Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Hyllmans hörna: Spännande men låg kvalitet i Londonderbyt

Peter Hyllman

:::

Ett intensivt Londonderby är nyligen avslutat och Tottenham gick därifrån med de tre poängen och halva kungariket.

Det var alls ingen strålande insats av Tottenham men de utnyttjade med iskall effektivitet de två tillfällen i första halvlek när Arsenals försvar somnade in, och därefter höll de med viss framgång i ledningen.

Tottenham har nu sju poäng ned till Arsenal på femteplatsen, och med allt råg kvar i ryggen. Ett mycket svårt läge för Arsenal att vända, som förmodligen mer i första hand bör hoppas på att ta sig förbi Chelsea.

Arsenals defensiva insats är understundom allt annat än acceptabel. Det görs inte bara misstag, de upprepas därtill med bara minuters mellanrum.

Annons

När Viasats studiogäst inför matchen apropå Arsenals taktik säger att ”försvarsspelet får man på köpet” så illustrerar detta nog rätt omedvetet en stor del av dilemmat.

Arsenals läge för att nå Champions League nästa säsong är prekärt. Samtidigt ryktas om ett Qatarskt uppköpsbud på klubben på runt £1,5bn. Något som borde sätta vissa uttalade moraliska imperativ på prov.

Vad vill Stan Kroenke kan man då fråga sig? Uttalanden därifrån att han är långsiktigt engagerad i klubben kan ju betyda såväl allt som intet i sådana här sammanhang.

Men om Arsenal tappar sin Champions League-plats, och därmed viktiga intäktsströmmar, så kanske han låter sig lockas lite mer utav tanken på att sälja klubben till en vinst om ungefär £400m.

:::

The plot thickens

En fem dagars fylleresa till Qatar. Om vi ska tro Daily Mirror, och i det här fallet känns väl de ungefär lika trovärdiga som Harry Redknapp, så var det en del av QPR:s förberedelser innan de tog en helt livsviktig trepoängare borta mot Southampton.

Annons

Mauricio Pochettino måste känna sig välkommen till Premier League. Ena helgen besegrar man de regerande ligamästarna, och en helg kort därpå förlorar man mot ligajumbon och befinner sig återigen farligt nära tabellens nedflyttningsstreck.

Samtidigt förlorade både Wigan och Reading stort. Det innebär att totalt fem klubbar längst ned i tabellen befinner sig inom sju poäng av varandra med tio matcher kvar att spela. Det artar sig med andra ord till att bli ett riktigt getingbo.

Samtidigt har Aston Villa en god chans att spela hem tre otroligt värdefulla poäng under måndagskvällen.

:::

Det har under ett par säsonger pratats en hel del om en så kallad Ligacupförbannelse, där det eller de lag som tar sig till finalen därefter går kräftgång i ligan.

Swansea verkar inte bry sig om sådana vidskepelser. En vecka efter att de tagit klubbens första större titel så besegrar de Newcastle på hemmaplan med 1-0, parkerandes säkert på tabellens övre halva.

Annons

:::

Liverpool körde över Wigan. Philippe Coutinho har så här inledningsvis visat sig vara en mycket värdefull spelare för Liverpool. Frågan är bara, apropå en diskussion i kommentarsfältet, blir han en sämre värvning för att Liverpool innan honom har värvat en fantasiljon mittfältare, likt andra spelare som Lewis Holtby blir i andra klubbar som Tottenham?

:::

Bristen på svenskar i Premier League diskuteras i Fotbollskanalen Europa ikväll, har jag förstått.

Där finns väl i nuläget Jonas Olsson och Sebastian Larsson, om jag inte glömmer bort någon. Få svenskar har det i och för sig varit i Premier League rätt länge, så varför frågan väcks nu är oklart.

Kanske är det Alex Kacaniklics petning, läs utlåning, ned till benbrytarligan och Burnley som väckt intresset. Eller möjligen Big Tastys svårigheter att faktiskt få någon speltid i ett attacklingy challenged Man City.

Annons

Själv hade jag dock hållt lite koll på Joel Ekstrand. Han är för tillfället utlånad till Watford som krigar på med goda chanser att nå Premier League nästa säsong. Ekstrand tillhör förvisso Udinese, men de båda klubbarna har ju väldigt nära samröre genom ägarna.

Watford, med Gianfranco Zola som manager, spelar en riktigt bra fotboll och har potential att bli lite av the next big thing i engelsk fotboll, såsom Blackpool, Southampton och Swansea före dem.

Varför är det då ”brist” på svenskar i Premier League?

Dels tror jag det beror på Allsvenskans försvagning. Ytterst få spelare därifrån är aktuella att omedelbart ta steget till en av världens största ligor, istället blir det första steget en mindre liga såsom den holländska. På den nivån kan det vara lätt att fastna.

Dels är frågan vad svenska spelare har att bidra med rent spelmässigt. De egenskaper som en svensk spelare normalt bidrar med motsvaras av tretton brittiska spelare på dussinet med samma eller bättre egenskaper. Då finns det ingen ekonomi att köpa spelare från Sverige.

Annons

Historia och kultur tror jag också har med saken att göra. I engelsk fotboll, likt i nordamerikansk hockey, fanns länge en misstänksamhet mot allt utländskt, och få spelare gick därför dit som proffs. I Sverige upparbetades då en tradition av att hellre röra sig mot Italien, Tyskland , Frankrike och Holland.

:::

Omgångens vinnare: Tottenham, QPR

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-03-03 21:53

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto