Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

AFC Wimbledon måste vinna för att hålla sig kvar i The Football League

Peter Hyllman

Låt oss för en stund ta en paus från det hektiska inferno som utgör Premier League, den engelska högstadivisionen, och istället lägga lite krut på det inferno som istället utgör The Football League. Vi står nämligen på tröskeln inför vad som är den allra sista ligaomgången i League One och League Two, och den näst sista omgången i The Championship.

The Conference är redan färdigspelad. Där står det klart, efter stor dramatik, att Mansfield vinner och flyttas upp till The Football League och League Two. Det avgjordes i den allra sista omgången, när Mansfield med matchens enda mål på straff mot Wrexham lyckades hålla undan poängmässigt för ett Kidderminster med bättre målskillnad. Playoff-spelet är där redan igång och finalen spelas den 5 maj.

Mest dramatik hittar vi förmodligen i League Twos nedflyttningsstrid. Hela sju klubbar balanserar på den slaka linan ovanför nedflyttningshotet inför den sista omgången. Det mest hotfulla är hur svårt det är att återvända till League Two om en klubb väl har blivit nedflyttad. Det är nu åtta år sedan Carlisle blev uppflyttade direkt året efter att de flyttats ned, den senaste klubben som klarat av den bedriften.

Annons

Med blott två klubbar som flyttas upp, varav den ena via ett ovisst playoff, så är det den tuffaste ligan inom det engelska seriesystemet att bli uppflyttad från. Hälften av lagen i The Conference, utanför The Football League men på många sätt en likvärdig och självständig division, har under de senaste åtta åren vid något tillfälle varit en klubb i League Two eller högre.

Det ligger med andra ord ett mått av desperation i luften inför helgens sista ligaomgång.

:::

THE CHAMPIONSHIP

Två omgångar återstår av The Championship. Här vet vi redan att Cardiff är klara mästare och färdiga för uppflyttning. Vi vet också att Bristol City redan har fallit i ättestupan och spelar i League One nästa säsong. Matematiskt färdigt är också att både Hull och Watford är garanterade allra minst playoff-spel den här säsongen.

Annons

Mästare: Cardiff

Hull och Watford gör upp om den andra uppflyttningsplatsen. Hull har här ett rejält grepp, de leder med fyra poäng före Watford om än med en betydligt svagare målskillnad. Watford måste troligtvis vinna borta mot Leicester ikväll för att ha fortsatt chans till automatisk uppflyttning. En allt annat än lätt uppgift mot ett Leicester som fortfarande hoppas på playoff-spel. Hull å sin sida behöver bara tre poäng till för att säkra uppflyttning och möter imorgon nedflyttningshotade Barnsley borta, och därefter redan klara Cardiff på hemmaplan.

Uppflyttade: Hull

Brighton, Crystal Palace, Bolton, Leicester och Nottingham Forest gör upp om de återstående tre playoff-platserna. Charlton har en teoretisk men minimal chans att blanda sig i det hela också. Crystal Palace har här en liten fördel i det att de har spelat en match mindre, och möter i sin hängmatch Millwall borta på Valborgsmässoafton. De tillsammans med Brighton upplever jag ha det lättaste återstående spelschemat.

Annons

Playoff: Watford, Crystal Palace, Brighton, Leicester

Fyra klubbar slåss om att undvika de två återstående nedflyttningsplatserna: Huddersfield, Peterborough, Wolves och Barnsley. Huddersfield har ett försprång med 54 poäng jämfört med de tre andra klubbarnas 51 poäng. Blott målskillnad skiljer alltså i bottenstriden. Det ser väldigt mörkt ut för Barnsley, som utöver att ha en alltför svag målskillnad också har det klart tuffaste spelschemat kvar, med helgens hemmamatch mot topplaget Hull och därefter en bortamatch mot Huddersfield.

Nedflyttade: Bristol City, Barnsley, Peterborough

:::

LEAGUE ONE

Med en omgång kvar av League One så vet vi att Bournemouth är klara för uppflyttning till The Championship. Doncaster och Brentford ligger förvisso inom räckhåll, men i och med att de båda möts i sista omgången så kan båda klubbarna omöjligtvis passera Bournemouth. Vi vet också att den av Brentford och Doncaster som drar nitlotten ändå, tillsammans med Yeovil, Swindon och Sheffield United är garanterade playoff-spel. På samma sätt vet vi att Portsmouth, Hartlepool och Bury är klara för nedflyttning.

Annons

Mästare: Bournemouth

Helgens högprofilmatch går alltså mellan Brentford och Doncaster. Brentford ligger två poäng bakom Doncaster och måste alltså vinna för att säkra uppflyttning och undvika ett ovisst playoff. Brentford har känts mentalt starka på slutet, och detta tillsammans med hemmaplan gör att jag tror de klarar av uppgiften. Vad som i övrigt rör playoff-spelet gäller bara placeringar och vilka som ska möta vilka.

Uppflyttade: Brentford
Playoff: Doncaster, Yeovil, Swindon, Sheffield United

I nedflyttningsstriden står det mellan Scunthorpe och Colchester om att undvika den fjärde och sista nedflyttningsplatsen. Här krävs det ett mirakel för att Scunthorpe ska klara sig kvar. De ligger tre poäng efter Colchester med en sämre målskillnad om tre mål. De möter Swindon hemma samtidigt som Colchester på bortaplan möter ett Carlisle som inte har något att spela för. Det kan rimligtvis bara sluta på ett sätt.

Annons

Nedflyttade: Bury, Hartlepool, Portsmouth, Scunthorpe

:::

LEAGUE TWO

Inför helgens sista omgång vet vi att Gillingham är redan klara mästare och därmed uppflyttade till League One. Vi vet också att Port Vale kommer flyttas upp, deras målskillnad är helt omöjlig för Cheltenham tre poäng bakom att hämta upp. Vi vet också att Burton Albion, Northampton och Bradford kommer att spela playoff-spel, ingen klubb hotar dem underifrån och avståndet uppåt är för stort för att uppnå något mer. Lika säkert är att Aldershot kommer att flyttas ned, de hämtar inte upp en negativ målskillnad om sex mål i den sista omgången.

Mästare: Gillingham

Port Vale är alltså garanterade en av de tre uppflyttningsplatserna. Den tredje och sista platsen står mellan Rotherham och Cheltenham, med en klar fördel för Rotherham. Två poäng före och därtill en bättre målskillnad. Rotherham möter dessutom nedflyttningsklara Aldershot på hemmaplan samtidigt som Cheltenham tar emot Bradford. Det finns bara ett sätt som detta kan sluta på, vilket låser såväl uppflyttning som playoff.

Annons

Uppflyttade: Port Vale, Rotherham
Playoff: Cheltenham, Burton Albion, Northampton, Bradford

Det mest konkreta men också mest mardrömslika matchscenariot står det så omtyckta AFC Wimbledon för. De måste helt enkelt vinna hemma mot Fleetwood Town för att undvika nedflyttning. De ligger en poäng efter övriga lag med en alltför underlägsen målskillnad för att oavgjort ska kunna räcka. Tror jag de klarar det? Ja, jag vill i alla fall tro att de gör det. Det vore ett sorgligt antiklimax om de åkte ur.

Barnet befinner sig återigen, oklart för vilken gång i ordningen, indragna i nedflyttningsstriden på säsongens sista dag. Supportrarna börjar nästan bli vana vid nervanspänningen. Men deras läge är egentligen precis lika konkret och tydligt som Wimbledons, vinn och ni stannar kvar! Detta eftersom Dag & Red och York möter varandra och båda kan då omöjligtvis uppnå 54 poäng. Men Barnets uppgift är desto svårare i och med att de möter Northampton borta i sista omgången. Oavgjort kan räcka för Barnet, men då måste Dag & Red förlora hemma mot York.

Annons

Just det faktum att Dag & Red och York möts gör också att tabellmatematiken gör att Torquay och Plymouth båda kan känna sig tämligen säkra på att kunna hålla sig kvar i The Football League. Om Barnet faktiskt skulle lyckas vinna mot Northampton så tror jag det är York som drabbas av detta.

Nedflyttade: Aldershot, Barnet

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-04-26 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto