Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Taktisk schack när Tottenham möter Swansea

Peter Hyllman

Tottenham vann efter stora besvär i premiäromgången borta mot Crystal Palace. Swansea å sin sida åkte på en rejäl käftsmäll i hemmapremiären mot Man Utd.

Ikväll möts de båda lagen i vad som på förhand möjligen inte är någon match med direkt relevans för Champions League-striden, men som ändå på förhand är en match mellan två lag på den övre halvan.

För Tottenham är det naturligtvis viktigt att svara upp på Arsenals och Liverpools respektive segrar under lördagen. För Swansea är det särskilt viktigt att inte även deras andra ligamatch rinner dem ur händerna på samma sätt som den första.

Man Utd och Tottenham är naturligtvis två svåra motståndare, men två förluster om de kommer till på ett visst sätt kan ändå sätta tonen för säsongen som kommer. Det är alltid lättare att spela i medvind än att tvingas kämpa i uppförsbacke.

Annons

:::

Det finns tre hot i Swansea som Tottenham särskilt måste se upp med.

Michu är naturligtvis det ena och kanske det primära. Spanjoren gjorde 18 mål förra säsongen och han visade i den första matchen den här säsongen att det inte var någon tillfällighet. Med sina tre skott per mål så var han en av de mest pricksäkra anfallarna i ligan under dess första omgång.

José Cañas är ett annat och mer nytt hot för Swansea. Efter att först ha vilat på bänken i 13 minuter mot Man Utd så kom Cañas in och svarade för 44 passningar på offensiv planhalva. Endast sex mittfältare i Premier League svarade för fler motsvarande passningar.

Jonjo Shelvey och Ben Davies svarar tillsammans för Swanseas tredje hot, det vill säga inläggsspelet. Mot Man Utd levererade Shelvey fyra framgångsrika inlägg och Davies stod för tre. Det placerar Swansea i topp i ligan också när det kommer till kvaliteten på inläggsspelet.

Annons

Från dessa observationer kan en grundläggande slutsats dras att Swansea har en styrka dels genom att de med sitt bollinnehav framgångsrikt skapar målchanser både genom kort och långt spel, dels att de med sitt anfall har goda chanser att ta dessa målchanser tillvara.

:::

Om Swansea är ett av ligans mer framstående lag när det kommer till bollinnehav och passningsspel, så är Tottenhams deras teoretiskt och taktiskt kanske tuffaste motståndare.

Tottenham har för vana att sätta hög press på sina motståndare och som en följd så är de framgångsrika i sitt brytningsspel. Föga förvånande har de tre spelare i laget som samtliga placerar sig bland de 15 främsta spelarna i termer av antal lyckade brytningar; Paulinho, Jan Vertonghen och Etienne Capoué.

Capoué spelade bara i 33 minuter mot Crystal Palace, men lyckades under den begränsade tiden ändå utföra sex lyckade brytningar, vilket var mer än vad någon annan i ligan mäktade med.

Annons

Om Michu är en av ligans mest effektiva anfallare så har Tottenham i Hugo Lloris ligans främsta motvapen. Han gjorde tre räddningar mot Crystal Palace, vilket betyder att han var den målvakt som gjorde flest räddningar utan att släppa in ett enda mål.

:::

Man talar ibland om att två lag kan vara så lika att de rent taktiskt tar ut varandra under en fotbollsmatch. Här är risken snarare den omvända, där två lag har olika styrkor som leder fram till en taktisk låsning.

Rent taktiskt ska det i alla fall bli en fascinerande match på White Hart Lane. Jag kan tänka mig få matcher där så mycket kommer att avgöras på mittfältet, där båda lagen vill styra och ställa.

:::

Dagens matcher: Cardiff vs Man City, samt Tottenham vs Swansea

Båda matcherna börjar klockan 17:00, vilket känns lagom begåvat. Det mesta eller enda som talar för Cardiff är att det är första Premier League-matchen på hemmaplan. Nykomlingar brukar kunna vara särskilt hungriga och taggade vid sådana tillfällen.

Annons

Min gissning: Cardiff vs Man City – 1, samt Tottenham vs Swansea – 1.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-08-25 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto