinal. Bland andra Holland är det inte. Tänka sig så det kan bli ibland.

Man undrar vad de professionella fotbollstyckarna som förutspådde fiasko för England i EM tänker nu. Man undrar lite vad de horder av självutnämnda nätexperter som menade att England inte skulle ha någon chans att ens gå vidare från gruppen känner nu.

Jag antar att det kommer börja gnölas om tur och ”flyt”. Det brukar bli så.

Roy Hodgson befinner sig just nu i ett guldläge. Hur det nu än egentligen slutar så har han ju faktiskt gjort lite av succé med England, han kan inte länge misslyckas. Han tog laget till kvartsfinal, vilket nog var mer än vad många faktiskt förväntade sig.

Vinner England även kvartsfinalen, då har England helt plötsligt gjort stormsuccé. Förlorar de kvartsfinalen, så gjorde man det ändå mot en världsnation som Italien. Då är det förståeligt.

Annons

Roy Hodgson kan helt enkelt inte förlora.

:::

Gårdagens matcher signalerade hur som helst slutet på gruppspelet, och nu råder alltså spelledig dag inför kvartsfinalerna som börjar imorgon. Det ger ju tillfälle att bedöma lite den allmänna styrkan på de åtta kvartsfinallagen. En femgradig skala använder jag mig av.

Mästarklass (+++++)

Nej, jag tänker vara så fräck att säga att inget lag har visat upp ett spel på den här nivån. De uppenbara kandidaterna är Spanien och Tyskland. Men Spanien har varit stundtals långsamma och centrerade. Tyskland har sett stundtals skakiga ut.

Berömlig (++++)

På den här nivån placerar jag tre lag. Spanien och Tyskland har jag redan tagit upp, om än meddelst negativ definition. I positiv mening så är det däremot två lag som verkligen har visat upp ett samordnat och helhetligt spel av allra högsta klass. På den här nivån placerar jag också Italien, som jag så här långt tycker har visat upp ett såväl konstruktivt, komplett som varierat spel. Så länge inte Italien slår sig till ro under en match så är de alltid farliga.

Annons

Med beröm godkänd (+++)

Ett steg ner ser jag framför allt två lag som befinner sig. Portugal har sett genomgående starkt ut under turneringen, de är defensivt solida och de skapar mängder av chanser. De förlorade mot Tyskland men det var ärligt talat rätt oturligt. Mot såväl Danmark som Holland var de ett nummer större. England har format en taktik som går ut på att de ska vara svåra att slå, och så långt har de lyckats. Dessutom känns det som att de har fått ett utrymme att växa in i turneringen som jag tror kommer vara dem till nytta. De är organiserade, men kan också forcera en match vid behov.

Svagt godkänd (++)

Några lag betraktar jag som godkända men heller inte så mycket mer. Grekland har väl egentligen spelmässigt inte så mycket att komma med, men de är åtminstone välorganiserade defensivt, och därmed svåra att slå, och de är åtminstone funktionella framåt. Frankrike borde naturligtvis kunna bättre än vad de hittills visat upp. Det är ett kompetent lag naturligtvis, men känslan är helt enkelt att de är för långsamma framåt, särskilt sett till lagets spelidé, och för lätta att exponera bakåt. Har Laurent Blanc hunnit få stil på det här laget? Jag tvivlar.

Annons

Mediokra (+)

Jag har inte mycket till övers för Tjeckien i det här mästerskapet, detta trots att de faktiskt vann sin grupp. De blev krossade av Ryssland i första matchen, de vann hyfsat turligt mot Grekland, och Polen besegrades lika mycket av sig själva som av tjeckerna. Deras anfallslinje känns väldigt tunn, och försvaret är stundtals vidöppet.

:::

Naturligtvis är det helt horribelt att Ukraina inte får sitt mål mot England godkänt. Argument nummer 23,526 för målkameror.

:::

Kvartsfinalerna då?

Tjeckien (+) vs Portugal (+++)

Det här tror jag blir en munsbit för Portugal. Tjeckerna kommer inte komma en millimeter mot Portugals försvar, och spelare som Nani och Cristiano Ronaldo kommer att fullständigt älska de ytor som det tjeckiska mittfältet och försvaret lär bjuda dem på.

Tyskland (++++) vs Grekland (++)

Annons

Tyskland kommer att få jobba för segern, men segern kommer de ändå att ta hem. Det finns ett matchscenario som jag tror tyskarna kommer att behöva akta sig för, och det är att grekerna gör det första målet. Det vore inte någon omöjlig, men väl en ångestframkallande situation.

Spanien (++++) vs Frankrike (++)

En intressant kvartsfinal. Klarar Frankrike av att höja sig nu när allvaret börjar så blir de en farlig motståndare för Spanien. Spaniens offensiva rörlighet tror jag emellertid blir en svår nöt att knäcka för ett inte alltid stabilt franskt försvar, så de smarta pengarna lägger jag på Spanien.

England (+++) vs Italien (++++)

Den på förhand jämnaste kvartsfinalen som jag ser det. Italien betraktar jag som favoriter, av det enkla skäl att jag upplever dem ha fler variationer och taktiska anfallsverktyg i sin låda. Englands bästa chans är att forma matchbilden till ett taktiskt spel och därmed få Italien att tänka först och göra sedan. Om England dessutom har modet att gå lite crazy offensivt ibland så vore mycket vunnet. Mest ”oförutsägbara” vinner, är min prediktion.

Annons

:::

Be Champions!!

Publicerad 2012-06-20 01:36

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto