Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Viktigt litmustest ikväll mot Bayern för Man City

Peter Hyllman

Hur mycket har egentligen skett på två år? Kvällens stormatch mellan Man City och Bayern München är inte bara ett möte mellan två av Europas största och tyngsta klubbar, det är inte enbart en tidig gruppfinal i den Champions League-gruppen, det är på sitt sätt också en markör över Man Citys utveckling sedan de senast stötte på Bayern München i Champions League.

Den gången inledde Man City på bortaplan och tvingades kapitulera efter en 0-2-förlust. Det stora samtalsämnet efter matchen var dock hur Carlos Tevez vägrat att spela, något som skulle prägla inte bara resten av den säsongen utan egentligen Roberto Mancinis återstående tid i klubben. Returmötet slutade 1-1 men då var loppet redan kört för Man City.

Jag betraktar kvällens match mot Bayern München som en nyckelmatch för Man City. Kanske inte så mycket för själva gruppspelet, som de oavsett hur de presterar mot Bayern München ska kunna ta sig igenom, men kanske mer för hur de presterar i Champions League sett över hela den här säsongen. En vinst mot Bayern ikväll bör ge dem gott råg i ryggen inför fortsättningen.

Annons

Inte minst eftersom det här faktiskt kan vara två motståndare som möts i en kommande semifinal eller final.

:::

Manuel Pellegrini tillsattes som Man Citys nye manager just med ambitionen att klubben ville nå framgångar i Champions League. Roberto Mancini ansågs av någon anledning inte holistisk nog för uppgiften, och resultaten stämde kanske in i den analysen.

Det som har varit kämpigt för Man City under senare år har varit att på ett bra och framgångsrikt sätt balansera spel i Premier League med spel i Champions League. Huruvida Manuel Pellegrini kan lyckas bättre med detta återstår att se. Att döma av helgens resultat, förlust mot Aston Villa med 2-3, så är balansen inte så värst mycket bättre nu.

Den väsentliga skillnaden vore då att Man Citys svaga resultat snarare kommer i ligaspelet än i Champions League. Den ojämnheten är naturligtvis inte bra men i det här läget något som Man Citys klubbledningen förmodligen ändå föredrar.

Annons

Att förlusten mot Aston Villa skulle tas som någon intäkt för att Man City inte skulle vara redo för uppgiften ikväll är dock en vantolkning. Man City spelade inte dåligt mot Aston Villa, men kanske var koncentrationen i någon mening redan låst på kvällens match. Bayern München är ett formidabelt lag, men det är även Man City.

:::

Hemmaplan talar även det för Man City. Den här säsongen har de spelat fyra matcher på hemmaplan i liga och cupspel och vunnit samtliga fyra. Ofta i övertygande stil dessutom, vilket en målskillnad om 15 gjorda mål och ett insläppt vittnar om.

Bortaspelet är dock en annan historia. Där har Man City bara vunnit en enda av deras fyra tävlingsmatcher den här säsongen. Händelsevis kom den vinsten i Champions League, mot Viktoria Plzen.

Man City har också andra fördelar ikväll. För samtidigt som de får tillbaka spelare efter skador, i form av David Silva och Sergio Agüero, så är Bayern München tämligen skadedrabbat, inte minst då på mittfältet vilket stundtals tvingat Pep Guardiola att använda Philipp Lahm som central mittfältare.

Annons

:::

Det gnälls ofta på Champions Leagues gruppspel. Med viss rätt. Samtidigt är det också ett gruppspel som serverar den här typen av matcher. Och då är det inte helt lätt att klaga.

Dessutom är det ju match nummer två i den här säsongens följetong av möten mellan Premier League och Bundesliga. Minst åtta möten har vi att se fram emot, och Premier League leder ju med 1-0 efter Man Utds vinst i förra omgången mot Bayer Leverkusen.

:::

Ett stukat Man Utd beger sig till Ukraina och en tuff bortamatch mot Shakhtar Donetsk. Det ligger mycket i det som Henry Winter säger senast att det börjar bli dags för David Moyes att släppa den här vidögda good guy-approachen nu och istället bli lite elak.

:::

Ruggigt imponerande prestation av Arsenal igår kväll hemma mot Napoli. De dödade matchen i första halvlek och begravde den i andra halvlek. En typ av prestation som är nödvändig för ett lag som vill lyckas i det europeiska cupspelet.

Annons

:::

Chelsea är back in business. De studsar tillbaka i gruppspelet med en mycket övertygande bortavinst mot Steaua Bukarest, samtidigt som Schalke tog en imponerande vinst borta mot Basel. Nu stundar ett dubbelmöte med just Schalke, och utgången där avgör mycket för hur Chelseas grupp kommer att sluta.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-10-02 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto