Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Premier League-erans fem bästa anfallare

Peter Hyllman

Det här är femte delen i en bloggserie där jag går igenom Premier League-erans bästa spelare, lagdel för lagdel. Jag inledde med målvakterna, fortsatte med försvararna och därefter mittfältarna, och arbetar mig stegvis uppåt i planen, och fortsätter därför den här veckan med anfallarna.

Det kan redan poängteras att jag valt ett särskilt fokus för den här bloggen, nämligen att fokusera på ren avslutningsförmåga. Det betyder att vissa spelare kommer med, samtidigt som andra som skulle kunna falla inom kategorin anfallare inte gör det. De som känner en alltför betungande saknad kan dock möjligen hålla i åtanke att det nästa vecka kommer en motsvarande blogg för ”spelgenier”.

När jag rankar anfallare i den här bloggen så försöker jag värdera flera olika aspekter. Naturligtvis är det en fråga om allmän kvalitet, men också om meriter, titlar och långvarighet. Det är naturligtvis ingen exakt vetenskap, och listan ska heller inte betraktas på det sättet.

Annons

Om listans innehåll kan man så klart ha synpunkter och olika åsikter. Roligare och mer till hjälp för diskussionen är så klart om man har en alternativ spelare man vill ha på en plats, och kanske också en kort motivering om varför man tycker som man tycker.

:::

(5) Andy Cole – Newcastle, Man Utd m fl

Efter att ha ratats från Arsenals ungdomsakademi hade Cole viss framgång i Bristol Rovers innan han kom till Kevin Keegans Newcastle, vilka han bidrog till att skjuta upp i Premier League, och därefter göra smått otroliga 34 mål under sin första säsong i högstadivisionen. Kort därefter värvades han till Man Utd, där han fortsatte att ösa in mål i hutlös utsträckning.

Under sin tid i Man Utd gjorde han 93 mål och vann fem Premier League-titlar, och tillsammans med Dwight Yorke utgjorde han det kanske bästa anfallspar Premier League, ett anfallspar som var en nyckel i Man Utds magiska säsong 1998/99 när klubben vann tre titlar inom loppet av tio dagar. Snabbhet och en förmåga att avsluta med sin första touch gjorde Cole till en särskilt farlig målskytt och avslutare.

Annons

(4) Didier Drogba – Chelsea

Att spela med en ensam forward har blivit alltmer populärt inom den moderna fotbollen, och Drogba är en stor anledning till det. Att kunna göra så många saker samtidigt, hålla fast bollen och motståndaren ifrån sig, göra mål från alla vinklar och avstånd, skjuta och nicka, invänta lagets övriga spelare och så vidare. Drogba var en ny typ av forward i Premier League, en anfallare som i en enda kropp förkroppsliga både the big man och the little man.

Även om hans lycka under de första säsongerna i Chelsea var något begränsad så var han ändå en bidragande orsak till att Chelsea vann två raka ligatitlar, och säsongerna därefter fortsatte han att producera mål i en närmast hiskelig omfattning, något som kulminerade säsongen 2009/10 när han med 29 mål på 32 ligamatcher sköt ligatiteln till Chelsea. Hans karriär i klubben fick det bästa tänkbara slutet, när han i sin sista match och med sin sista spark sköt Champions League-titeln till Chelsea.

Annons

(3) Robbie Fowler – Liverpool, Leeds, Man City & Blackburn

Fowler är inte utan anledning känd som ”God” av Liverpools supportrar och under 1990-talet var han en av frontfigurerna bland Liverpools unga och talangfulla nya spelare som kallades Spice Boys, till stor del för att de till synes lade lika mycket energi på nattklubbandet som på fotbollsplanen. Men riktigt fullt så simpel är så klart inte sanningen.

Fowler slog igenom i Liverpool 1993, och lyckades under sina tre första säsonger i klubben göra hela 65 mål. Han är den som gjort ligans genom tiderna snabbaste hattrick, tre mål efter fyra och en halv minut, och i mitten av 1990-talet utsågs han två år i rad till årets unga spelare. Fowler var en naturlig målskytt som spelare, och som person något som kanske saknas i Premier League idag, genuint entusiastisk och inte minst ärlig i sitt sätt.

Annons

(2) Thierry Henry – Arsenal

Det brukar sägas att de stora spelarna lyckas få det väldigt komplicerade att se mycket enkelt ut, och ingen förtydligar detta talesätt fullt lika bra som Henry. Hans kyla och förmåga att närmast problemfritt glida förbi motståndarna är vida omvittnad, likaså hans förmåga att göra spektakulära och tekniskt ytterst komplicerade mål.

Mellan 2002 och 2006 var Henry Premier Leagues allra mest dominanta målskytt och han vann under den här perioden skytteligan fyra gånger, och tillsammans med lagkamraterna vann han ligatiteln två gånger, samt lyckades 2003/04 med bedriften att vinna ligan utan att förlora en match, en säsong under vilken Henry gjorde 30 mål. Henry förkroppsligade Arsenals snabba och stilfulla spel under Arsene Wenger och bidrog med såväl spelförståelse som iskalla avslut.

Annons

(1)    Alan Shearer – Blackburn & Newcastle

Shearer är utan tvekan Premier League-erans allra främsta målskytt. Man kan bara betänka att han har gjort 86 fler mål än tvåan på den här listan, vilket i sin tur är fler mål än vad Eric Cantona mäktade med under hela sin Premier League-karriär. Shearer gjorde 112 ligamål för Blackburn Rovers och 148 ligamål för Newcastle, ett väldigt bra facit och inte mindre bra med tanke på att dessa lag aldrig dominerat ligan på samma sätt som till exempel Arsenal, Man Utd och Chelsea.

Med sina 34 mål säsongen 1994/95 såg Shearer till att Blackburn vann Premier League, och runt den här tidsperioden gjorde han 30 mål eller mer tre säsonger i rad. Säsongen 2001/02 slutade med bedriften att för den sjätte säsongen i rad ha gjort fler än 20 mål. Men det var inte bara mängden mål som imponerade med Shearer, det var också hans mångsidighet i målskyttet. Han kunde göra mål med båda fötterna, innanför och utanför straffområdet, med kraft eller med finess, och även med huvudet. Att förändra sitt spel, först från att ha gjort mål med hjälp av snabbhet för att efter en allvarlig skada snarare basera sitt målskytte på ökad kraft är också det i sig talande för en stor spelare och stor målskytt.

Annons

:::

Bubblare:

»  Michael Owen – Liverpool, Newcastle & Man Utd
»  Ruud van Nistelrooy – Man Utd
»  Les Ferdinand – QPR, Newcastle, Tottenham m fl
»  Robin van Persie – Arsenal & Man Utd
»  Ian Wright – Arsenal

:::

Man kan kritisera FA bäst man vill för hur de har hanterat de här så kallade rasistincidenterna det senaste året. Men kanske gör man bäst i att vara tacksam för vad man ändå har. I Sverige pågår för närvarande en tämligen småttig rasistdebatt efter några dumma ord yttrade i radio. Och en motsvarande FA-boss i Spanien, tillika höjdare i såväl UEFA som i FIFA, har nyligen hävdat att rasism inte existerar inom spansk fotboll. See no evil, hear no evil.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2012-10-10 23:35

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto