Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

West Ham, 2014-15

Peter Hyllman

West Ham brottas vidare med balansen mellan funktionalism och estetik. En mer anfallsorienterad taktik stället större krav på individuell skicklighet i backlinjen. Förra säsongens anfallsproblem är dock adresserade med köpen av Mauro Zarate och Enner Valencia. Mittfältet håller hög ligaklass. Bråk riskerar ställa till det för West Ham under säsongen.

Det är svårt att få något vettigt grepp om West Ham. Å ena sidan är det en klubb på framfart med färdiga planer på en flytt till ny arena, som investerar hyfsat stora pengar för att förstärka sitt lag, och som eftersträvar att etablera sig som klubb i Premier League. Å andra sidan insisterar klubbledningen på att sätta krokben på sig själva genom internt käbbel, där inte minst relationen mellan Sam Allardyce och klubbens ägare verkar skakig.

Förra säsongen var en besvikelse för West Ham. Laget slutade förvisso på en någorlunda okej trettonde plats i tabellen, men ett bra tag såg det ut som om West Ham var i rejäl fara att åka ur. Missnöjet med Allardyces enligt fansen överdrivet negativa taktik växte och kraven på hans avgång började höras allt tydligare.

Annons

Den här konflikten lever kvar in i den här säsongen. Allardyce blev kvar som manager men tvingades kompromissa med att West Ham skulle börja spela mer offensivt. En offensiv taktik som enligt Allardyce har gjort West Ham mer sårbara och öppna bakåt. Anställningen av Teddy Sheringham som offensiv coach är på samma gång intressant och en föraning om möjliga konflikter inom ledarstaben.

Anfallet var samtidigt West Hams stora akilleshäl förra säsongen. När inte Andy Carroll var tillgänglig, vilket han på grund av skada sällan var, så hade West Ham svårt att hitta några konkreta anfallsalternativ. Nu har West Ham spenderat närmare £20m bara på två nya anfallare i form av Mauro Zarate och Enner Valencia, två väldigt intressanta spelare, och har således åtgärdat bristen på bredd i anfallet.

Även mittfältet har förstärkts väsentligt. Att Joe Cole och Matt Taylor har lämnat klubben är en del av en nödvändig förnyelse. Värvningarna av Diego Poyet och framför allt Cheikhou Kouyate breddar West Hams mittfält. Kouyate har vunnit fyra ligatitlar med Anderlecht och större klubbar än West Ham var ute efter hans signatur.

Annons

Försvaret var inte något problem för West Ham förra säsongen, de var då ligans näst mest effektiva lag i defensiven, och under sommaren har backlinjen utökats med Aaron Cresswell från Ipswich. Utmaningen för West Ham och Sam Allardyce blir att genomföra de utlovade offensiva reformerna utan att detta inverkar alltför negativt på lagets defensiva disciplin.

:::

Nyckelspelare:

Adrián.Målvakten hade en bra avslutning på förra säsongen och om han kan bibehålla samma höga nivå så har West Ham något oerhört värdefullt i form av en stabil målvakt med hög klass. En inte oviktig del i West Hams täta och samspelta defensiv.

Mark Noble. På ett mittfält fullt med kraftfulla spelare så är Noble viktig både för att han är född och uppvuxen i West Ham och för att han även är viktig för West Hams spel framåt i planen, och inte bara är skicklig i det mer defensiva positionsspelet.

Annons

Kevin Nolan. Ett West Ham med ett till stora delar nytt anfall och en ambiton att spela mer offensivt behöver en samlande figur för att organisera detta anfall. Detta kan i brist på andra dylika ledarfigurer vara Nolan som alltid visar ett stort ledarskap på planen och i omklädningsrummet.

:::

De fem första matcherna:

Tottenham (h)
Crystal Palace (a)
Southampton (h)
Hull (a)
Liverpool (h)

En säsongsinledning som West Ham får vara rätt nöjda med. Tottenham och Liverpool är självklart tufft motstånd, men hemma på Upton Park är West Ham ofta mycket svårslagna och här finns goda poängchanser. Mot Crystal Palace, Southampton och Hull kommer det visa sig hur väl West Ham faktiskt står sig den här säsongen. Kort och gott är samtliga fem matcher fullt vinnbara för West Ham, och det är en rätt okej utgångspunkt. Om West Ham kommer från den här inledningen med åtta poäng så får de anses ha haft en bra start på säsongen.

Annons

:::

Prognos: Europa

West Ham har i grund och botten ett starkt lag. Att laget harvade i nedflyttningsstriden så länge förra säsongen var delvis en produkt av många skador, men framför allt en indikation på lagets anfallsproblem. West Ham står bättre rustade i anfallstermer den här säsongen och om laget lyckas stå fritt från internt bråk i klubben så ser det ut att kunna bli en bra säsong för West Ham. Orosmolnet är ironiskt nog försvaret som fungerade väl som en kollektiv enhet förra säsongen men som kanske saknar den nödvändiga individuella kvaliteten för att hantera en mer anfallsorienterad taktik den här säsongen.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-08-03 17:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto