Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Englands straffskyttar mot Italien

Peter Hyllman

Nåja, nu tror ju jag egentligen att Italien reder ut det här redan ett tag innan straffläggningen och går vidare till semifinal. Personligen tror jag på en italiensk uddamålsseger, eller om de möjligen kontrar in ett tvåmålsförsprång i ”öppet mål” under slutminuterna.

Men ändå känns det ju lite roligt att spekulera lite kring straffskyttarna.

Dels så är det ju en på förhand tämligen jämn kvartsfinal mellan två lag som spelar taktiskt och stundtals försiktigt. Det är helt enkelt upplagt för att kunna gå till straffläggning. Dels så är ju England och Italien minst sagt två länder som har en historik när det kommer till just straffläggning.

Englands tragiska historia när det kommer till straffläggningar är ju minst sagt välkänd. Tyskar och portugiser har hittills flera gånger om gett engelsmännen kallsvettningar. Italien kanske uppfattas som mer framstående i det här avseendet. Framför allt är det väl VM-finalen 2006 som då finns i minnet, möjligen också EM-semifinalen från 2000.

Annons

Men håll i åtanke att Italien också har eliminerats ur tre raka VM-turneringar på just straffar – 1990, 1994 samt 1998 – vilket ju milt sagt känns som någon form utav rekord. Samt att de förlorade en straffläggning även i förra EM. Så det här med straffar är knappast någon oproblematisk historia för Italien heller.

Lite lustigt är det ju. Hur så pass lika straffacit ändå kan leda till så väldigt olika allmänna karaktäriseringar av det nationella kynnet. Engelsmän är labila nervvrak, italienarna är iskalla taktiker. Vi ser vad vi vill se, och blundar gärna för det som inte stämmer överens.

:::

Inget av det ovan sagda förtar ju dock att det här med straffläggningar är ett engelskt trauma. Det sägs även att Roy Hodgson beordrat särskild träning på just straffar inför kvartsfinalen. Vilket säkert får gamla purister, som menar att det ”går inte att träna på straffar”, att rynka på näsan.

Annons

Men vilka lägger då straffarna för England? Jag tror på följande fem ordinarie straffskyttar, i ingen särskild ordning:

Steven Gerrard. Ett flertal faktorer talar så klart för att Gerrard tar en av Englands straffar. För det första, han är kapten, det är hans uppgift att visa vägen. För det andra, han har en bred vana av att ta straffar i sitt klubblag. Brukar sätta de allra flesta, inte minst i utsatta lägen. Finns han kvar på planen så tar han garanterat en straff.

Ashley Cole. Jag har sett Chelsea i tre straffläggningar, och Cole har tagit en straff i varje och gjort mål två gånger. Båda dessa två tillfällen ägde rum i en Champions League-final. Det här med att lägga straffar kan alltså Cole, och den rutinen tror jag Roy Hodgson kommer att gå mycket på. Coles närminne av straffläggningar är ju också positivt, vilket kan vara nog så betydelsefullt.

Annons

Glen Johnson. Ytterbackarnas straffläggning för England. Men även Johnson är en erfaren straffläggare. Bland annat tog han Liverpools sista straff under den här säsongens Ligacupfinal och satte den tryggt och säkert. Samma här, jag tror Hodgson går på erfarenheten och det ”positiva minnet”.

Wayne Rooney. Rooneys facit som straffskytt är förvisso något skakigt, men jag tror det spelar mindre roll här. I en straffläggning vill man ha spelare som gillar läget, och ingen i England är det på samma sätt som just Rooney. Som ordinarie straffläggare i Man Utd så har han också viss vana vid att sätta straffar i viktiga lägen.

Theo Walcott. Vem som blir den femte straffläggaren är en riktig slamkrypare, det finns som jag ser det ingen uppenbar kandidat. Istället får man pröva sig fram med uteslutningsmetoden. Vill man verkligen ha Lescott som straffskytt till exempel? Jag fastnar för Walcott. Han är uppenbarligen i form, han skulle troligtvis vara hyfsat pigg, och han har i alla fall liten vana av straffläggning sen förut.

Annons

:::

The Guardian spekulerade även de i troliga straffskyttar. De hade inte med Glen Johnson, men däremot Ashley Young och James Milner. Milner skulle jag kunna tänka mig, han har varit säker på straffar i andra sammanhang, men Young känns ju som en enda vandrande straffmiss på lång väg. Scott Parker likaså.

John Terry you say?! Slippery slope, säger jag.

:::

Men det känns väl som att ett eller ett par engelska försvarsmisstag kommer att avgöra den här matchen. Eller hur?!

…………………………………………………

Nordöstra England krigar om John Guidetti, om vi ska tro ryktena. Newcastle och Sunderland har skickat ut varsitt gäng män med lustiga hattar som kommit fram till att ”honom ska vi ha!”

Sunderland känns väl som det rimligare alternativet, kan jag tycka.

:::

Då jag under veckan här befinner mig på veteran-VM i bordtennis i Globen samt på en brygga i Saltsjöbaden med kluckande vatten och ett gäng iskalla öl bredvid mig om vartannat, så är samtliga veckans bloggar skrivna på förhand.

Annons

Det kommer med andra ord ingen matchblogg efter kvällens match, oavsett hur den nu har slutat. Tyvärr för de som vid vinst för England vill frossa, och FYI för de som vid förlust näsvist kommer att undra ”varför jag inte säger något nu?”

:::

Be Champions!!

Publicerad 2012-06-24 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto