Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Evolution mot revolution när Chelsea tar emot Liverpool

Peter Hyllman

Liverpool har varit knepiga motståndare för Chelsea genom åren. Detta i en utsträckning som kanske inte alltid motsvarat de båda lagens generella styrkeförhållanden. Liverpool har slagit ut Chelsea ur ett antal Champions League-slutspel, och på senare år också inhemska cuper samt norpat poäng av dem i ligaspelet.

Men kanske ser vi ett nytt Liverpool den här säsongen, ett mer metodfokuserat Liverpool som genomgår en form utav förändringsprocess. Vi ser samtidigt vad som framstår som ett mer resultatorienterat Chelsea än tidigare. De gamla mönstren mellan lagen passar kanske inte längre in.

Endast två ligaplaceringar skiljde de båda klubbarna åt i Premier League förra säsongen, och de var båda dessutom finalister i FA-cupen. Men avståndet framstår som betydligt mer omfattande än så om man gnuggar lite på just den ytan. Två placeringar översätts nämligen till tolv poäng, men inte ens detta kan riktigt förklara skillnaden mellan Brendan Rodgers och Roberto Di Matteos förutsättningar inför säsongen.

Annons

:::

Brendan Rodgers uppgift har varit och är att integrera en helt ny spelfilosofi i Liverpool. Roberto Di Matteo å andra sidan kunde utgå från vad han redan hade till förfogande, och bara addera cirka £80m av spelarkvalitet. En uppgradering inte bara i termer av bredd och spets för Chelsea, utan också en förstärkning som ger Di Matteo fler alternativ att välja mellan.

Roberto Di Matteo har närmat sig en 4-2-3-1-uppställning för Chelsea, och detta ska inte bara ses som en modenyck. Det är tvärtom slugt av ett flertal olika skäl. Rent taktiskt öppnar systemet upp för Fernando Torres, och med tre offensiva positioner bakom honom kan Di Matteo hålla både gamla och nya spelare förhållandevis nöjda.

Chelsea har förvisso imponerat i säsongsinledningen, och även om det är för tidigt att säga att de kommer att vinna Premier League så har de definitivt fastställt att de kommer vara ett av lagen som utmanar om ligatiteln. Ett inte helt självskrivet scenario inför säsongen. Till stor del beror Chelseas chanser på hur de presterar i matcher av ungefär den här storleken, mot Liverpool hemma på Stamford Bridge.

Annons

:::

Något förenklat kan man alltså säga att Roberto Di Matteo hade ett stort beslut att fatta i somras, i form utav en taktisk justering. Samtidigt har Brendan Rodgers ägnat sig åt, och ägnar sig fortfarande åt, en rejäl ombyggnation av Liverpool som lag. Spelare ska bort, och nya spelare ska acklimatiseras till såväl klubb som taktik. Framsteg sker, men sker långsamt.

Det finns egentligen rätt lite som talar för att Liverpool säsong plötsligt ska vända uppåt och att laget ska uppnå en väsentligt bättre ligaplacering än förra säsongen. Å andra sidan var det väldigt lite som för några veckor sedan talade för att Aston Villas säsong skulle vända. Därefter har de vunnit borta mot Sunderland och varit så väldigt nära en extremt meriterande seger mot Man Utd. En seger borta mot Chelsea kan alltså vara just den gnista som Liverpool behöver för att deras säsong ska vända.

Annons

Det är just detta som är lite speciellt med den här typen av matcher. De betyder så mycket. Inte bara för den tillfälliga ligatabellen, utan för fortsättningen på de inblandade lagens säsonger. I det avseendet går det alltid att hitta dramatik i en Premier League-omgång.

:::

Dramatik kommer det definitivt också bli på Etihad Stadium. Man City tar emot Tottenham. För några säsonger sedan en match om Champions League-platsen, numer en match utifrån lite olika förutsättningar. Man City är ett skadeskjutet djur, är det något som Tottenham får lida för eller kan dra nytta av?

:::

Dessutom ett kanske inte helt oväntat mittenmöte på St James’ Park mellan Newcastle och West Ham. Big Sam Allardyce återvänder till klubben som en gång nesligt gav honom sparken. Med sig har han gamle Newcastlehjälten Kevin Nolan. Det kan bli ett kärt återseende. Men nja, jag tror på rätt tuffa tag i den matchen.

Annons

:::

Be Champions!!

Publicerad 2012-11-11 10:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto