Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Enormt resursslöseri av Liverpool att göra sig av med Andy Carroll

Peter Hyllman

Den spontana tanken mot slutet av förra säsongen var väl snarast att Andy Carroll på något sätt hade hittat sin plats i Liverpool. Han avslutade säsongen med några riktigt imponerande insatser. Han avgjorde FA-cupsemifinalen mot Everton och med ett mål och ett starkt inhopp i finalen mot Chelsea så visade han att det var ett misstag av Kenny Dalglish att inte ha med honom i startelvan. Även i EM så gjorde han stabila insatser i landslagströjan.

Ändå så befinner vi oss här nu under sommaren och Andy Carroll framstår som sommarens kanske största pågående transfersaga inom Premier League och den engelska fotbollen. Hans dagar i Liverpool framstår som alltmer räknade, även om jag i och för sig tror att många hinder fortfarande måste övervinnas innan han lämnar klubben.

Det är oklart vilka möjligheter Andy Carroll egentligen kan anses ha fått i Liverpooltröjan. Kenny Dalglish uttryckte ofta förtroende för honom i det offentliga rummet, men när det väl kom till laguttagningar och taktik så spelade han en annan melodi. Och i och med Brendan Rodgers ankomst till klubben så verkar situationen se ännu mörkare ut för Carroll. Det är åtminstone intrycket som ges.

Annons

Idén att Liverpool i praktiken betalade £35m för Andy Carroll är mest bara korkad. Det enda det beloppet har med verkligheten att göra är att det har blivit till en albatross runt Carrolls nacke, som tyngts ned av förväntningarna som summan medfört. Oavsett vad så kan man mest konstatera att det känns som ett stort slöseri av Liverpool att så snabbt och lättvindigt ge upp vad som ändå är en av Englands mest talangfulla unga anfallare. Många har felaktigt kritiserat Liverpool för resursslöseri i och med att de tog Carroll till klubben, men genom att göra sig av med honom så riskerar Liverpool i efterhand göra sig skyldiga till ett resursslöseri av ännu större proportioner.

Men vilka är då egentligen för- och nackdelarna, och vilka olika krafter är det egentligen som driver frågan framåt?

:::

Vad som framstår som en fördel är väl först och främst det taktiska. Brendan Rodgers ger alla intryck av att vilja spela ett snabbt, rörligt och passningsbaserat anfallsspel, och det känns som en typ av spel som Andy Carroll inte kommer ha alldeles lätt att passa in i. Det är åtminstone inte hans direkta styrka om vi uttrycker det på det viset. Rent taktiskt framstår alltså Liverpools behov av Andy Carroll som oklart.

Annons

Men det är ju också möjligt att vända det där till en nackdel. Om det var något som Swansea och Brendan Rodgers kritiserades för under förra säsongen, så var det kanske att de verkade sakna alternativa anfallsvägar, kort och gott den så populära ”plan B”. Kanske fanns inte resurserna till det i Swansea, men i Liverpool finns de ju onekligen där i form utav just Andy Carroll och hans hästsvans. Å andra sidan ska väl sägas, Carroll gav inte under förra säsongen direkt intryck av att trivas i rollen som ”impact player” från avbytarbänken.

Där finns en annan nackdel. Andy Carroll är en ung engelsman och en anfallare som skulle kunna vara en av klubbens trotjänare i ett decennium framöver, en spelare att bygga ett lag runt. Han är alltså en typ av spelare som det är ytterst tveksamt om andra anfallare som Luis Suarez och Fabio Borini någonsin kommer kunna bli för klubben. Han besitter andra egenskaper än rent tekniska som gör honom särskilt värdefull. Med andra ord är det kanske inte bara en enskild spelare som Liverpool eventuellt gör sig av med. Risken är snarare att Liverpool är på väg att slänga ut babyn med badvattnet.

Annons

Mot detta kan en fördel vägas, och den är så klart rätt uppenbar. Att sälja Andy Carroll betyder både en rätt trevlig försäljningssumma in i klubbkassan, och att ett inte ringa utrymme frigörs i klubbens lönebudget. Detta kan så klart användas till att återinvestera i spelartruppen, kanske kan man till och med få två spelare till priset av en.

:::

Men hur troligt är det då att det blir en flytt av?

En sak som talar för det är Newcastles agerande. Just nu ägnar de sig väl allra mest kanske åt poserande, likt en kåt tupp, med frågor om att ta tillbaka Andy Carroll på lån, alternativt antydandes förhållandevis låga köpesummor. Delvis känns det som att de försöker spela lite Allan i dalen och framstå som smarta i affärer. Delvis tror jag däremot också Newcastle faktiskt är intresserade av att ta tillbaka Carroll, och delvis försöker de kanske med sitt poserande få Carroll själv att ta initiativet till en sådan flytt. En mer subtil och accepterad form av tapping-up med andra ord.

Annons

Mycket av Liverpools agerande indikerar ju också att en flytt går att läsa ut i korten. Åtminstone om vi håller oss till Brendan Rodgers. Uttalanden om att vettiga bud måste övervägas signalerar inte precis en benhård vilja att behålla spelaren i klubben. Rodgers har väl heller inte direkt strösslat marknaden med signaler om att behålla Andy Carroll står särskilt högt upp på hans dagordning.

Men det finns också aspekter med Liverpool som gör mig mer tveksam till om en affär egentligen är rimlig i det här läget. Och till stor del tror jag det handlar om prestige. Klubbledningen har inget större intresse av att framstå som dåliga affärsmän, och givet att den allmänna uppfattningen är att de investerade £35m i Andy Carroll så misstänker jag att de inte kommer att nöja sig med annat än ett alltför högt pris på honom, ett pris som ger dem möjlighet att hävda att de fick tillbaka en rimligt stor del utav investeringen.

Annons

Jag tror det är få klubbar, om någon, under Premier Leagues absoluta toppskikt som har något intresse av att betala en sådan summa. Till det kommer också att Andy Carrolls egna löneanspråk kan sätta käppar i hjulet, han betalas inte peanuts i Liverpool. I slutänden beror kanske en eventuell affär på i vilken utsträckning Liverpools klubbledning är benägen att betrakta Andy Carroll som en sunk cost, en misslyckad investering eller en dålig pokerhand helt enkelt, och det i sin tur beror förmodligen rätt mycket på Carrolls egen attityd till att stanna kvar i klubben och kämpa för en plats.

:::

Den stora frågan är med andra ord kanske vad Andy Carroll själv vill, och kanske inte minst vad som är bäst för Andy Carroll.

Två klubbar som förmodligen inte kommer att blanda sig i frågan, men som förmodligen borde göra det, är Tottenham och Man Utd. Två klubbar som skulle kunna få ut väldigt mycket av Andy Carroll, och som Andy Carroll skulle kunna få ut väldigt mycket av.

Annons

…………………………………………………

Värvningar

Chris Gunter – Reading, £2,3m. Mycket klok värvning till högerbacken av Reading, som likt många andra lag är tunna på just den positionen. Lite undrar jag kanske hur Gunter kommer greja Premier League, men den som lever får se. Väl godkänd (+++)

Modibo Maiga – West Ham, okänt. Jag gillar det faktum att Maiga faktiskt levererat regelbundet under några säsonger i Ligue 1, samt hans mångsidighet. Men jag undrar lite över hur Allardyce tänker passa in honom med West Hams övriga offensiva spelare. Väl godkänd (+++)

:::

Den lilla klubben Clay Cross Town valde som ett PR-knep att låta lokala företag få köpa en lott, utöver vanligt reklamutrymme, som skulle ge dem rätt att namnge klubbens arena för den kommande säsongen. Resultatet? Lotteriet vanns av en lokal tatueringsstudio och arenan heter numer The Devil Made Me Do It Ground.

Annons

Så kan det också gå till inom engelsk fotboll.

:::

Jag kan naturligtvis inte tänka mig att det fanns något Nelson Mandela hellre önskade sig på sin 94-årsdag än att höra Alex Ferguson sjunga för honom.

Be Champions!!

Publicerad 2012-07-19 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto