Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Sunderland, 2014-15

Peter Hyllman

Sunderland har gjort en regel av att pendla mellan himmel och helvete men Gus Poyet siktar på att stabilisera laget. Ett överflöd av mediokra spelare behöver rensas ut innan lagbygget kan börja ta ordentlig form. Sunderland saknar framför allt bredd i försvaret och på mittfältet, samt behöver hitta en offensiv mittfältare som kan länka ihop mittfält och anfall.

Gus Poyet och Sunderland kom undan med blotta förskräckelsen förra säsongen när det länge såg ut som om klubben skulle åka ur Premier League, men imponerande bortasegrar mot Chelsea och Man Utd räddade kvar laget i Premier League. Poyet tog över ett struligt lag från Paolo Di Canio i början av säsongen, men det är kanske först den här säsongen som hans arbete kommer att börja värderas på allvar.

Mycket av sommarens transferförberedelser har handlat om en värvning som ännu inte har blivit av. Sunderland har försökt köpa Fabio Borini från Liverpool för £14m, en summa som Liverpool har accepterat samtidigt som spelaren själv verkar ovillig att byta klubb. Antingen på grund av att Borini vill ta chansen på Anfield eller på grund av att han hoppas på att bli utlånad till Sunderland även nästa säsong men fortfarande plocka hem en högre lön från Liverpool.

Annons

Fabio Borini var betydelsefull för Sunderlands offensiva spel förra säsongen, en viktig länk mellan mittfält och anfall. Det är en spelartyp som Sunderland behöver, precis som laget skulle behöva värva ännu en mittback av hyfsat hög kvalitet samt bredda ett oroväckande tunt centralt mittfält. Målvakter, ytterback och anfall är dock positioner där Sunderland är hyfsat välbesatta och alltså inte behöver prioritera.

Samtidigt är Sunderland lite bakbundna av förra säsongens köporgie med Paolo Di Canio som festfixare. Av den lavin av spelare som kom till klubben är det egentligen bara tre spelare som kommit till användning – Vito Mannone, Emanuele Giaccherini och Duncan Watmore. Men sex-sju andra spelare skulle behöva säljas innan Sunderland kan börja göra några mer omfattande operationer på transfermarknaden.

Annons

Förra säsongen liknade en berg- och dalbana för Sunderland. Huvudsakligen gick det uselt i ligaspelet men strålande i cupspelet. Bland annat tog sig Sunderland till final i Ligacupen. Det var först mot slutet av säsongen som laget började få med sig viktiga resultat också i ligan. Gus Poyets uppgift den här säsongen måste i första hand vara att stabilisera lagets prestation, och helst undvika en nedflyttningsstrid.

:::

Nyckelspelare:

Wes Brown. Sunderland saknar de riktigt ledande gestalterna i backlinjen och laget litar mycket på de gamla Man Utd-backarna Brown och John O’Shea att ordna upp det hela. Brown har visat vad han kan i Sunderland, men han är också skadebenägen. Viktigt att han håller sig frisk.

Jordi Gomez. Gus Poyets huvudsakliga värvning till det centrala mittfältet den här sommaren, och således en viktig indikation på hur Poyet vill att Sunderland ska spela fotboll. Gomez är en bollskicklig mittfältare och en viktig kugge för Sunderland att kunna kontrollera spelet på mittfältet.

Annons

Connor Wickham. Man kan hävda att Sunderlands Premier League-status till viss del räddades av att Wickham hittade sina fötter i precis rätt läge. Om Wickham, som länge ansetts lovande, visar att det inte var något undantag utan snarare ett genombrott, så är det en stor bonus för Sunderland.

:::

De fem första matcherna:

West Brom (a)
Man Utd (h)
QPR (a)
Tottenham (h)
Burnley (a)

Sunderlands säsongsinledning får beskrivas som besvärlig. Inga oöverkomliga matcher någon av dem egentligen, men matcher som var och en kan gå precis hur som helst. Sunderland är naturligtvis kapabla att besegra vilket lag som helst på hemmaplan, men både Man Utd och Tottenham får ses som favoriter på förhand. Sunderland är kanske å andra sidan själva favoriter på förhand mot West Brom, QPR och Burnley, men dessa lag är betydligt svårare att knäcka på bortaplan. Sex poäng borde vara det minsta som Sunderland hoppas på att få med sig från den här inledningen.

Annons

:::

Prognos: Mitten

Det fanns tendenser under förra säsongen att Gus Poyets spelidé med Sunderland skulle lysa igenom. Nu har han fått ännu mer tid på sig, och därtill en hel försäsong och dessa tendenser borde kunna snarare framstå som tydliga mönster. Sunderland är inget dåligt fotbollslag men har under flertalet år lidit av brist på kontinuitet i spelarrekrytering och utveckling, resultatet av hög omsättning på managerposten.

Det mest oroväckande för Sunderland i nuläget är att laget hittills, med två veckor kvar till ligapremiären, inte har förmått göra mer för att förstärka den egna backlinjen. Även mittfältet skulle vinna på att förstärkas. Frågan är vilka resurser som egentligen står Sunderland till buds för att investera på transfermarknaden.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-08-02 17:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto