Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Premier Leagues tio bästa värvningar 2013-14

Peter Hyllman

Jaha, så var det då dags igen. Englandsbloggens stående tradition, att dagen efter transferfönstrets stängande göra en blogg om vilka tio värvningar jag anser vara de allra bästa den här sommaren. Naturligtvis är det en gissningslek i och med att vi ännu inte vet hur det faktiskt kommer att bli, det är det som är hela poängen.

Så, hur känner man då igen en bra värvning? Jo, en sådan måste rimligtvis bestå av ett antal olika komponenter:

(i)  För det första är det naturligtvis en fråga om spelarens kvalitet, exakt vilket värde kan alltså spelaren tillföra laget?

(ii)  För det andra så måste man bedöma lagets behov, vilka spelartyper är det faktiskt laget behöver och vad är behovet av den spelartyp som den köpa spelaren representerar?

(iii)  För det tredje så måste man värdera värvningens alternativkostnad, vad hade klubben kunnat värva istället om de inte värvat den spelaren, vad annat hade de kunnat göra med pengarna?

Många gör ju det klassiska misstaget att likställa en värvning med spelaren, så om man tycker en spelare är skitbra så blir värvningen därmed per definition skitbra. Så resonerar alltså inte jag. Spelarkvaliteten är en aspekt av värvningen bland flera, men alltså inte samma sak.

Annons

:::

(10) Victor Wanyama, Southampton

Ett av de stora kapen den här sommaren. Mauricio Pochettino bygger vidare på sitt lagbygge i Southampton och med Wanyama har han hittat en partner till Morgan Schneiderlin på det centrala mittfältet. Wanyama imponerade stort med Celtic förra säsongen, och flertalet större klubbar ryktades då vara intresserade. På längre sikt förmodligen värd fler poäng för Southampton än Pablo Osvaldo.

(9) Nathan Redmond, Norwich

Norwich har haft ett smått fantastiskt transferfönster, med spelare som Ricky van Wolfswinkel, Leroy Fer, Johan Elmander och Gary Hooper på ingång. Men jag funderar om inte ändå Redmond är det riktiga fyndet. Han har under ett par år ansetts vara en av Englands mest lovande unga spelare, och han fungerar dokumenterat bra med Chris Hughton som manager. För några år sedan hade han förmodligen hamnat i en storklubbs bakvatten, nu gick han till Norwich.

Annons

(8) Wilfried Bony, Swansea

Swansea har gjort två beundransvärda säsonger i Premier League, under vilka laget inte bara etablerat sig i ligan, utan också vunnit klubbens första större titel och kvalificerat sig för europeiskt cupspel. Det fanns framför allt ett sätt att göra Swansea märkbart bättre, och det var att komplettera laget offensivt, och skapa ett komplement till Michu, förra säsongens succé. Få spelare fyller den rollen bättre än Bony.

(7) Gary Medel, Cardiff

Som nykomling i Premier League borde det rimligtvis vara omöjligt att värva nyckelspelare från stora klubbar i La Liga, men spansk klubbekonomi och nytt TV-avtal i England förändrar spelreglerna. Cardiff var i behov av en general på sitt defensiva mittfält, och har hittat honom i Medel. Ligger bakom mycket av Cardiffs imponerande säsongsinledning, bland annat var han man of the match i hemmasegern mot Man City.

Annons

(6) Mesut Özil, Arsenal

Özil är en spelare av högsta klass och höjer naturligtvis Arsenals spetskvalitet på offensivt mittfält, om det råder ingen som helst tvekan. £42m-värvningen av Özil tjänar också som just den signal som Arsenal vill sända ut om sina ambitioner. Frågan är dock om Arsenal var för upptagna med denna signal för att faktiskt göra en värvning de verkligen behövde göra, nämligen en anfallare av världsklass. Men Wenger har sin grej med offensiva mittfältare.

(5) Paulinho, Tottenham

Tottenham har gjort en rejäl kvalitetsuppgradering på sitt centrala mittfält den här sommaren. Den brasilianske landslagsmittfältaren är kronjuvelsen i Villas-Boas lagbygge, och definitivt rent tekniskt ett uppköp från de spelare som fanns där tidigare, såsom Scott Parker och Tom Huddlestone. Paulinho är utmärkt i positionsspelet och konstruktiv i det offensiva spelet. Han gör Tottenham till ett bättre lag.

Annons

(4) Marouane Fellaini, Man Utd

En av ett på förhand femstjärniga värvningar för Man Utd, och det enda man kan säga emot värvningen är att den förvisso gjordes i sista sekunden, men trots detta alldeles för sent. Fellaini är precis den spelartyp Man Utd behöver på sitt centrala mittfält, ett rivjärn som fungerar i planens båda riktningar mellan de båda straffområdena. Stark i positionsspelet och i passningsspelet, tung i offensivt straffområde. Kan både skapa och bryta upp.

(3) Simon Mignolet, Liverpool

Något säger mig att sommarens stora kap för Liverpool hittas på målvaktsposten. Pepe Reina är en kompetent målvakt, men det kändes som om gnistan var borta där. I Mignolet har man fått en hungrig målvakt med erfarenhet från Premier League. Hittar man en het målvakt så kan det få hela försvaret att hoppa upp på tårna, och kanske ser vi redan lite av den effekten i Liverpool.

Annons

(2) Stevan Jovetic, Man City

En i mina ögon lysande värvning av Man City, en spelare med hög världsklasspotential. Påminner som jag ser det mycket om Carlos Tevez, fast med en mer lagvänlig attityd. Kommer kunna vara det för Man City som Samir Nasri aldrig lyckats bli, och tillför en ny dimension till Man Citys redan formidabla offensiv.

(1) Erik Lamela, Tottenham

Det kommer kunna ta något år eller två, men Lamela visade under sin tid i Roma att han är en väldigt speciell fotbollstalang. Och med tiden har han all potential att växa ut till en av världens bästa spelare. Både målfarlig och ytterst konstruktiv i sitt offensiva passningsspel. Kommer inte ersätta Gareth Bale i bokstavlig mening, men kan som en del i ett mer genomtänkt lagbygge faktiskt visa sig mer värdefull på sikt.

:::

Jag gillar inte lån. Men om man ska låna så ska man ju onekligen låna som Everton har lånat den här sommaren. Gareth Barry och Romelu Lukaku, riktiga kanonförstärkningar till Everton.

Annons

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-09-03 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto