Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

2013-14: Man City (++++)

Peter Hyllman

Man City puttrade på i lagom takt under säsongen för att springa förbi sina konkurrenter på upploppet. Imponerade endast vid ett fåtal tillfällen under säsongen men visade lugn och erfarenhet vid rätt tillfällen. Två titlar är ett mycket gott facit men Champions League förblir Man Citys måttstock.

För att vara en debutsäsong så får det betraktas som en ytterst lyckad sådan för Manuel Pellegrini. Två titlar hemförda till Etihad varav den ena var ligatiteln måste ses som en godkänd skörd. Bakom dessa framgångar ligger en utvecklad offensiv och en större harmoni i laget.

Det var lite oklart vad Man Citys klubbledning egentligen menade när de inför den här säsongen pratade om ökad holism. Något de kan ha syftat på är ett klimat som vore mindre präglat av bråk och konflikt än vad som varit fallet under Roberto Mancini. I så fall gjorde de helt rätt som anställde Manuel Pellegrini, som inte bara har varit lugnet själv under säsongen utan också har bevarat lugnet hos sina spelare.

Annons

Man City vinner ligan mycket tack vare sin breda och högkvalitativa spelartrupp samt det faktum att laget visade ett större lugn och mer erfarenhet i säsongens avgörande lägen. Det såg vid ett flertal tillfällen ut som om ligasäsongen var på väg att rinna dem mellan fingrarna, och man kan tycka att de borde ha vunnit ligan med bredare marginal, men till slut var det ändå de som lyfte titeln hemma på Etihad.

Det fortsatta orosmolnet är emellertid Champions League, där Man City förvisso för första gången tog sig vidare från gruppspelet men där de redan i åttondelsfinalerna gjorde en tämligen slät figur mot ett inte alltför imponerande Barcelona. Det var för att göra Man City till en toppklubb i Europa som Pellegrini anställdes och man får räkna med att högre krav kommer att ställas under hans andra säsong i klubben.

Annons

:::

Man City, 2013-14

En väsentlig faktor skiljer Man City från sina båda huvudkonkurrenter den här säsongen. De är bra såväl offensivt som defensivt. Liverpool har sina problem med defensiven samtidigt som Chelsea har sina mycket väl dokumenterade problem i anfallet. Man City å andra sidan har ett fungerande maskineri både bakåt och framåt.

Offensivt är Man City särskilt imponerande. De gjorde smått otroliga 102 mål under säsongen och är med det bäst i ligan i termer av offensiv effektivitet, något som utan tvekan skiljer dem från konkurrenter som Chelsea, Arsenal och Man Utd.

Defensivt är Man City också svårgenomträngliga. Mycket av förklaringen ligger i Man Citys höga siffror vad avser eget bollinnehav samt att har ett väl fungerande passningsspel med 86,1% lyckade passningar. Det bidrar till att motståndarna lyckas skapa ytterst få chanser mot Man City, i genomsnitt endast 9,5 per match. Inget lag i ligan släpper till färre chanser.

Annons

Det betyder emellertid inte att Man City är det defensivt mest effektiva laget, snarare tvärtom. Individuella misstag i Man Citys backlinje är en stor del av förklaringen där och är det något område på planen som Man City behöver förstärka så är det försvaret.

:::

Säsongens spelare: Yaya Touré. I en säsong som knappast präglades av glitter och fyrverkeri så var Touré en ständigt pålitlig pådrivare och lagmaskin, alltid presterandes med högsta kvalitet och avgörande insatser i rätt lägen. Få spelare kan som Yaya Touré så fullständigt dominera och ta kontrollen över en matchbild. Andra står ofta för slutprodukten men det är Touré som lägger grunden.

:::

Sommarfokus:

(1) Förstärk försvaret. Man Citys mittfält och anfall håller världsklass, men Man Citys försvar gör det inte. Mycket mer komplicerat och mångordigt än så behöver vi inte uttrycka saken. Man City har som ambition att etablera sig som en europeisk toppklubb, men ingen klubb har lyckats göra det utan att ha ett väldigt bra försvar.

Annons

(2) Köp brittiskt! UEFA:s sanktioner gällande Man Citys brott mot financial fair play innebär bland annat en begränsning av antalet spelare som går att registrera för Champions League-spel. Samtidigt har Man City tunt med så kallade home grown-spelare. Detta borde leda Man City till att shoppa runt på den engelska marknaden under sommaren.

(3) Behåll Yaya Touré. Ja, man kan börja tröttna på Tourés flyktiga ögon där han flörtar skamlöst med andra klubbar. Ja, det kan finnas flera argument att casha in på Touré som trots allt passerat trettiostrecket. Men Touré är en så väldigt viktig spelare för Man City och jag tror han är en nödvändig pusselbit för att laget ska kunna hävda sig i Champions League. Så kom för guds skull ihåg att köpa en tårta till hans födelsedag!

Man Citys något spretiga värvningspolitik under senare år har lett till att det finns en flertal spelare i klubben med kontrakt som dock inte används. Några av dessa kan klubben känna sig föranledda att behålla givet UEFA:s restriktioner på Champions League-truppen och vad Man City tillåts spendera på nya spelare den här sommaren. Övriga bör dock lämna klubben under sommaren.

Annons

Andra spelare, såsom James Milner, sitter på kontrakt som är i närheten av att gå ut. De sitter i en tämligen bra sits för att kunna omförhandla sitt kontrakt, och det känns som om mycket av Man Citys sommar kommer gå åt till att lösa sådana här pusselbiter. Förvalta och konsolidera snarare än att expandera och utveckla.

:::

Betyg: Med beröm godkänd (++++)

Styrka är att kunna nå framgång även när man inte presterar som allra bäst. Om någon har sagt det förut vet jag inte, men någon borde hur som helst ha sagt det. Man City har visat goda prov på just denna styrka under säsongen och kan se optimistiskt på att de fortfarande kan bli bättre. Två titlar är ett gott resultat för säsongen men svårigheterna att ta sig till slutomgångarna av Champions League består.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-05-29 17:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto