Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Gästblogg: Därför slutar Liverpool fyra

Peter Hyllman

För 4-5 år sedan hade Premier League fyra lag som i stort sett alltid representerade England i CL. Liverpool, Chelsea, Man Utd och Arsenal kallades the big four och det var i princip omöjligt att lyckas klämma sig in och konkurrera ut något av lagen (Everton lyckades säsongen 04/05).  Men sedan lyckades Tottenhams långsiktiga satsning fullt ut och Manchester City kunde med hjälp av obegränsad budget slå sig in som ett av Englands absoluta topplag. Liverpool är klubben som har tappat mest på Citys och Tottenhams intåg, man har inte spelat i CL sedan säsongen 09/10.

Chelsea slutade i år sexa, ett riktigt bottennapp för Londonklubben, men tack vare segern i CL så snor man Tottenhams plats då Tottenham slutade fyra. Säga vad man vill om den regeln, själv tycker jag det är ett stort skämt, men det finns inte mycket att göra för Tottenhams del som istället får satsa vidare mot CL i år med en ny manager och troligtvis utan Modric.

Om vi räknar in Manchesterlagen som självskrivna till varsin topp fyra placering återstår med andra ord Liverpool, Tottenham, Arsenal och Chelsea ( Ja, jag utgår ifrån att Newcastle inte kommer att ta sig till CL). Arsenal och Chelsea har inte missat Cl sedan Big Four upplöstes medan Tottenham endast tagit sig dit en gång, även om man i år lyckades ta fjärdeplatsen. De fyra lagen som är huvudkanditater till de två sista CL-platserna ska i denna blogg granskas, lag för lag, för att försöka lista ut vilka av lagen som lyckas.

Annons

******

Vi börjar med Liverpool, klubben som slutade först på en åttondeplats i år. Inför förra säsongen hade klubben satsat nära inpå en miljard på nya, främst brittiska spelare. Downing, Adam, Henderson, Bellamy, Enrique och Coates köptes in under sommaren och halvåret tidigare köptes Carroll och Suarez in.

Trots det uteblev resultaten, man vann förvisso ligacupen och kom tvåa i FA-cupen, men en åttondeplats i ligan skvallrar om flopp. Ut försvann Dalglish och in kom Swanseas succémanager Rodgers. Inför denna säsongen har man värvat både Joe Allen och Fabio Borini, två spelare Rodgers känner till väl och som passar in i hans syn på fotboll. Många spelare har även fått lämna, Maxi, Bellamy och Kuyt mm.

Frågan är bara om det inte blir bättre i år? Jag har förvisso inte sett Allen spela så mycket men han har en lysande statistik och Rodgers vet precis vad han duger till. Dessutom har man Agger som visat upp en enorm klubblojalitet, något som behövs nu när Gerrard ofta är skadad och Carragher med rätta får nöta mer bänk.

Annons

Däremot kan man fråga sig om Liverpool har visat sig hedersamma när Rodgers verkar vilja rannsaka sin gamla klubb. Först vill han ha Gylfi (Fine, Tottenham visade intresse men Rodgers var ganska kvick med att annonsera sitt efteråt) och sedan med Allen, som han ju också lyckades knyta åt sig. Detta trots gentlemannaavtalet…

Det som främst talar emot Liverpool är ändå att Steve Clarke lämnat klubben. Den f.d assisterande managern var en lysande taktiker defensivt, jag är rädd att man kan tappa mycket i det defensiva spelet utan honom som rådger Rodgers.

Esset: Lucas Leiva. När Lucas blev skadad förra säsongen rasade mycket i Liverpools defensiva spel och mittfältet fick aldrig tillbaka den säkerheten man trots allt hade innan skadan. Ska man lyckas i år så behövs Lucas mer än någonsin då man verkligen ser vilken skillnad han gör.

Annons

Kungen: Luis Suarez. Klubbens främste offensiva kraft som kommer att vara en nyckel om man ska lyckas offensivt i år. Kan han få igång sitt målskytte på allvar kan Liverpool mycket väl hamna fyra.

Jokern: Jordan Henderson. Spelade stundtals bra men passade aldrig in i Dalglishs spelide, dessutom fick han spela alldeles för mycket på högerkanten. Får han chanser centralt kan hans one-touch spel bli en rejäl tillgång för klubben.

******

Chelsea ser jag som främsta favoriter av de nämnda lagen att nå CL-spel. Man har en grymt bra defensiv och har förstärkt med många tekniska, smarta och unga spelare i sommar. Hazard är en spelare med enorm potential, även om jag misstänker att han tillsammans med Oscar kommer att få svårt att anpassa sig till spelet i början.

Den främsta förstärkningen Chelsea ser ut att få till säsongen är ändå en Torres i form. Under slutet av förra säsongen såg han vass ut, med målet mot Barca och hattricket mot QPR. Lägg till ett riktigt starkt EM som kantades av en skytteligaseger och jag tror att vi kommer få se en riktigt bra Fernando i år.

Annons

Det som talar emot Chelsea är Di Matteo. Okej, han gjorde det omöjliga möjligt när han vann CL och FA-cupen, men nu är det han som ska bygga upp det nya Chelsea. Har han skickligheten till att bygga upp ett vinnande lag ifrån grunden eller var han bara en one-hit-wonder? Magkänslan säger att han kommer att misslyckas men jag blir tvungen att använda förnuftet och säger att man tar tredjeplatsen.

Esset: John Terry. Det är defensiven som är Chelseas signum och om man ska lyckas i år måste kaptenen spela lika säkert som han gjorde under stora delar av förra säsongen.

Kungen: Fernando Torres. Har varit engelsk medias favoritskämt under lång tid nu, men det verkar ha lossat för honom. Han kommer dunka in 20 + i år och få den upprättelsen han behöver och förtjänar.

Jokern: Marko Marin. I skuggan av Oscar och Hazard så är Marin en riktigt bra spelare som imponerat stort i Bremen. Får han bara tillräckligt med speltid så har Chelsea gjort ett kap i den unge tysken.

Annons

******

Arsenal då? Jag skulle kunna skriva spaltmetrar om Van Persies vara eller icke vara men jag utgår ifrån att ni redan har läst och vet så mycket om fallet och jag kan nog inte komma med nya, djupa tankar om det. Man har däremot satsat mycket på att ersätta honom med Podolski, Giroud och Cazorla.

Men har man verkligen satsat smart eller satsat för satsandets skull?  Cazorla känns onödig då man redan har 100 tekniska yttrar defensiven ligger under all kritik. Individuellt har man en ganska bra defensiv men den är knappast särskilt samspelt och båda Sagna och Vermaelen är överskattade, samma sak för Szczesny.

Gibbs är duktig men hans defensiva spel är inte tillräckligt och han måste höja det väsentligt inför säsongen. Förra säsongen klarade man tredjeplatsen men det var med nöd och näppe och med en RVP i sitt livs form. I år kommer man inte att ha det lika enkelt och det blir nog inte bättre än en sjätteplats, även om RVP stannar ett sista år.

Annons

Esset: Mikel Arteta. Många vill få det till RVP men faktum är att Arteta gör så otroligt mycket nytta på det defensiva mittfältet samtidigt som han bidrar till offensiven. Han har fått alldeles för lite beröm då han är navet på ett annars ganska svagt centralmittfält.

Kungen: Lukas Podolski. Ja, jag utgår ifrån att RVP lämnar, annars hade givetvis han stått här. Men Poldi har mycket rutin trots sin ålder, han är en utpräglad målskytt och han har en vinnarskalle som kommer att behövas för Arsenal i år.

Jokern: Olivier Giroud. En lång anfallare som gjorde succé i Montpellier förra säsong. Med ett utmärkt huvudspel, fin blick för spelet och en förmåga att göra mål så kan han bli en viktig spelare med många mål i slutminuterna då inläggen pumpas in i boxen.

******

När det kommer till Tottenham är det mer svårtippat. Man har förstärkt klokt med  Vertonghen till försvaret och Sigurdsson till det offensiva mittfältet. Samtidigt saknar man en forward av klass och vi kommer nog inte få se en så länge man inte får sålt Modric. Det bästa för Tottenham är faktiskt att Modric lämnar, dels för att man får in en stor summa pengar man kan använda till forward och ersättare men också för att man får in spelare som vill spela för klubben, det är nog ingen hemlighet att Modric länge velat lämna.

Annons

Det som gör Tottenham mest svårtippat är ändå att se hur bra Villas-Boas lyckas. I Chelsea gjorde han bort sig men nu har han en trupp som är bättre anpassad till det spel som han använde och gjorde succé med i Porto. Om han kan anpassa sin egen filosofi till verkligheten och inte spela det alltför höga försvaret, få respekten och tron ifrån spelarna och lyckas ersätta Modric på ett bra sätt så kan mycket väl Tottenham sluta trea eller t.o.m utmana om ligatiteln?

Tottenhams säsong bygger mycket på att man får sålt Modric och ersätter honom med en riktigt bra spelare samtidigt som man har pengar över till att köpa en forward av högsta klass (Adebayor, Dzeko, Giuseppe Rossi mm) och göra det i tid, så att det inte blir panikersättningar till överpris.

Esset: Scott Parker. Om Modric lämnar så måste Parker, oavsett ersättare, ta ett större ansvar i uppspelen och i anfallsspelet. Van der Vaart är redan en fantastiskt duktig poängspelare men utan understödet bakifrån kommer även han att få det svårt. I det defensiva spelet är Parker i princip klanderfri.

Annons

Kungen: Gareth Bale. Är tillsammans med Modric klubbens stora världsstjärna. En otroligt löpstark och snabb ytter som kommer att göra många assister från sin vänsterkant. AVB älskar dessutom att använda kanterna i offensiven vilket kommer göra Bale till en än mer viktig spelare framåt.

Jokern: Kyle Walker. Spelade till sig en ordinarie plats på högerbacken förra säsongen och med sin snabbhet och sina stundtals fina inlägg kommer han att passa bra in i AVBs syn på fotboll. Har potential att bli en av PLs bästa högerbackar, underskattad defensivt.

******

Personligen tror jag vi får se Manchesterklubbarna som etta och tvåa med Chelsea trea, Liverpool fyra, Tottenham femma och Arsenal sexa. Sedan kan mycket förändras då transferfönstret ännu inte är stängt och plockar Arsenal in M’vila eller någon annan duktig CM så ökar deras chanser avsevärt.

Annons

Vad tror ni, satsar Arsenal rätt? Lyckas Liverpool i år? Kan någon av Manchesterklubbarna dras in i CL-kampen eller är de för bra?

Publicerad 2012-08-14 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto