Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Wigan är FA-cupens fula ankunge

Peter Hyllman

Hur ska vi egentligen se på till exempel Huddersfields lottning till den här omgången av FA-cupen?

Å ena sidan måste vi ju konstatera att en lottning mot Wigan på hemmaplan får anses som en klar vinstchans för de allra flesta lägre rankade klubbar i The Football League. Det representerar alltså en god chans att ta sig vidare till nästa omgång.

Å andra sidan så är det förvisso Premier League-motstånd, men alls ingen motståndare som väcker något som helst särskilt intresse vare sig från egna supportrar eller från TV-bolagen.

Samma resonemang är naturligtvis möjligt att tillämpa på andra klubbar aktiva i den här omgången som MK Dons, Barnsley, Millwall och Luton. Oldham, Leeds och Brentford kan väl sägas ha dragit vinstlotter i någon mening i det här sammanhanget.

Annons

Men har då nitlotten tillfallit Huddersfield?

:::

Man kan så klart föreställa sig scenen i Huddersfields klubblokaler i samband med att lottningen av den femte omgången ägde rum.

Efter att ha fått utstå två raka lottningar mot andra klubbar från The Championship, svårt motstånd utan någon direkt publikeffekt, i form av först Charlton och därefter Leicester, så ska nu nästa motståndare lottas fram, och kvar i tunnan finns bollar som bland annat tillhör Man Utd, Chelsea, Liverpool och Man City.

Och den kollektiva suck av likgiltigt missnöje som förmodligen utbryter när kvällens gästlottare plockar fram Wigan Athletic.

:::

På sätt och vis är det naturligtvis lite synd om Wigan. Det är trots allt en klubb som spelat i Premier League i snart ett decennium. Det är en klubb som jag upplever att många gillar, men få respekterar.

Annons

Kan det bero på att Wigan för inte så särskilt länge sedan var en klubb bland alla andra nere i The Football Leagues katakomber?

Att det är en inte särskilt anmärkningsvärd klubb som utan Dave Whelans ekonomiska stöd aldrig nått dit de nu befinner sig?

Eller beror det på att det är en klubb som i stor utsträckning saknar en lokal supporterbas?

:::

Men i den moderna fotbollens FA-cup så finns det två sätt att värdera en lottning. Antingen en ”lätt” lottning som gör det sannolikt att gå vidare. Eller en lottning som medför ekonomiska fördelar.

Exakt vad en klubbs styrelse och ordförande väljer i det avseendet är heller inte helt klart.

Det hela kan tas ett steg längre. Om t ex Mansfield skulle leda med 1-0 hemma mot Liverpool i en cupmatch så är jag rätt övertygad om att Carolyn Radford, Mansfields VD, har i alla fall blandade känslor. Att en del av henne vill att Liverpool ska kvittera och att det blir ett omspel på Anfield.

Annons

De båda klubbarna delar ju nämligen lika på biljettintäkterna. Och ett nästintill fullsatt Anfield är så klart guld värt för en klubb som Mansfield.

Samtidigt dör ju dock en del utav fotbollens själ.

:::

Det är bland annat därför det finns så goda skäl att verkligen glädjas över de cupframgångar som klubbar som Bradford, Swansea, Luton, Macclesfield och Huddersfield har haft den här säsongen.

En del säger att det visar på hur cupspelet är alltmer på utdöende. Ett perspektiv jag menar är helt och hållet storklubbsorienterat, där fotbollen definieras utifrån den dominerande elitens villkor.

Själv menar jag att det är framgångar som återigen visar på det beständiga fotbollsmässiga värdet i de engelska cuperna. En chans för alla att skriva in sitt eko i den engelska fotbollshistorien.

Till och med för Wigan. Som, även om de betraktas som cupens fule ankunge, fortfarande har möjligheten att på Wembley inta svanskrud.

Annons

:::

Dagens matcher: Chelsea vs Brentford (13:00), Man City vs Leeds (15:00), samt Huddersfield vs Wigan (17:55).

Chelsea spelar omspel I fjärde omgången och kommer vid vinst att möta Middlesbrough på bortaplan den 27 februari. Söndagens godbit är troligtvis Lancashire mot Yorkshire på Etihad, samtidigt som Wigan har en klurig uppgift framför sig borta mot Huddersfield.

I en fullständig brist på respekt för FA-cupens helighet så spelas det också en ligamatch under dagen. Klockan 16:00 drabbar Liverpool och Swansea samman på Anfield.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-02-17 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto