Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Fyra hopp om förändring i fotbollens samtal

Peter Hyllman

Det sägs att två saker här i världen är eviga, döden och skatter. Nåväl, när det kommer till fotboll i allmänhet och engelsk fotboll i synnerhet så är det ett antal andra saker som också är att betrakta som närmast eviga: Partisk lagbundenhet, domardiskussioner, bråk om vad som är bra fotboll samt ett ständigt prat om rättvisa.

När nu ändå en ny säsong står för dörren så finns det ju ett par saker man liksom hoppas skulle kunna bli annorlunda den här gången än vad det varit tidigare. Med andra ord sådant som man kanske råkat tröttna på och som man därför hoppas förändras. Det har i sig inte så väldigt mycket med fotbollen i sig att göra, utan snarare det pågående samtalet om fotbollen.

Och det är ju en del utav fotbollen det med.

:::

En åsikts källa avgör inte dess giltighet. Det finns ju två rätt vanligt förekommande feltänk. Det första är att tro att en person inte vet något om en sak för att han håller på ett annat lag. Det andra är att tro att en person faktiskt vet något bara för att han håller på samma lag. Det är en sak att påpeka att en person har en subjektiv uppfattning, men det är inte därmed bevisat att den personen har fel. Det är höjden av lathet att bemöta ett påstående endast med att hänvisa till någons lagtillhörighet, utan att peka på vad man konkret anser är rätt eller fel i en åsikt eller ett påstående. Källan avslöjar egentligen inget, den kan som mest ge en indikation, men inget mer, av grad av insikt i själva diskussionsämnet.

Annons

En hälsosammare syn på domarens roll och uppgift. En slagdänga lika gammal som det konstanta domargnället förmodligen. Samtalet om fotboll skulle bli många gånger mer konstruktivt om alla, inklusive supportrar och media, hade något mer realistiska förväntningar på domarna. De är mänskliga och bör således per definition inte antas vara allseende och allvetande. Diskussionen i övrigt handlar till stor del om olika tekniska hjälpmedel, men jag kan tycka att en lika stor hjälp vore en nyansering av vad som är och inte är en foul. En spelare kan bli tacklad och ramla utan att det för den sakens skull är frispark. Motsatt, en spelare kan bli tacklad utan att ramla, och det är ändå frispark. Att en spelare ramlar eller faller är inte i sig nog för att ett regelbrott ska ha begåtts. Det är denna förenklade tro som ligger till grund för att spelare anser sig behöva filma för att få domslut med sig.

Annons

En bredare syn på fotboll än bara som underhållning. Synen på fotboll som endast till för att underhålla är i grund och botten konsumerism. För många supportrar räcker det, men för många andra är fotbollen mycket viktigare än så, det är en fråga om identitet. För spelarna är fotboll en passion, eller kanske bara ett yrke. För ägarna kan fotbollen vara ett samhällsansvar eller ett sätt att tjäna pengar. Och så vidare, fotboll är kort och gott väldigt många olika saker för olika personer, och att endast tillskriva fotbollen en enda funktion är att göra den orättvisa. Även spelmässigt begränsar ett sådant perspektiv fotbollen, och leder in i ett von oben-tänkande där en viss typ av fotboll betraktas som förmer än andra typer.

Ett slut på idén att ett lag ”förtjänar” att vinna en fotbollsmatch. Det här handlar ju i grund och botten mest om att rationalisera ett resultat, vinst eller förlust, i efterhand. Fotboll är i grund och botten väldigt enkelt, flest mål vinner. Fotboll går på samma gång ut på att släppa in färre och göra fler mål än motståndaren. Oftast används ett högt bollinnehav och närvaro på motståndarens planhalva som argument för varför ett lag förtjänar att egentligen vinna matchen. Som om att göra många saker fel eller inte tillräckligt bra på något sätt skulle vara en god sak. I slutänden är det bara förlorare som ältar vad de anser sig ha förtjänat.

Annons

:::

Men något säger mig att vi kommer få leva med allt det där under den här säsongen också.

…………………………………………………

Värvningar

Miguel Perez Cuesta – Swansea, £2m. Laudrup fortsätter den spanska revolutionen i Swansea, och den 26-årige mittfältaren från Rayo Vallecano får kanske ses som en tänkbar ersättare till den möjligen flyktade Joe Allen. Oklart om han är uppgiften vuxen. Godkänd (++)

…………………………………………………

Robin van Persie, Andy Carroll och Luka Modric – Premier League hittade sina transfersagor den här sommaren också. Återstår att se hur lång tid det tar att reda ut dem, och hur de till sist reds ut.

:::

Det här att Alex Ferguson går ut och bekräftar att de är intresserade av än den ene och än den andre spelaren får mig att ana ugglor i mossen.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2012-07-24 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto