Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Inför Premier League 2012/13 (5): Chelsea FC

Peter Hyllman

Manager: Roberto Di Matteo
Hemmaplan: Stamford Bridge (41,837)
Snittplacering: 2,6 (6 – 2 – 1 – 2 – 2)

:::

Strategi

Chelsea har varit en klubb på tillväxt alltsedan Roman Abramovich tog över klubben, därtill hjälpt av stabila TV-intäkter och kommersiell utveckling. Vinsten i Champions League den gångna säsongen bidrar till att stabilisera denna intäktsbas ytterligare en säsong. Kommande financial fair play-regler har tvingat Chelsea att anpassa sina kostnader, som fortfarande i hög utsträckning överstiger klubbens intäkter. Organisatoriskt förblir Chelsea en klubb i permanent revolution, men känslan är ändå att det hela är på väg att lugna ner sig något efter de senaste årens smått osannolika karusell.

Annons

Taktik

Försöken har varit flerfaldiga att göra Chelsea till ett mer expansivt och offensivt spelande lag. Detta har emellertid haft dokumenterade effekter på lagets defensiva stabilitet, något som den gångna säsongen såg dem falla till en lätt otrolig sjätteplats i tabellen. Det var först en återgång under Di Matteo till den stabila och lågt liggande defensiv som laget är uppväxt med som Chelseas säsong stabiliserades och de lyckades spela hem såväl FA-cupen som Champions League. Utvecklingen av spelartruppen gör dock att Chelseas försök att spela ”bättre fotboll” kommer fortsätta.

:::

Transfers

Chelsea har varit aktiva tidigt den här sommaren. Först säkrades Marko Marins signatur och därefter landade Chelsea prestigevärvningen Eden Hazard mitt framför nosen på ett flertal konkurrenter. Därtill har ett antal spelare lämnat klubben, bland dem Didier Drogba, José Bosingwa och Salomon Kalou. Det är först och främst på mittfältet och i försvaret som Di Matteo behöver koncentrera sina ansträngningar den här sommaren, där är Chelseas spelartrupp i det tunnaste laget. Luka Modric, Marouane Fellaini samt Portos ytterback Alvaro Pereira har samtliga ryktats till Chelsea.

Annons

Nyckelfråga

Med vilket tidsperspektiv tillåts Roberto Di Matteo jobba?

Nyckelspelare

Juan Mata. Spanjoren är den tänkta spelaren i Chelseas nya lagbygge som är tänkt att vara spindeln i nätet mellan mittfält och anfall, samt även kunna bidra med en hälsosam målskörd på egen hand. Kort och gott, han ska vara för det nya Chelsea vad Frank Lampard varit för det gamla Chelsea. Lyckas han så blir Chelsea ett formidabelt lag.

:::

Chelsea som seriefigur: Al Swearengen

Deadwoods tuffaste och smutsigaste saloonägare och entreprenör. Skyr inga medel i sin strävan att kontrollera stadens utveckling. Tar väl hand som sin talangreserv i form av prostituerade och underhuggare, men drar sig heller inte för att mata de som inte längre gör någon nytta till Wus grisar.

:::

Rimlig målsättning 2012/13

Titeln. Visst kom Chelsea på sjätteplats förra säsongen, men det är också lite svårt att betrakta det som något annat än en rejäl olycka på arbetet. Särskilt som Chelsea också satsat så tydligt inför den här säsongen. Att missa Champions League är helt enkelt inte ett alternativ för Chelsea. Klubben har alla förutsättningar att utmana de båda Manchesterlagen i toppen av tabellen, och får de ordning på sin defensiv så lyckas de också med det.

Annons

Mitt tidiga tips: 3

:::

Be Champions!!

Publicerad 2012-07-04 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto