Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Man Utd 2013-14

Peter Hyllman

Arena: Old Trafford (75,765)
Ligaposition: 1:a
AKA: The Red Devils

Manager: David Moyes. Moyes handplockades av Alex Ferguson, och det är kanske ingen tillfällighet, då de i mycket kan sägas vara samma andas barn. Det handlar först och främst om att vinna för Moyes, och han lägger inga fingrar emellan för att uppnå den ambitionen. Framgång uppnås genom att hela tiden ställa höga krav på sina lag, och spelare som inte presterar får räkna med att bli både kritiserade och ifrågasatta. Belbin Team Role: Shaper.

:::

Spelare in: Guillermo Varela och Wilfried Zaha

Sommarfönstret för Man Utd har så här långt mer varit lite utav i väntan på Godot, men sedan tidigare har klubben gjort klart med Varela och Zaha, två mycket lovande talanger på kanten, där Zaha är den mer offensivt lagde av dem båda.

Annons

Spelare ut: Paul Scholes, Sean McGinty, Reece James, Frederic Veseli, John Cofie, Reece Brown, Michele Fornasier, Luke Giverin, Luke Hendrie, Luke McCullough och Gyliano van Velzen.

Att tappa Scholes är på sitt sätt tungt men naturligtvis också väntat. Huruvida Man Utd släpper några fler spelare beror i stor utsträckning på vilka spelare de samtidigt planerar att ta in. Wayne Rooney är fortfarande en olöst fråga och den kommer att hänga över klubbens huvud under större delen av det återstående transferfönstret.

:::

Stjärnspelare: Robin van Persie

Kom till klubben för ett år sedan och tillförde omedelbart spetskvalitet till lagets anfall. Vann skytteligan redan under sin debutsäsong, och var mycket bidragande till att klubben återtog Premier League-titeln. Har gjort Wayne Rooneys status mer tveksam.

Annons

Nyckelspelare: Michael Carrick

Otroligt betydelsefull för lagets spel, och förra säsongen var förmodligen hans allra bästa i klubben. En väldigt positionssäker spelare som därmed bidrar med mycket defensivt, men samtidigt en av ligans absolut bästa och mest konstruktiva passningsspelare. Lagets motor på mittfältet, ibland för ensam.

Lagspelare: Rio Ferdinand

Det är egentligen smått ofattbart hur Ferdinands kvalitet kan ifrågasättas. Med Nemanja Vidic alltmer skadedrabbad är det Ferdinand som varit den sammanhållande länken i Man Utds mittförsvar, och som tagit på sig ledarrollen för en yngre generation försvarsspelare. Allt detta samtidigt som han själv är en nyckelspelare i lagets försvarsspel.

Framtidsspelare: Adnan Januzaj

Det finns många unga spelare i Man Utd som skulle kunna axla manteln av att vara lagets framtidsspelare. Hetast just nu är dock Januzaj som var en viktig spelare när Man Utd förra säsongen vann U21 Premier League, har imponerat stort under försäsongsträningen, uppvisar stor spelintelligens och dessutom spelar på en position där laget behöver spelare.

Annons

:::

Viktigaste uppgift i sommar: Förstärk centralt mittfält!

Det centrala mittfältet har under flera år varit Man Utds stora huvudvärk, något som dock aldrig riktigt åtgärdats. David Moyes har dock adresserat problemet och klubbens huvudsakliga prioritet under sommaren måste vara att hitta i alla fall en tvåvägsmittfältare av hög klass.

Största utmaningen under säsongen: Vårda utveckling av unga spelare!

Det finns för tillfället en god samling av väldigt lovande unga spelare i klubben. Där finns Zaha, Januzaj, Nick Powell, Jesse Lingaard, Varela vid sidan av spelare som redan är etablerade i a-laget såsom Cleverley, Rafael och Fabio Da Silva, Danny Welbeck med flera. En av Moyes tidiga utmaningar kommer vara att efter bästa förmåga ta tillvara den generation av unga spelare som nu knackar på dörren från ungdoms- och reservlagen. Och kanske motstå frestelsen att börja köpa spelare.

Annons

:::

Premier League. Den huvudsakliga målsättningen för klubben, och det mått med vilket Moyes framför allt kommer att mätas. Ambitionen är naturligtvis att vinna ligan, men det kommer också bli svårare än på länge. Chelsea och Man City står starka, samtidigt som Man Utd genomgått en rejäl förnyelse på ledarposten.

Champions League. Man Utd visade förra säsongen att de fortfarande hävdar sig väl i Champions League, efter att med mycket små marginaler ha blivit utslagna av Real Madrid. Ambitionen under Moyes första säsong som manager bör vara att ta sig vidare från gruppspelet, och därefter gäller det att ta en match i taget.

FA-cupen. Det är ju ett sorgligt faktum att Man Utd, som är turneringens mest framgångsrika klubb, inte har lyckats vinna cupen på ett decennium, och endast under den perioden har två finalplatser att visa upp. Flera vinstchanser har slarvats bort, men förhoppningsvis är det slut med det nu.

Annons

Ligacupen. Det var i mitten av 1990-talet som Man Utd togs upp till debatt i det brittiska underhuset för att ”inte ha spelat med bästa laget” i Ligacupen, det vill säga ha valt att istället spela ett gäng lovande unga spelare. Den här säsongen hoppas och förväntar jag mig att samma sak inträffar. Nåja, kanske inte det där med debatten i underhuset, även om det förvisso hade funnits komedi också i det.

:::

Målsättning 2013-14: Vinna ligan, Champions League-slutspel och cup runs

Det är svårt att se Man Utd som favoriter till ligatiteln den här kommande säsongen, med Chelsea nyladdade och Man City revanschlystna, samtidigt som en generell kvalitetshöjning i hela Premier League gör fallgroparna längs vägen desto fler för ett Man Utd vars ledarstab inte längre har samma erfarenhet av en lång ligasäsong. Ambitionen är ändå att vinna, ingen annan. Något annat vore en förlust på förhand. I Champions League måste laget förlita sig främst på spelarnas erfarenhet, och ledarnas entusiasm för uppgiften. Slutspel är en rimlig målsättning, väl där kan det sluta hur och när som helst. Rimligtvis försöker Man Utd också vinna de båda inhemska cuperna som de deltar i. Allt detta ställer krav på framgångsrik spelarrotation från Moyes sida.

Annons

:::

Man Utd som TV-serie: Dallas

Förvisso är inte Glazers några oljeentreprenörer från Texas, men ett amerikanskt brödragäng som styr sitt företag under översyn av familjens stora patriark andas ändå rätt mycket Ewing Oil kan jag tycka. ”Who shot JR?” är en av TV-historiens största cliffhangers, och många menar att Glazers är ungefär lika populära som JR bland klubbens fans som i sång varslat Glazers om ett minst lika oblitt öde. Precis som Man Utd genomgått en reboot inför den här säsongen så har Dallas kommit också i en mer modern upplaga, där några av de gamla hjältarna fortfarande finns kvar.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-07-25 16:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto