Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

2013-14: Southampton (++++)

Peter Hyllman

Strålande säsong i ligaspelet men en svagare säsong i cupspelet. På två säsonger har Southampton etablerat sig i Premier League och har både de taktiska och strategiska resurserna att vara en betydelsefull kraft under flera år framöver. Dock viktigt för Southampton att behålla Mauricio Pochettino.

Southampton har haft en benägenhet genom åren att ställa till det lite för sig själva, inte minst vid sidan av planen. Det fanns en period innan jul och nyår den här säsongen när något liknande såg ut att hålla på att hända. Resultaten på fotbollsplanen var svaga och ungefär samtidigt meddelade klubbens ordförande Nicola Cortese att han lämnade sin post, vilket ledde till misstankar på skälig grund att även Mauricio Pochettino var på väg att lämna.

Nu blev inte så fallet, och det var förmodligen tur det. Southamptons säsong i övrigt har emellertid varit stundtals strålande. Laget inledde säsongen superbt och med mer än en fjärdedel av säsongen avklarad stoltserade Southampton på en tredjeplats i tabellen. Svackan i december resulterade i att Southampton föll ned till sjunde plats och det är ungefär i det tabellterritoriet som laget därefter har befunnit sig.

Annons

Det är lätt att känna sympati för Southamptons sätt att nå framgång. I laget finns en uppsjö av unga och talangfulla spelare, flera av dem kommandes från Southamptons egna produktionslinje. Luke Shaw, Jay Rodriguez och Adam Lallana är självklara, som tillsammans med Rickie Lambert är VM-aktuella. Till dem kommer även spelare som Callum Chamberts, James Ward-Prowse och Sam Gallagher.

Med den här säsongen som utgångspunkt bör det inte vara omöjligt för Southampton att utmana om europeiskt cupspel nästa säsong. Orosmolnet är klubbens ekonomi. Byggandet av en ny träningsanläggning och gamla transferåtaganden har satt klubben i skuld, och någon eller några av klubbens nyckelspelare kan behöva säljas för att hantera denna skuld.

:::

Southampton, 2013-14

Lite förvånande är ändå den här taktiska bilden över Southamptons säsong. Att laget är förhållandevis produktiva offensivt förvånar kanske inte, men bilden av Southampton har ändå varit att de är tämligen täta även defensivt. Ändå är de enligt den här grafen ett av Premier Leagues minst defensivt effektiva lag.

Annons

Svaret står att finna i statistiken bakom bilden. Southamptons defensiva styrka består huvudsakligen i lagets förmåga till hög press och i deras goda förmåga i att kontrollera bollinnehavet, inget lag i ligan håller bollen inom laget mer än Southampton. Laget släpper också till väldigt få målchanser, bara Chelsea och Man City släpper till färre.

Men förhållandevis många av dessa målchanser resulterar i mål. Det kan så klart betyda att Southampton släpper till fler öppna målchanser men desto färre halvlägen. Lite gör det också att man kanske tvingas omvärdera det i övrigt hyllade mittbacksparet med Dejan Lovren och Jose Fonte.

:::

Säsongens spelare: Adam Lallana. Blinkade som en liten stjärna redan förra säsongen men den här säsongen har han blommat ut fullständigt och varit betydligt mer jämn och konsekvent i sina prestationer. En av Premier Leagues bästa kreativa mittfältare och det är absolut ingen tillfällighet eller nödlösning att han har slagit sig in i Englands VM-trupp där han borde vara ordinarie på planen.

Annons

:::

Sommarfokus:

(1) Behåll Mauricio Pochettino. Det ryktades om att Pochettino var på utväg redan runt nyår i samband med att Nicola Cortese lämnade klubben. Nu sägs det att Pochettino kan vara på väg att falla för Tottenhams locktoner, vilket vore förståeligt men olyckligt för Southampton. Det viktigaste de kan åstadkomma under sommaren är att säkra sin managers tjänster under minst en säsong till.

(2) Förstärk och utveckla backlinjen. Inget stort problemområde men ändå ett område där Southampton kan förstärka både sett till bredd och sett till spetskvalitet. Det kan också visa sig nödvändigt att ersätta befintliga spelare om exempelvis Luke Shaw försvinner till någon storklubb och om exempelvis Arsenal beslutar sig för att intressera sig för Nathaniel Clyne.

(3) Vem blir ”jättevärvningen”? För två år sedan lyckades Southampton chocka oss genom att värva den hyllade Gaston Ramirez. Förra sommaren hajade alla till när Southampton värvade Pablo Osvaldo. Stora värvningar även om kanske ingen av dem har varit så där väldigt lyckad. Men det väcker ändå frågan vem Southampton planerar att överraska oss med den här sommaren.

Annons

Southampton befinner sig egentligen i ett tämligen bra läge. De har en manager och en spelidé som fungerar och alla är övertygade om. Samtidigt har laget mycket bra kvalitet på egentligen de allra flesta lagpositioner. Oavsett vad som sker under sommaren så är det inga stora och dramatiska åtgärder som krävs för Southampton inför nästa säsong.

:::

Betyg: Med beröm godkänd (++++)

Southampton måste betrakta det här som en mycket bra säsong. Laget har slutat åtta i Premier League, och har på två säsonger alltså etablerat sig med marginal i Premier League. Den positiva känslan är också att Southampton står mycket väl rustade för att fortsätta utmana uppåt i tabellen, kanske med siktet inställt på europeiskt cupspel. Den enda blippen i protokollet är att Southampton rimligtvis borde kunna göra bättre ifrån sig i cupspelet än vad som skedde den här säsongen. Cuperna är en titelchans för Southampton.

Annons

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-05-25 17:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto