Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Tanktömning efter en (sort of) avslutad FA-cuphelg

Peter Hyllman

Det är liksom lite märkligt. Precis varenda gång en engelsk toppklubb förlorar i en cup mot en mindre klubb så kommer sökandet på ”förklaringar” som ett brev på posten.

Toppklubbar i Premier League prioriterar inte FA-cupen heter det då, de är istället helt mållåsta på att kvalificera sig för Champions League. Likaså gäller klubbarna i botten av Premier League, de är naturligtvis på motsvarande vis helt uppslukade av att hålla sig kvar i Premier League. Inget annat.

Detta i en cup vars hela affärsidé är just de mindre klubbarnas möjlighet att slå de större klubbarna. Är det då verkligen så omöjligt att åtminstone först föreställa sig att det kan ha något med rent fotbollsmässiga skäl, att just för dagen så var den mindre klubbens lag bättre?

On any given day…?

Det är ett storklubbscentrerat perspektiv som styr fotbollsmedia och hela dess tankeverksamhet. Om ett resultat inte går med en storklubb så är alltid frågan vad det var som gick fel för storklubben, men ytterst sällan eller aldrig frågar någon vad den mindre klubben gjorde rätt. Delvis kanske för att fotbollsmedia vet vilka som framför allt tittar och läser.

Annons

Det är naturligtvis på sitt sätt nedvärderande mot den mindre klubben.

Det finns dessutom flera tankemässiga kullerbytor i det där perspektivet. Om vi som exempel ser på Arsenals lag i gårdagens match mot Blackburn, så var naturligtvis det laget mer än väl kompetent att besegra Blackburn på hemmaplan. Så om Arsene Wenger ställer ut ett lag som ska vara kompetent nog att klara uppgiften, hur kan man då indirekt kritisera honom för att inte prioritera uppgiften?

Är det ett perspektiv som håller empiriskt? Tja, under hela Premier League-eran, som omfattar Champions League-epoken, så är det endast vid två tillfällen som någon klubb utanför de fem-sex traditionella engelska storklubbarna faktiskt har vunnit FA-cupen. Jag skulle påstå att ”skrällarna” var fler förut.

Ser vi bara till den här omgången så var det så klart Blackburns vinst mot Arsenal som lockade fram dessa resonemang, tillsammans med att ett antal lag under Premier League fortsatt var kvar i cupen.

Annons

Men det var också en omgång i vilken Chelsea, som krigar om Champions League, öste på mot Brentford. Man City, som krigar om ligatiteln, ångade loss mot Leeds. Everton, som har god chans på Champions League-plats, sparade inte på krutet mot Oldham. Wigan, som alltid indraget i en nedflyttningsstrid, vilade inte på hanen borta mot Huddersfield.

Men en enda match och ett resultat tillåts forma bilden av en hel cup, bara för att det råkar vara det mest uppseendeväckande resultatet. Men FA-cupen lever vidare, trots att storklubbarna åker ut.

:::

Punkter från helgen

Olika scenarios för Leeds och Blackburn den här helgen. Två klubbar med seriösa ägarproblem, eller åtminstone oklara situationer, där Leeds situation om något förvärrades efter att ha blivit förintade på Etihad. Blackburn å andra sidan får minst sagt med sig något positivt efter skrällsegern på Emirates, och Michael Appleton är kanske den förste managern under Venkys som får inleda med något positivt. Neil Warnock å andra sidan hintar om dunkla göranden i Leeds.

Annons

Lutons saga tog slut mot Millwall. Det var liksom aldrig något snack om saken, Millwall hade gjort sin hemläxa, och den här gången till skillnad från 1985 så var det spelarna snarare än klubbens supportrar som var mest aggressiva.

Tungt resultat för Arsenal som knappast behövde den här knäppen på näsan inför veckans möte med Bayern München. Arsene Wenger såg mer eller mindre askgrå ut efter matchen, och det var naturligtvis ett tungt slag för honom. Tillika första gången under hans tid som manager som Arsenal förlorar i FA-cupen mot ett lag från en lägre division.

En märklig blandning är vad som i grova drag återstår av FA-cupen. Dels de absoluta toppklubbarna i Premier League, och därefter ett märkligt högt antal lag under Premier League, kryddat med några av nedflyttningskandidaterna som ändå verkar satsa friskt på FA-cupen. Inga riktiga mönster har framkommit i den här upplagan av FA-cupen som jag ser det.

Annons

TV10 och Viasat kan dock hålla tummarna, det finns ju fortfarande potential för några riktiga supermöten.

:::

FA-cupens sjätte omgång:

Oldham/Everton vs Wigan
Man City vs Barnsley
Man Utd/Reading vs Middlesbrough/Chelsea
Millwall vs Blackburn

Om inte Middlesbrough och/eller Reading ställer till med något så vankas det alltså en rackarrökare till kvartsfinal. I så fall är det andra gången den här säsongen som Man Utd och Chelsea ställs mot varandra i cupspel. Och ännu en chans för Alex Ferguson och Rafa Benitez att träffas och prata gamla minnen.

Man City kan inte precis klaga på lottningen. Inte Barnsley heller, om vi ska följa den finansiella lottningslogiken.

Tre bortamatcher i rad har Wigan tvingats genomlida i FA-cupen. Nu blir det en till, mot antingen Oldham eller, mer sannolikt, Everton. Wigan kan inte vara helt nöjda med lottningen den här säsongen.

Annons

Millwall och Blackburn borde väl dock mysa. Något utav en shootout om vilka som tar sig till semifinalerna och Wembley, och det är naturligtvis en upplevelse i sig. Millwall var ju i FA-cupfinalen 2004 och något säger mig att de inte skulle ha något emot att göra ännu ett besök.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-02-17 20:06

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto