Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

The trouble with Scotland…

Peter Hyllman

Nu är det här i och för sig en blogg om engelsk fotboll, och om skotsk fotboll har jag inga djupare insikter att bidra med. Samtidigt så går ju bloggen också under brittisk flagg, och då är det kanske ändå inte helt fel att en sådan här kväll, när Celtic spelar Champions League-fotboll i Italien, ändå säga något om det.

Det har varit en märklig säsong så här långt för Celtic. I och med Rangers administrativa sammanbrott så har de fått klara av en ligasäsong utan sin enda naturliga fiende, och leder följaktligen den skotska ligan med 16 poäng före närmaste utmanare. I den skotska cupen har de nyligen tagit sig till semifinal, och om allt går enligt plan så lär de vinna den med.

Frånvaron av en enda seriös konkurrent på hemmaplan har kanske gett Celtic en bättre möjlighet att koncentera sig på det europeiska cupspelet. Och det blev också stor succé i gruppspelet när man på hemmaplan besegrade självaste Barcelona och därefter tog sig till slutspel i Champions League.

Annons

Väl i slutspelet så blev däremot Celtic brutalt avslöjade. Lottningen mot Juventus var förvisso alltid svår men sågs ändå som i alla fall möjlig att ta sig förbi. Ett bra resultat i hemmamötet skulle kunna ge bra förutsättningar inför returen. Men Juventus gav ingen som helst pardon. Det första målet föll efter blott några minuter och matchen slutade till sist 0-3.

Bristen på konkurrens inom skotsk fotboll har länge varit ett problem som hämmat den inhemska fotbollen. Celtic och Rangers har varit alltför dominanta och även om det möjligen på kort sikt kan ha hjälpt Celtic att slippa bekymra sig för Rangers i ligan, så är det på längre sikt inte en bra situation för skotsk fotboll.

:::

Det har i många år diskuterats om inte Celtic och Rangers snarare borde spela i den engelska ligan, det vill säga närmare bestämt i Premier League. Just med tanke på de båda klubbarnas dominans i Skottland.

Annons

Det är ett förslag som dock stött på motstånd. Befintliga maktstrukturer i form av skotska FA motsätter sig naturligtvis en sådan utveckling, och övriga klubbar i Skottland ser så klart det hela som ett sätt för storklubbarna att sätta sig på en alltför hög piedestal.

Men kanske är en del av problemet att förslaget är alltför snävt formulerat. Är det inte snarare så att den skotska fotbollen som helhet skulle må bättre rent utvecklingsmässigt av att integreras med den engelska? Det vill säga, att de skotska och de engelska ligasystemen slås samman.

I större mening kan kanske samma fråga ställas också om den walesiska och den nordirländska fotbollen. Den irländska ligan är lite av en sidofråga, Irland är inte en del av Storbritannien, men skulle kanske ändå vara aktuell. Men idén om ett brittiskt seriesystem vore värd att utreda.

Annons

:::

Ofta när den här frågan kommer på tal så görs praktiska invändningar. Jaha, men var någonstans i det engelska seriesystemet ska då de här intränglingarna placeras, och hur påverkar det redan befintliga klubbar?

För mig är inte det här så särskilt svårt. UEFA har redan utformat ett poängsystem som ligger till grund för seedning och lottning i europeiskt cupspel, och det är så klart en enkel sak att utgå från en variant av en sådan modell för att avgöra de olika klubbarnas placering.

Under en övergångsperiod går det så klart att utöka storleken på de olika divisionerna, och laborera med ett ökat eller minskat antal platser för upp- och nedflyttning. Till dess att det nya ligasystemet har satt sig.

Självklart ska i en sådan modell ingen befintlig engelsk klubb flyttas ned för att ge plats åt någon annan klubb.

Annons

Givetvis medför en sådan här reform praktiska problem. Men sådana brukar alltid kunna lösas så länge det är en bra idé som det finns en genuin vilja att genomföra.

:::

Men vilka skulle då vara de mer principiella fördelarna och nackdelarna?

Den stora fördelen som jag skulle se det är att den regionala fotbollen i högre utsträckning konkurrensutsätts, vilket främjar kvalitativ utveckling. Klubbar som lärt sig navigera i den skotska fotbollsdammen skulle tvingas utveckla sina färdigheter för att kunna hävda sig i en betydligt större damm. Inte bara klubbarna utvecklas, också spelare och tränare vinner på ett större upptagningsområde.

Självklart finns det också kommersiella fördelar för den brittiska fotbollen. Inte minst Celtic och Rangers är två oerhört publikstarka klubbar som genom möten med klubbar som Liverpool, Chelsea, Man Utd, Arsenal, Man City, Tottenham, Leeds, Newcastle med flera skulle generera ett ökat marknadsvärde. Den skotska fotbollen skulle så klart vinna på att koppla upp sig till avsevärt högre värderade TV-rättigheter.

Annons

Bortsett från mer maktpolitiska hänsynstaganden så vore en faktisk nackdel att en sammanslagning av den engelska ligan med övriga ligor skulle minska det totala antalet platser i det europeiska cupspelet. Det totala antalet platser som nu fördelas till England, Skottland, Wales och Nordirland skulle reduceras ned till blott de engelska platserna.

Men man får fråga sig vad en sådan plats egentligen är värd om kvalificeringen till den inte förbereder en klubb för deltagande på bästa möjliga sätt.

Det skulle tveklöst bli svårare för alla klubbar att kvalificera sig för europeiskt cupspel. Men om och när en klubb verkligen skulle lyckas med uppgiften, så vore de tveklöst betydligt bättre rustade att då också hantera kvaliteten och konkurrensen i det europeiska cupspelet.

Sannolikheten att Celtic då hade förlorat med 0-3 och varit hjälplösa som små barn mot Juventus i det första mötet på Celtic Park hade varit betydligt mindre. Då hade matchen ikväll förmodligen fortfarande haft betydelse, annat än att försöka hålla nere siffrorna.

Annons

:::

Jag tror dessutom det vore en reform som skulle ge Old Firm ett ökat värde. Nu känns det lite ”Jaha” om den matchen, vilket det inte skulle göra om den sattes in i ett större sammanhang.

:::

Från engelskt håll kan ju inte finnas något att klaga på. För ingen liga i världen har ju vunnit så mycket på skotska influenser som just den engelska. Men jag misstänker att skottarna är lite för stolta och trotsiga för att det här ska kunna bli verklighet.

Be Champions!!

Publicerad 2013-03-06 08:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto