Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Englandsbloggens alternativa VM-trupp

Peter Hyllman

Nobelmiddagen är en av de mest kända svenska högtidsceremonierna som de allra flesta pratar om med vördnad. Dignitärer från monarkin, politiken, affärslivet och akademin med mera står på den inbjudningslista som alla vill vara med på. De som inte varit där pratar med förundran i rösten om maten. Jag som har varit där en gång vet att maten inte alls är särskilt märkvärdig. Att grejen med att få gå på Nobelmiddag främst är att kunna säga att man har varit där.

Lite liknande har det ju genom åren varit med Englands landslag, i synnerhet då dess VM-trupper. Vi vill gärna tro att en landslagsuttagning ska vara ett kvitto på att just dessa spelare är bäst, eller anses vara bäst, när så i själva verket alla gånger inte är fallet. Om vi ser till spelarnas attityd och inställning till det engelska landslaget så ges man ofta intrycket att de är där främst för att kunna säga att de varit med.

Vad avser Nobelmiddagen så brukar med jämna mellanrum så kallade alternativa Nobelmiddagar arrangeras. Ibland av de som helt enkelt inte fått någon inbjudan. Ibland av de som helt enkelt insett att det går att göra något bättre av en kväll än halvhjärtad och ibland halvkall mat, under opersonliga former och, om du inte sitter vid honnörsbordet, mycket sannolikt ivägskuffad till ett bord i ett avlägset hörn där maten tar sin goda tid att anlända.

Annons

Dessa initiativ hade jag nu tänkt apa efter genom att ta ut min alternativa VM-trupp för England. Den ska så klart spegla att Roy Hodgson idag presenterar sin bruttotrupp för England till VM i sommar. Min tes har länge varit att spelare från de stora klubbarna har varit överrepresenterade i dessa sammanhang, och att England till stor del skulle kunna vinna på att titta bredare och ta med spelare från klubbarna därunder. Den individuella kvaliteten skulle nog bli sämre men motivationen och kampviljan desto högre.

Här är min alternativa engelska 23-mannatrupp, bestående av spelare utanför Englands sex stora klubbar, lagdel för lagdel med startelvan utvecklad och bänkspelare markerade.

:::

Försvar

(GK). Ben Foster, West Brom. Stabil sista utpost i West Brom med flera års erfarenhet av spel på Premier League-nivå och även med viss landslagserfarenhet. Har en förhållandevis hög lägstanivå. Bänken: David Stockdale, Fulham; Jack Butland, Stoke.

Annons

(RB). Nathaniel Clyne, Southampton. Har imponerat under några år på Southamptons högerkant. Kan gå framåt i banan och besitter också ett inte helt oävet inlägg vilket kan vara värdefulla egenskaper i ett VM. Hård konkurrens från bänken. Bänken: Matthew Lowton, Aston Villa.

(CB). Ryan Shawcross, Stoke. Inte något okontroversiellt val men Shawcross har under flertalet år i Premier League visat upp både ett moget försvarsspel och ett ledarskap på planen. Båda egenskaperna är viktiga i ett VM. En modig spelare som dock riskerar vara övertänd för uppgiften. Bänken: Steven Caulker, Cardiff.

(CB). Curtis Davies, Hull. Har gjort en magnifik säsong med Hull och stått för flertalet avgörande insatser. En bidragande orsak till att Hull fortsätter spela i Premier League och om en knapp vecka beger sig ut på Wembley för att spela FA-cupfinal. Börjar infria förväntningarna. Bänken: Nathan Baker, Aston Villa.

Annons

(LB). Leighton Baines, Everton. Ingen som helst tvekan vad avser det här alternativet. Baines är defensivt stabil och är en av Premier Leagues mest produktiva vänsterbackar offensivt. Skapar många målchanser och besitter en bra frispark. Bänken: Luke Shaw, Southampton.

:::

Mittfält

(CM). Gareth Barry, Everton. Inte riktigt någon tvekan i den här uttagningen, även om Barry gjorde en slät figur under förra VM. Han har dock varit enastående i Everton under säsongen, besitter mycket erfarenhet och har ett bra defensivt positionsspel. Bänken: Steve Sidwell, Fulham.

(CM). Tom Huddlestone, Hull. Även Huddlestone har gjort en väldigt bra säsong. Det var förmodligen lyckat att byta Tottenham mot mer speltid och mer ansvar i Hull. Likt Barry bra i positionsspel men något mer framåtriktad i sitt spel och besitter en bra passningsfot. Bänken: Mark Noble, West Ham.

Annons

(AM). Adam Lallana, Southampton. Självskriven i ett sådant här lag, och bör i princip vara självskriven även med de stora spelarna med. Har gjort en enorm säsong med Southampton och står för en snabbhet och kreativitet på Englands mittfält som andra spelare saknar. Bänken: Ross Barkley, Everton.

:::

Anfall

(AM/F). Nathan Redmond, Norwich. Har gjort en bra säsong med Norwich och har fått något av ett genombrott under säsongen. Har sin naturliga utgångspunkt från högerkanten men är duktig på att skära in i planen och kan även agera centralt. Bänken: Adam Johnson, Sunderland.

(ST). Rickie Lambert, Southampton. Har redan ett bra samarbete med Lallana från klubblaget men viktigare än det för mig är att killen är en vinnare med näsa för mål. Räds inte de stora situationerna vilket i ett VM är en viktig egenskap i ett VM. Kan hålla koll på ungtupparna runt omkring. Bänken: Andy Carroll, West Ham.

Annons

(AM/F). Ravel Morrison, QPR. Bråkig men underskattad spelare med väldigt hög potential. Kan mycket väl skina en sommar. Besitter mängder med kreativitet och kan göra det oväntade. Utgår från vänsterkanten men gillar att röra sig inåt i planen. Bänken: Connor Wickham, Sunderland.

:::

Uppställningen är 4-3-3 i sin utgångspunkt. Det ställer några krav på de offensiva yttermittfältarna i anfallet.

Dels ska de ha näsa för mål och en förmåga att gå inåt i planen, det vill säga lämna linjen och ge utrymme för ytterbackarna. Dels ska de ha i alla fall lite defensiv disciplin och hjälpa sina ytterbackar.

Man kan säga att mitt lag kan ha en offensiv slagsida i det avseendet. Men man kan också säga att alla gånger England har försökt sig på att vara defensiva så har det gått käpprätt åt helvete.

Det gör lite ont att lämna spelare som Jack Colback, Fabian Delph och Ashley Westwood hemma.

Annons

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-05-12 09:47

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto