Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Inför Premier League 2012/13 (14): Stoke City FC

Peter Hyllman

Manager: Tony Pulis
Hemmaplan: Britannia Stadium (27,740)
Snittplacering: 14,4 (14 – 13 – 11 – 12 – C2)

:::

Strategi

Något i skymundan så är det alltså så att Stoke är ett av Premier Leagues mest spenderande lag under den senaste femårsperioden. Det är naturligtvis inte i närheten av de summor som till exempel Chelsea och Man City har lagt ned, men ändå talande och kanske nödvändigt för att laget skulle etablera sig i Premier League. Det är med andra ord inte endast en stabil organisation och en genomtänkt taktisk idé som hållt Stoke vid liv, utan även goda ekonomiska förutsättningar.

Taktik

Det pratas mycket om att ett fotbollslag ska ha en egen identitet och en egen spelidé. Det måste man säga att Stoke har. Det som trots allt gör dem så pass impopulära, eller i alla fall inte folkkära, är att den spelidén är den raka antitesen till vad som nu allmänt anses som högsta mode. Det är äckligt disciplinerat, det är långa bollar och inlägg, och det är inte minst fysiskt hårt spel. Det har räckt till för att etableras i Premier League, känslan är dock att om Stoke ska kunna bli ännu bättre så behöver de komplettera sin spelidé med mer kreativa inslag.

Annons

:::

Transfers

Stoke har ett i grunden bra och hyfsat komplett lagbygge, och behöver alltså inte ägna sig åt några större operationer den här sommaren. Mycket pengar investerades också förra sommaren, och min misstanke är att ägaren Peter Coates nog tycker att det kan vara läge att vila på hanen. Tunga rykten går att Stoke har uttryckt intresse för Wolves Steven Fletcher, men i min mening är det framför allt på centralt mittfält som Stoke behöver förstärka med ett något mer spelförande element.

Nyckelfråga

Är Tony Pulis den rätte managern att ta Stoke vidare till nästa nivå, givet att Stoke har sådana ambitioner?

Nyckelspelare

Jon Walters. Det kommer många långa bolleveranser till Stokes anfallare inne i boxen, vilket så klart motståndarna känner väl till och är förberedda på. Walters fyller en viktig roll i att sopa upp resterna från dessa inspel genom att dyka upp i momentet efteråt. Den rollen fyller han väl och Stoke har vunnit många mål på det greppet.

Annons

:::

Stoke som seriefigur: Gene Hunt

Hunt är en riktig relik från Förr, det som vi alltid kommer att nostalgiskt minnas som Bättre. Han lämnar inget utrymme för tvetydighet och estetik, här är det raka rör och brutala metoder som tas till när problem uppstår och måste lösas. Hans attityd får lätt mer moderna människor att himla med ögonen.

:::

Rimlig målsättning 2012/13

Övre halvan. Sett till spelarmaterialet som Stoke besitter så bör de utan tvivel ha som ambition att befinna sig på den övre halvan. Känslan är däremot att Stoke har stagnerat de senaste säsongerna, där finns inte riktigt någon energi att utvecklas vidare. Personligen tror jag den tendensen fortsätter.

Mitt tidiga tips: 15

:::

Be Champions!!

Publicerad 2012-07-08 16:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto