Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Man City måste vinna över sin mardrömsmotståndare

Peter Hyllman

När en Evertonsupporter ringer in till en radiostation efter förra helgens match mot Wigan i FA-cupens kvartsfinal och öser ut sin vrede över lagets prestation och önskar att David Moyes inte längre var klubbens manager så undrar man lite hur man ska förhålla sig till det. Ska man se det som ett uttryck för att det mest är galningar som ringer in till radiostationer, eller ligger det kanske något bakom det hela som den allmänna uppfattningen inte har lyckats fånga upp?

Tiden lär utvisa ifall Evertons förlust mot Wigan var droppen som fick bägaren att rinna över och som i praktiken utgjorde slutsignalen på David Moyes tid som manager i Everton. Än så länge är han emellertid fortfarande manager, Everton har fortfarande hugg på en av de europeiska cupplatserna, och vi kan alltså förvänta oss att Everton bjuder upp till rejäl kamp på Goodison Park idag när Man City kommer på besök.

Det är ingen hemlighet att David Moyes kontrakt med Everton upphör i sommar och att han medvetet har väntat med att förlänga det. Förlusten mot Wigan innebär att Everton och David Moyes förblir titellösa för en elfte säsong i följd. Att sluta sjua i ligan riskerar heller inte räcka till att kvalificera sig för Europa League nästa säsong.

Annons

Det ser med andra ord lite bökigt ut för Everton.

:::

Men det är just i det läget som Everton brukar vara som bäst. Det är när de är som allra mest ifrågasatta som David Moyes brukar kunna skaka fram de mest imponerande prestationerna ur laget. I det avseendet finns det mycket skotsk karaktär över Moyes, och han har genom åren lyckats fylla Evertons trupp med spelare med liknande karaktär.

Marouane Fellaini, Steven Pienaar, Leighton Baines och Leon Osman. Samtliga underpresterade när det betydde som allra mest förra helgen, och de har nu mycket att revanschera sig själva för.

Det glastak som omgärdar Premier League, som gör det så förtvivlat svårt för klubbar under de största klubbarna att slå sig in i konkurrensen, har David Moyes och Everton aldrig riktigt lyckats bryta igenom. Men de brukar å andra sidan vara fasligt duktiga på att ställa till det för de klubbar som befinner sig ovanför glastaket. Inte minst har detta gällt Man City.

Annons

Under de senaste fyra säsongerna har Everton ett hemmafacit mot de sex bäst placerade klubbarna om 13 vinster, fem oavgjorda och fem förluster. I sju möten med Man City så har Everton och David Moyes gått segrande från fem av dessa. Det är ett imponerande facit som visar en tydlig sak, Everton tenderar att höja sig med motståndet.

Det kan med andra ord även bli lite bökigt för Man City idag.

:::

Det är tveklöst så att Everton hittills har passat Man City taktiskt väldigt illa. I viss mening kan man misstänka att detta beror på att Everton i någon mening är Man Citys taktiska spegelbild.

Evertons defensiva arbete utgår från ett högt och intensivt presspel som ställer till problem även för ett så pass bollskickligt lag som Man City, som har en taktik baserad först och främst på ett konstruktivt bollinnehav, och som stör Man Citys uppbyggnadsspel. Därmed sjunker kvaliteten på Man Citys eget anfallsspel samtidigt som Everton tillåts vinna boll högre upp i planen.

Annons

Everton arbetar också mycket medvetet med att centrera sitt lag vilket tvingar ut motståndet på kanterna varifrån Evertons backlinje får det förhållandevis lätt att försvara sig mot inlägg. Just detta är också en av Man Citys mer kända akilleshälar. Samtidigt ligger Everton högt med sina ytterbackar vilket gör att de har goda möjligheter att utnyttja de luckor som uppstår bakom Man Citys ytterbackar när dessa går till anfall.

Här finns dock också en svaghet i Evertons system i och med att också de är tämligen känsliga för spel över eller förbi den egna backlinjen. Kvicktänkta motståndare kan hitta stora ytor inte minst i utrymmet bakom och mellan ytterback och mittback. Här blir det viktigt för Man City att försöka hitta den snabba och kanske lite längre passningen, vilket inte har varit någon av lagets styrkor hittills under säsongen.

Annons

Men var dag är en ny dag.

:::

Man City får förmodligen fortsatt klara sig utan Vincent Kompany och Sergio Agüero samtidigt som Jan Mucha kommer fortsätta vakta målet för Everton i Tim Howards frånvaro.

:::

Dagens matcher: Everton vs Man City (13:45), Aston Villa vs QPR, Southampton vs Liverpool, Stoke vs West Brom, Swansea vs Arsenal, samt Man Utd vs Reading (18:30).

En hel mängd högintressanta matcher idag alltså. Förutom den tidiga matchen så smäller det återigen till med en sexpoängare i nedflyttningsstriden mellan Aston Villa och QPR, båda lagen kommer från en vinst förra omgången. Arsenal har möjlighet att ta tre väldigt tunga poäng i en klart tuff bortamatch, samtidigt som det lovar att bli en mycket bra match på St Mary’s mellan Southampton och Liverpool.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-03-16 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto