Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Jag är nyfiken - Tranmere Rovers

Peter Hyllman

En av de bästa sakerna med en engelsk fotbollshelg är att den vanligtvis tjuvstartar redan på fredagskvällen. Så också den här gången, och nu är det en riktig godbit som serveras, nämligen en match i League Ones toppskikt mellan de klara serieledarna Tranmere och MK Dons, som är indragna i en rejäl kamp om playoff- och uppflyttningsplatserna.

Under säsongens första tio matcher satte Tranmere en hög standard såväl offensivt som defensivt i League One. Offensivt gjorde de mål på mer än var fjärde skott, vilket gjorde dem mer än dubbelt så effektiva som det genomsnittliga laget i League One. Defensivt var de också mycket solida, där framför allt backlinjen är bra på att släppa till öppna målchanser. Om laget i det avseendet visade upp en svaghet så var det  på fasta situationer, där de släppte in högst andel mål av alla lag i League One.

Tranmere Rovers inledde säsongen med 30 poäng på de 12 första matcherna, en svit som det är ytterst osannolikt att klubben kommer mäkta med att reproducera. Sedan dess har det blivit sju poäng på de senaste fem matcherna, vilket man kan se som ett tydligt tecken på att Tranmeres hysteriska form har avtagit, även om matcherna mot Bournemouth, Doncaster och Preston, i vilka Tranmere tog med sig blott en poäng, så klart också kan vara en tillfällig formsvacka.

Annons

Tranmeres supportrar måste vara både stolta och nöjda med lagets prestation så här långt under säsongen. Ligaledning med fem poäng efter 17 spelade matcher av säsongen var nog inte vad de förväntade sig, särskilt inte efter förra säsongens flirt med nedflyttningsspöket. Innerst inne känner de kanske på sig att det inte kommer kunna hålla hela säsongen ut, och att klubben möjligen går en osäker framtid till mötes.

:::

När Ronnie Moore fick sparken som manager från Tranmere för tre år år sedan så hade han precis misslyckats med att föra klubben till playoff-spel, efter att de förlorat säsongens sista match mot värsta rivalerna Scunthorpe. Efter att Moore lämnat klubben så har Tranmere mest befunnit sig på League One-tabellens nedre halva, och tillbringat sin tid med att bekämpa ett alltmer påtagligt hot om nedflyttning.

Annons

I och med Ronnie Moores återkomst under förra säsongen så lyfte sig Tranmere först upp från nedflyttningsträsket, och därefter har de alltså inlett oerhört initiativrikt den här säsongen. Men det får mig också att tro att vad Moore uppnådde med Tranmere innan han fick sparken, det vill säga nästan ta laget till playoff, är ungefär vad som är rimligt att förvänta sig från en klubb som Tranmere.

Ett skäl till att förväntningarna måste hållas rimliga är Tranmeres svaga finansiella position. Tranmere jobbar med väldigt begränsade resurser, till och med i den utsträckningen att klubben är bland de mest resurssvaga i hela The Football League. Det hjälper heller inte att ha en styrelseordförande i form utav Peter Johnson, som dels sparkade Ronnie Moore för tre år sedan och som dels därefter har försökt sälja Tranmere på eBay.

Annons

:::

Att hetsa upp sig över en bra säsongsinledning är lätt hänt. Många har fallit i den fällan och då vill man helst inte höra något om att framgången inte skulle vara beständig. Men det som allra mest talar för att Tranmere kanske klarar av en playoff-plats är just det faktum att de under en kortare period i början av säsongen har lyckats skapa ett försprång om fem-tio poäng till de nedanför jagande lagen.

Tranmere kommer troligtvis få kämpa för att klara en playoff-plats den här säsongen. Till deras fördel talar det självförtroende och den metodik som följer av deras lysande säsongsinledning. Till deras nackdel talar att det fortfarande finns åtminstone fyra klubbar i League One som ser starkare ut än dem: Swindon, Sheffield United, Bournemouth samt kvällens motståndare, MK Dons. Av dessa fyra lag har Tranmere hittills bara mött en enda, och då fick de duktigt med stryk.

Annons

Ikväll möter de alltså en andra av dessa fyra motståndare, MK Dons. Den här gången har de i alla fall hemmaplan, till skillnad mot bortaplan som det var mot Bournemouth.

:::

MK Dons å sin sida behöver alla poäng de kan få i den ytterst jämna kampen i toppen utav League One. Den här matchen kommer också direkt efter att de i FA-cupen säkrat ett ytterst infekterat möte i nästa omgång mot AFC Wimbledon, klubben vars identitet MK Dons en gång i tiden påstås ha stulit och deporterat.

:::

I League Two under kvällen möts också Barnet och Accrington Stanley.

:::

Portsmouths supportertrust har precis skrivit på en avsiktsförklaring med klubbens konkursförvaltare som möjliggör för dem att köpa klubben, och därmed göra den till supporterägd. På så vis kanske Portsmouths flera år av kräftgång till sist kan vara på väg att upphöra.

Annons

:::

Be Champions!!

Publicerad 2012-11-16 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto