Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bättre att Henning Berg pissar inifrån ut än utifrån in

Peter Hyllman

Det finns ett litet uttryckssätt för de som befinner sig mitt i karriären, nämligen ungefär att man aldrig ska skita nedåt därför att man aldrig kan vara säker på om man någon gång i framtiden kommer att komma i kontakt man då skitit på. Ett råd som kan vara något vanskligt att förena för de gamla fotbollsspelare som siktar på att göra karriär som managers, men som under tiden tar jobb på TV för att göra lite deg, hålla sig i rampljuset eller både och.

Blackburn Rovers annonserade igår att Henning Berg blir ny manager för klubben. Samme Berg som för bara några månader sedan hade följande att säga om managerposten i Blackburn: ”There are no real managers with credibility who would accept a job like that.”

Men människan är bra på många saker, och att rationalisera sina livsbeslut är inte minst bland dem. Och vill man som ung manager få in en fot och ett ben på den engelska managermarknaden så kan man tvingas att svälja tidigare förlupna ord. Det är alltid lätt att kritisera från utsidan, menar Berg, men nu har han pratat med ägarna och känner sig därför övertygad om att deras målsättning passar ihop med hans egen.

Annons

Vilken är då Blackburns målsättning. Jo, uppflyttning menar Blackburns ägare, Venkys, företrädda av sin representant på plats, Shebby Singh. Blackburn ligger för närvarande femma i The Championship, några poäng ovanför playoff-strecket men samtidigt också bara några poäng nedanför platserna som innebär automatisk uppflyttning. Det borde inte vara någon omöjlig uppgift sett till tabellmatematiken, särskilt inte som klubben nu gjort sig av med en av konflikthärdarna i form av Steve Kean.

Istället vände Blackburns ägare sina ensamma ögon mot Henning Berg. En ung och hungrig manager, därtill med ett ärorikt klubbförflutet i just Blackburn, och supportrarna är säkert glada över det, även om Bergs erfarenheter sträcker sig till att ha varit manager för Lyn och Lilleström i norska ligan. Det är nästan så att det framstår som en tanke från Venkys.

Annons

Och bara det vore ju i så fall en glad nyhet.

:::

Mycket av nyheterna inför den här helgen i The Championship handlar för övrigt om nya managers. För där finns en uppsjö av dem. Henning Berg i Blackburn naturligtvis, men också Sean Dyche i Burnley samt Mick McCarthy i Ipswich. Dessutom är ju Dougie Freedman hyfsat ny i Bolton, och dessutom har Freedmans tidigare klubb Crystal Palace minst sagt gjort ett övertygande försök att få över Ian Holloway från Blackpool.

Novemberkarusellen är med andra ord i full gång.

:::

Helgens ligafotboll börjar redan ikväll, med ett intressant möte mellan Brighton och Leeds på Falmer Stadium. Det är inte minst intressant eftersom det råkar vara ett möte mellan två lag som befinner sig mitt i tabellen och därtill på samma poängantal. Det låter sig därför lätt göras att betrakta det här som något utav en sexpoängare, där vinnaren tar ett stort kliv uppåt mot playoff-platserna, samtidigt som en eventuell förlorare tappar mark i tabellen.

Annons

Det är samtidigt två klubbar som går in till matchen med lite olika förutsättningar. För Leeds är det inte bara en fråga om fotboll, då de ständigt pågående ryktena om att Ken Bates är på väg att sälja klubben till arabiska ägare tilltar i såväl styrka som frekvens.

I och med att Brighton bara fick 1-1 borta mot Blackpool förra helgen så är det sex matcher i rad som Brighton har spelat utan att vinna. Vad mer är att det mål som Ashley Barnes gjorde mot Blackpool var blott deras andra på dessa sex matcher. För Brighton handlar det med andra ord om att försöka återfinna formen.

Leeds förlorade förvisso förra helgen, 0-1 hemma mot Birmingham, men det var å andra sidan första förlusten på åtta matcher. Sedan dess har Leeds kompenserat för detta med att besegra Southampton med 3-0 hemma i Ligacupen, och det återstår väl att se huruvida detta äventyr har tröttat ut Leeds eller kanske snarare förnyat deras energidepåer.

Annons

Ser vi till förra säsongens möte så kan det däremot bli en spännande match. Då slutade det 3-3 efter att Leeds kvitterat i matchens slutminuter. Det är kanske en god idé att inte missa den tv-sända matchen.

:::

Annars är det så klart FA-cupen den här helgen. Det är den första ordinarie omgången, vilket betyder att klubbar från League One samt League Two nu gör entré i den traditionsrika turneringen. Bradford, som bragdbetonat tog sig till kvartsfinal i Ligacupen under veckan, får bege sig från DW Stadium till Sixfields Stadium, och ett bortamöte med Northampton Town. En utav den engelska cupfotbollens många kontraster.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2012-11-02 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto