Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Dubbla sexpoängsmatcher den här supersöndagen

Peter Hyllman

Vi laddar upp för en supersöndag, eller en super söndag. Jag antar att båda uttrycken fungerar på svenska. Dagen inleds med ett av Englands allra mest infekterade derbyn, det mellan Sunderland och Newcastle. Därefter är det en monumental drabbning i toppen av tabellen mellan Chelsea och Man City.

Det är något av upp- och nedvända världen att följa José Mourinho i Chelsea den här andra omgången. Han lever ju normalt för den här typen av toppmatcher, och han har inte förlorat i ligan med Chelsea på Stamford Bridge sedan någon gång innan kritaperiodens slutspurt.

Det nya med den meningen är förvisso tillägget ”i ligan”. För inte så värst länge sedan var det ett både onödigt och överflödigt tillägg, men det såg Basel till att ändra på i Champions League. Chelsea har alltså inte varit det maskineri som vi varit vana att se med José Mourinho som manager, och jag föreställer mig att det är något som Man City hoppas kunna utnyttja.

Annons

Förändringen märks också i det offentliga samtalet inför matchen. När José Mourinho var manager i Chelsea förra gången var det de som hade det uppenbara resursövertaget, och Mourinho som förde sig därmed. Nu pratas det mer om Man Citys fantastiska spelartrupp och det nämns såsom i förbifarten att han absolut inte är avundsjuk.

(Mitt namn är José Mourinho, och jag är inte bitter!)

Delvis handlar det så klart om att sätta press på sina motståndare. Men delvis handlar det också om att försöka framställa sig själv som lite av en underdog i sammanhanget. Och det är ju något nytt i José Mourinhos framtoning. Hans profil har ju varit mer av den kaxige.

Men det visar så klart också på en förmåga till anpassning. Läget är annorlunda i Premier League nu jämfört med när han var här sist. Titelstriden är tätare, det finns andra resursstarka klubbar, och Chelsea har haft det tufft i ligaspelet de senaste säsongerna.

Annons

Mitt intryck hittills är att José Mourinho inte bara försökt anpassa sin egen framtoning utan också arbeta med kulturen i laget. Tidigare hade man ett lätt intryck av att Chelsea kanske trodde att det skulle gå lite av sig självt på planen. Nu känner man att värdet av hårt arbete har börjat framkomma mer och mer.

Det är inte några jättekliv framåt som exempelvis Fernando Torres har tagit, ändå känns det som att det sker regelbundna inkrementella småsteg framåt hela tiden. Och med tiden kommer alla dessa småsteg säkert kunna motsvara flera jättekliv.

:::

Annars har ju Chelsea och Man City så klart haft tämligen likvärdiga inledningar på säsongen. De har båda öppnat okej men inte fantastiskt övertygande i ligaspelet. Båda har gått på en rejäl mina i sitt Champions League-spel men ser ändå ut att utan några större bekymmer sy ihop sin slutspelsplats.

Annons

Det tabellmässiga läget inför matchen talar så klart också för Chelsea. De spelar på hemmaplan och de inleder matchen med en poängs försprång i tabellen på Man City, som vid förlust alltså finner sig distanserade med fyra poäng till Chelsea och med sex poäng upp till tabelltoppen.

En annan sak som talar till Chelseas fördel är Vincent Kompanys besvärande skada för Man City, som är ett annat lag med sin försvarsjätte med i laget på planen.

:::

Annars ska det så klart bli alldeles särskilt häftigt att följa matchen på Stadium of Light mellan Sunderland och Newcastle.

Newcastle vill nog helst glömma det förra derbyt, mot slutet av förra säsongen, när Sunderland kom till St James’ Park och vann med 3-0 och Paolo Di Canio knäsurfade längs sidlinjen. Det var ett oerhört viktigt resultat för Sunderland då som gick vidare och klarade sig kvar i Premier League.

Annons

Kanske är läget något liknande för Sunderland nu. Sunderland är det enda laget i Premier League som hittills inte vunnit en enda match. Med en enda poäng på åtta omgångar är de fast förankrade i botten av Premier League. Precis som förra säsongen har de nyss bytt manager.

Det är inte överdrivet att tala om kris i Sunderland. Kan de precis som förra säsongen använda Wear-Tyne-derbyt för att hävstånga sig själva ut ur krisen och hålla sig kvar i Premier League?

:::

Dagens matcher: Sunderland vs Newcastle (14:30), Chelsea vs Man City (17:00), Swansea vs West Ham (17:00), samt Tottenham vs Hull (17:00).

Dagens två övriga matcher befinner sig möjligen i viss passningsskugga, men det ska bli intressant att se hur det slutar mellan Swansea och West Ham, två lag med hög potential. Tottenham har naturligtvis en god möjlighet att hänga på i toppen av tabellen och bör räkna med vinst hemma mot Hull.

Annons

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-10-27 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto