Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Historiens tio bästa managers i Premier League

Peter Hyllman

Fotbollskanalens redaktionsledning prövar lite nya grepp och kommer att varje vardag fronta någon av sidans olika bloggare och krönikörer. Tanken är helt enkelt att ha ett veckovis återkommande koncept, såsom till exempel listor av olika slag, personprofiler etc – något som är speciellt med det land och den liga som man skriver om.

Jag valde måndagar. Och i och med att det är dagen efter vad som troligtvis är en lång fotbollshelg så resonerade jag mig fram till att det rimligtvis bör vara något hyfsat lättsmält till innehållet. Måndagar framöver kommer därför att se listor utav olika slag publiceras. Och är det så att det finns önskemål på sådana listor så är det bara att skriva någon rad i kommentarsfältet.

Var ska man då börja? I jakten på ett svar på den frågan så började jag fundera på vad som egentligen är ett särtecken med just den engelska fotbollen, och som skiljer den från exempelvis italiensk, spansk eller tysk fotboll. Det mest meningsfulla svaret jag kom fram till var att Managern som karaktär historiskt sett har haft en mycket större betydelse inom engelsk fotboll än vad som är fallet i andra länder.

Annons

Genom decennierna har engelsk fotboll innehållit ett stort antal profilstarka managers. Dessa har varit titaner i sina klubbar, stundtals allsmäktiga, och på så vis har engelska klubbar varit väsensskilda från andra europeiska klubbar som i betydligt större utsträckning styrts av klubbledningen. Engelska klubbar har å andra sidan i många avseenden personifierats genom sin manager.

Det här är min personliga syn på vilka som är engelsk fotbollshistorias tio största av dessa managers.

:::

(10) Bill Nicholson – Tottenham

En ikonisk gestalt i Tottenhams långa historia och kanske är förklaringen till Tottenhams status som underpresterande bohemlag till stor del en produkt av att de hittills aldrig lyckats hitta en ersättare till Nicholson, som präglade klubben under sina år där mellan 1958 och 1974.

Annons

Med Bill Nicholson vid rodret var Tottenham allt annat än en förlorarklubb. Det tog bara två år för Nicholson att göra Tottenham till den första klubben under 1900-talet som vann The Double. Ytterligare två år senare såg Nicholson till att Tottenham blev den första engelska klubben som vann en stor europeisk cuptitel, genom att besegra Atletico Madrid i Cupvinnarcupens final 1963.

(9) Sir Bobby Robson – Ipswich, England och Newcastle m fl

En av ytterst få engelska managers som i modern tid har varit framgångsrika även utanför landets gränser. Moderna storheter som José Mourinho och Andre Villas-Boas nämner Bobby Robsons namn med värme efter dennes tid i bland annat Porto och Barcelona.

Det var emellertid med Ipswich han etablerade sig som ett av engelsk fotbolls ledande managernamn. Under åren 1969-1982. Efter en svag inledning i klubben så gjorde han Ipswich till ett topplag i den engelska ligan, och Ipswich slutade under 1970-talet och tidigt 1980-tal aldrig sämre än sexa. Under Robsons ledarskap vann Ipswich FA-cupen 1978 och spelade regelbundet europeiskt cupspel.

Annons

Något av Sir Bobby Robsons storhet går också att spåra i att han kan ses som den senaste förbundskaptenen i England vars rykte faktiskt har förstärkts av uppdraget. Han avgick 1990, efter den tårfyllda succén i VM i Italien.

(8) Herbert Chapman – Huddersfield, Arsenal m fl

En kontroversiell men samtidigt innovativ manager som lade grunden till två storhetstider i två olika klubbar mellan 1921 och 1934. Mellankrigstidens mest framstående manager.

Chapman var en nyskapare i många avseenden. Hans träningsmetoder var mer genomarbetade än vad som var normalt vid den tiden, hans kontroll över klubbens affärer något unikt för den tiden. Rent taktiskt gjorde han sig också känd för att ha ett större fokus på defensiven än vad som var normalt vid den här tiden, och hans idéer om ett snabbt kontringsspel för att utnyttja motståndarnas sårbarhet efter tappad boll låter genomtänkt än idag.

Annons

(7) Don Revie – Leeds

Leeds mest framgångsrika period kom med Revie som klubbens stora ledargestalt. 1961 befann sig Leeds i den engelska andradivisionen, men trots en trög start tog det Revie endast tre år att vinna Division 2 och ta sig upp i den högsta ligan. Redan första säsongen slutade Leeds tvåa, och detta skulle visa sig vara bara början.

Med en generation av lovande unga spelare i form av exempelvis Norman Hunter, Jimmy Greenhoff, Billy Bremner, Eddie Gray och Peter Lorimer, kombinerat med en veteran som Jack Charlton och smarta värvningar i form av Johnny Giles så byggde Revie vad som skulle bli ett av 1970-talets allra bästa och mest fruktade lag.

Det har i efterhand pratats om Leeds smutsiga spelstil, men vad som ofta glöms bort att kvaliteten på Leeds spel också den var väldigt hög. Det var ingen tillfällighet att Leeds presterade starkt även i europeiskt cupspel, där de hölls stångna endast med kontroversiella metoder.

Annons

(6) Arsene Wenger – Arsenal

Den ende manager på den här listan som fortfarande har en aktiv karriär, och med tanke på att han inledde sin managergärning i Arsenal så långt tillbaka som 1996 så säger detta något i sig.

Med Wengers metoder reste sig Arsenal först från en mittenposition i tabellen till den första klubb som på allvar utmanade Man Utds hegemoni under Premier League-eran. Från den utgångspunkten har Wenger byggt upp en otroligt stabil storklubb, som även i sina svagaste stunder har förmått prestera både bra fotboll och godkända resultat.

Några av Wengers gärningar hör till engelsk fotbolls allra främsta. Han är en av blott två managers i historien som vunnit The Double mer än en gång, och säsongen 2003-2004 gjorde han med Arsenal vad bara en klubb tidigare lyckats med, att gå igenom en hel ligasäsong obesegrad.

Annons

(5) Brian Clough – Derby och Nottingham

På en av Anfields banderoller står årtalen för klubbens samtliga Europacuptitlar uppräknade. 1977, 1978 … 1981, 1984 och 2005. Ska vi se detta som ett av de mer påtagliga bevisen på Brian Cloughs storhet, att det faktiskt var han som skapade den där tidsluckan mellan 1978 och 1981? Hur han skapade ett glapp på två år i Liverpools engelska och europeiska dominans.

Vad Clough åstadkom med Nottingham Forest måste betraktas som något som med all sannolikhet aldrig kommer att kunna upprepas. Det var inte bara att han vann Europacupen två år i rad, han gjorde det med Nottingham Forest, som i det europeiska sammanhanget är eller i alla fall var att betrakta som en kvartersklubb. En på alla sätt enastående prestation.

Det skadar naturligtvis inte heller att Brian Clough som person var en av de mest explosiva i den engelska fotbollshistorien. Smart, snabb i käften och allmänt briljant.

Annons

(4) Bill Shankly – Liverpool

I en klubb fylld av ikoner är möjligen Bill Shankly den störste av dem alla. Det var han som skapade grunden till det Liverpool vi ser än idag, och som under åtminstone två decennier dominerade engelsk och europeisk fotboll.

Liverpools framgångar under Shankly var stora. Särskilt i beaktande att klubben när Shankly tog över i början av 1960-talet var rejält körd i botten och befann sig i den andra divisionen. Marschen uppåt i seriesystemet tog dock fart och Liverpool vann såväl ligatitlar som cuptitlar med Shankly vid rodret.

De stora europeiska framgångarna uteblev dock, även om den erfarenhet Liverpool fick under Shankly säkert var dem till stor nytta senare. Shanklys stora bidrag till Liverpool var dock att han skapade ett helt unikt förhållande mellan klubben, dess ledare och spelare, och dess lokala samhälle.

Annons

(3) Sir Matt Busby – Man Utd

Matt Busbys bidrag till både Man Utd och engelsk fotboll är omöjligt att överskatta. Han reste en hel klubb upp ur andra världskrigets spillror och han tvingade den engelska fotbollen in i den europeiska gemenskapen.

Hans stoltaste skapelse skulle sluta i tragedi. Han skapade ett av engelsk fotbolls allra bästa lag utifrån en ryggrad av unga spelare, något som var helt otänkbart vid den tiden. Laget som kittlade folkets fantasi vann ligan i överlägsen stil två säsonger i rad och stod på tröskeln också till europeisk dominans när en flygolycka skulle förändra engelsk fotbollshistoria.

Tio år senare skulle minnet av de omkomna hedras. Man Utd under Busbys ledning blev då den första engelska klubben att vinna Europacupen, vilket markerade slutpunkten både på Busbys karriär och Man Utds första storhetstid.

Annons

(2) Bob Paisley – Liverpool

En av de rent titelmässigt mest meriterade managers inom engelsk fotbollshistoria. Bob Paisley brukar ofta hamna i skuggan av sin föregångare när Liverpools stora managers nämns, men där Bill Shankly var den stora auktoriteten, nödvändig under sin tid, så låg Paisley som taktikern bakom lagets framgångar på planen.

Bob Paisleys framgångar med Liverpool får dock Bill Shanklys meriter i termer av titlar att förblekna. Under åren 1974-1983 så ledde Paisley Liverpool till sex ligatitlar, tre Europacuptitlar, tre Ligacupsegrar och en vinst i UEFA-cupen. Han byggde vidare på den grund som Shankly lagt, men det kan inte heller förnekas att han förfinade den grunden.

(1) Sir Alex Ferguson – Man Utd

Inte bara engelsk fotbollshistorias längst sittande manager, utan också den utan tvivel mest framgångsrike. Han har alltså bara i antal ligatitlar vunnit lika många som Bill Shankly, Bob Paisley, Joe Fagan och Kenny Dalglish har gjort. Tillsammans. En jämförelse som helt säkert skulle tilltala honom.

Annons

Att vara manager för en och samma klubb i 27 år är en enastående bedrift, allra helst när det handlar om en klubb på den allra högsta nivån inom engelsk och europeisk fotboll. Men det medför också stora svårigheter. Att lyckas förnya inte bara sig själv utan också sitt lag. Men det var också just denna förmåga till ständig förnyelse som var Alex Fergusons stora styrka och fördel.

Åtminstone fem generationsskiften ansvarade Alex Ferguson för under sitt dryga kvartssekel som boss i Man Utd. Att åstadkomma detta samtidigt som laget vann titlar i en närmast industriell skala är en bedrift som är tämligen osannolik att vi kommer att bevittna igen.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-09-30 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto