Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Klokt val av Tottenham att anställa Mauricio Pochettino

Peter Hyllman

Det börjar alltmer luta åt att Mauricio Pochettino lämnar Southampton efter den här säsongen för att ta över det lediga jobbet i Tottenham. Enligt de rapporter som kommer från England så kommer Pochettino att tacka ja till ett kontraktserbjudande från Tottenham under veckan.

Mauricio Pochettino har varit tveksam till en fortsättning i Southampton ända sedan Nicola Cortese lämnade klubben. Det var Cortese som anställde honom och man får förmoda att det finns en personlig relation där som betydde mycket för Pochettino när han tog jobbet. Cortese övertygade Pochettino om att inte lämna mitt under säsongen, men längre än så sträcker sig förmodligen inte Corteses inflytande.

Man kan så klart också tänka sig att Pochettino är tveksam till en fortsättning med Southampton i och med att det framstår som sannolikt att klubben tappar några av sina bästa spelare den här sommaren. Både Adam Lallana och Luke Shaw antas vara på väg till större klubbar, något som lär försvåra för Southampton att fortsätta utvecklas.

Annons

Det är så klart den klassiska framgångsfällan. En något mindre klubb som lyckas över förväntan drar till sig uppmärksamhet från större klubbar som börjar rycka i både spelare och managers. Det är naturens gång och är helt och hållet en fråga om respektive klubbars plats i fotbollens näringskedja.

Man får förmoda att Mauricio Pochettino är en ambitiös manager, likt de flesta professionella aktörer på den här nivån. Rimligtvis vill han komma så högt upp inom sitt yrke som möjligt, och om då Southampton inte kan motsvara dessa ambitioner så blir det oundvikligt att han söker sig någon annanstans. För Pochettino handlar det så klart också om att ta tillvara sitt just nu mycket goda renommé. En säsong till i Southampton kan egentligen inte förbättra detta, men riskerar snarare försvaga det.

Det vore dock dåliga nyheter för Southampton, som har nått stora framgångar under Mauricio Pochettino, baserat på en kollektiv och tydlig spelidé men också på ett sunt förhållande till klubbens yngre spelare. En process som riskerar stanna upp eller till och med spåra ur som en följd av ett managerbyte.

Annons

:::

För Tottenham känns det dock som väldigt goda nyheter.

Det kan diskuteras huruvida det är Tottenhams förstaval. Mycket talar för att Tottenham var mycket intresserade av Louis van Gaal innan det blev uppenbart att Man Utd också fanns på marknaden. Samtidigt är det inte alls säkert att Louis van Gaal hade haft det rätta temperamentet för Tottenham, och hur han och Daniel Levy egentligen hade gått ihop.

Frank De Boer har också varit ett alternativ som nämnts, men där verkar det snarare som om Tottenhams intresse har varit funderande snarare än särskilt entuasiastiskt, och intrycket har snarare varit att De Boer själv emellertid har varit väldigt intresserad.

Fördelarna med Mauricio Pochettino är dock flera.

För det första har han erfarenhet från Premier League, efter att ha tillbringat ett och ett halvt år i England och Southampton. Han kan lagen och deras taktiska upplägg, han kan kulturen och det engelska spelschemat, och han har hunnit bygga upp viktiga kontakter inom den engelska fotbollen.

Annons

För det andra så representerar han en form av kontinuitet med det som var Tottenhams idé med André Villas-Boas. Det var egentligen tillsättningen av Tim Sherwood som framstod som märklig i det avseendet. Men spelarmaterialet som i huvudsak skapades med Villas-Boas som manager passar Pochettinos idéer om bollinnehav och hög press utmärkt. Det finns således en väldigt god grund att stå på.

För det tredje har Pochettino visat under sin tid i Southampton att han är skicklig på att integrera klubbens unga talanger i a-laget. Nu har Southampton närmast unika förutsättningar på det området, men även Tottenham har en för tillfället väldigt lovande kull med ungdomar som kommer underifrån.

Det vore ju på sitt sätt också märkligt att inte ta tillvara den kompetens som faktiskt finns i Premier League. När en manager lyckas så bra med en klubb på Premier Leagues mittennivå så är det konstigt om inte de större klubbarna ser detta som ett skäl att pröva denne på en högre nivå, inte som ett argument för att denne bara kan prestera på sin nuvarande nivå.

Annons

Det finns ett antal sådana managers som skulle kunna vara högaktuella för Tottenham. Roberto Martinez är en av dem, men något säger mig att han väntar på Arsenaljobbet. Mauricio Pochettino är utan tvekan en likvärdig kandidat i det avseendet.

Sedan är det självklart så att det är en tillsättning som innebär en risk. Men det gör alla tillsättningar och alla beslut av något som helst värde. Risk finns i alla vägval och den som inte vågar ta någon risk kommer heller aldrig lyckas uppnå något särskilt meningsfullt. De som snusförnuftigt pekar på att det kan vara riskfyllt att tillsätta Pochettino säger egentligen inget alls av värde.

Den stora risken är som jag ser det för övrigt inte Mauricio Pochettino själv, utan snarare Daniel Levy och dennes något otåliga förhållande till klubbens managers och beslutsfattare. Det är där, snarare än i det själva personvalet, som nyckeln ligger i huruvida Pochettino kommer att lyckas som manager för Tottenham eller ej.

Annons

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-05-28 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto