Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Betyg på Premier Leagues värvningar

Peter Hyllman

Idag öppnar formellt Premier Leagues transferfönster, men trots detta så har ju ändå ett helt gäng övergångar till klubbarna i Premier League formellt slutförts innan dess.

Kontinuerligt under sommaren kommer jag att dagligen utvärdera de gjorda värvningarna. Ett projekt som jag inleder här och nu genom att utvärdera samtliga de värvningar som gjorts klart fram till den 1 juli.

Ett undantag kommer däremot behöva göras tämligen omedelbart, då jag åker iväg på arbetsresa i ett par veckor. Samtidigt under denna tid kommer jag att titta framåt mot den kommande säsongen med en genomgång lag för lag, två bloggar om dagen.

Viktigt att hålla i åtanke att vad jag utvärderar i den här bloggen, och i kommande bloggar, inte är spelaren utan värvningen. En spelare kan vara världsklass utan att för den sakens skull fylla något större behov för den köpande klubben.

Annons

Vad jag bedömer är också endast värvningens kvalitet och relevans, jag har inte för avsikt att bedöma huruvida spelaren motsvarar transfersummans värde eller ej. En sportslig bedömning endast, ej ekonomisk.

Endast om det på ett trovärdigt sätt går att argumentera att klubben i och med värvningen förspillt möjligheten att värva ett flertal andra spelare den bättre behövt kommer det att påverka min bedömning av värvningen som sådan.

So, let’s get it on!

:::

Berömlig (+++++)

Shinji Kagawa – Man Utd, £17m. Extremt svårt att hitta argument mot den här värvningen. Finansiellt en hitvärvning. Japanen har också varit en av Dortmunds mer imponerande spelare under en ytterst framgångsrik period för klubben. En spelare vars position på planen fyller ett tydligt behov för Man Utd och med potential att lyfta laget som helhet.

Annons

:::

Med beröm godkänd (++++)

Samba Diakite – QPR, £3,5m. Något okänd och därför också något underskattad defensiv mittfältare som varit på lån från Nancy under det senaste halvåret. Presterade bra i QPR under våren och har visat sig stabil på en position som är väldigt viktigt för ett lag i botten av tabellen.

Mohamed Diame – West Ham, fri. En inspirerad värvning av West Ham av den ytterst talangfulle defensive mittfältaren, som ägnat de tre senaste säsongerna åt att uträtta stor nytta i Wigan. Har möjlighet att verkligen utvecklas som spelare i West Ham.

Ben Foster – West Brom, £4m. Målvakten har varit på lån till West Brom den senaste säsongen, och £4m är ett klart bra pris för West Brom att lösa en bevisat bra målvakt, för ett lag för vilka en bra målvakt är om inte guld så i alla fall Premier League-säkerhet värd.

Annons

Rob Green – QPR, fri. QPR:s behov av en målvakt är väl egentligen tveksamt, Paddy Kenny imponerade under den gångna säsongen, men frågan är om den andra säsongen kommer vara lika förlåtande. Green är en målvakt med etablerad Premier League-cred, det är en förstärkning.

Eden Hazard – Chelsea, £32m. En riktig prestigevärvning av Chelsea som fortsätter sitt projekt att föryngra och delvis också förändra sitt klassiska och titelvinnande lagbygge. Med värvningen av Hazard signalerar Chelsea att förra säsongens sjätteplats var ett olycksfall i arbetet.

Nick Powell – Man Utd, £4m. Powell är en av Englands allra mest omtalade och beundrade unga talanger. Man Utd vann dragkampen om honom, och värvade en spelare på en delvis eftersatt position, med all potential att vara en av Premier Leagues storstjärnor inom några år.

Annons

:::

Väl godkänd (+++)

Romain Amalfitano – Newcastle, fri. Newcastles franska projekt fortsätter, en spelare som onekligen passar in i klubbens scoutingprofil. Den gångna säsongen har lärt oss att inte tvivla på klokheten i Newcastles värvningar, men man kan börja undra om klubben inte börjar få nog av unga, franska offensiva mittfältare.

Olivier Giroud – Arsenal, £13m. Jodå, naturligtvis är det en god värvning av Arsenal. Som dock blir ”ännu bättre” endast om klubben också säljer Robin van Persie, varmed laget ändå blir sämre som helhet. Skicklig spelare, men där finns en dokumenterad risk att anfallare från Ligue 1 inte nödvändigtvis levererar i Premier League.

Ryan Nelsen – QPR, fri. En åldrande karriärsspelare med massvis av erfarenhet från Premier League och engelsk fotboll. Befinner sig definitivt i sin karriärs höst, men har definitivt något eller några år kvar i kroppen varmed han kan bredda och förstärka QPR:s försvar.

Annons

Mladen Petric – Fulham, fri. Efter att ha misslyckats med att behålla Progrebnyak i klubben så fortsätter Martin Jol fiska anfallare i Bundesliga. Han har fastnat för Petric, som Jol känner till sedan tiden i Hamburg, och det har han nog inte gjort alltför dumt i. En spännande värvning.

Lukas Podolski – Arsenal, £11m. En spelare som bidrar med såväl kvalitet som erfarenhet till Arsenals lagbygge. Kan ha få en nytändning så blir han väldigt värdefull för Arsenal. Enda sättet att tycka att värvningen är strålande till skillnad från bra är emellertid att tycka att Gervinho kanske inte riktigt motsvarat de högt ställda förväntningarna på honom.

Jay Rodriguez – Southampton, £6m. Killen kan definitivt göra mål, han har producerat dem i tvåsiffrigt antal för Burnley i The Championship under de två senaste säsongerna. Man kan tycka att transfersumman var rätt hög, men det är en spelare som Southampton verkligen kan få ett stort värde utav.

Annons

:::

Godkänd (++)

Stephen Henderson – West Ham, okänt. En irländsk målvakt utav okänd kvalitet med Premier League-mått mätt, uppfostrad i Aston Villas strålande akademi. West Ham tar en klar chans med Henderson, som dock har potential att vara en god ersättare för flyktade Robert Green.

Brett Holman – Aston Villa, fri. Australiensisk anfallare som plägat sitt yrke i Holland de senaste säsongerna. Skrev på ett förkontrakt i mars och är alltså värvad av Alex McLeish snarare än Paul Lambert, vilket kan försvåra för honom i klubben. Men spelaren är intressant, och han har potential att göra ett avtryck i Aston Villa.

Andy Johnson – QPR, fri. Erfaren anfallare som är något utav en journey man i Premier League. Han har gjort sparsamt med mål sedan hans väldigt produktiva tid i Crystal Palace, delvis begränsad av skador. Känslan är att det är en spelare som kan vara nyttig, men vars rykte också är något överskattat.

Annons

Jussi Jääskeläinen – West Ham, fri. Ännu en målvaktsvärvning av West Ham, och någon som väl är tänkt att betraktas som något utav en gardering utifall Henderson inte håller måttet. Som sådan är Jääskeläinen ett bra bet, med närmare 500 matcher i Boltontröjan.

Marko Marin – Chelsea, £7m. En värvning som möjligtvis hamnat i skymundan av den långt mer spektakulära Hazard-värvningen. Dock en spelare som har potential att göra mycket nytta för Chelsea, ungefär på det vis som jag upplevt att Salomon Kalou gjort nytta för laget tidigare.

Garath McCleary – Reading, fri. Kommer från Nottingham Forest där han etablerat sig som en klassisk engelsk ytter. Oprövad i Premier League, och det är väl något oklart om han egentligen har något att bidra med på den nivån, även om han den gångna säsongen röstades fram av fansen som säsongens spelare.

Annons

George Williams – Fulham, okänt. Fulham har under senare år byggt upp en alltmer produktiv och framgångsrik akademi. Värvningen av 16-årige Williams från MK Dons ska ses i det ljuset. Det är emellertid ingen spelare som kommer ha någon effekt på den kommande säsongen.

:::

Underkänd (+)

Jag har svårt att uppfatta någon värvning hittills som direkt underkänd, sett till spelarnas kvalitet såväl som aktuell spelartrupps behov.

:::

Varsågoda att tycka till om något som jag med goda skäl misstänker att väldigt många har väldigt starka åsikter om.

…………………………………………………

Bortrest har jag varit. Tack i efterhand för alla positiva kommentarer om några av bloggarna under veckan. Kul att de uppskattas, vissa av dem var faktiskt också rätt roliga att skriva.

:::

En utvärdering av Englands EM-insats? Jodå, bättre än väntat, eller snarare befarat, skulle jag säga. Taktiken var måhända överdrivet defensiv, men kanske så också av nöden. Möjligen är det där England måste börja, för att bygga vidare därifrån.

Annons

:::

Som sagt, från och med imorgon så kommer jag inleda en lag för lag-genomgång inför Premier League-säsongen 2012/13.

Be Champions!!

Publicerad 2012-07-01 05:44

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto