Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Swansea, 2014-15

Peter Hyllman

Nya tider i Swansea. En ny manager och nya spelare ska försöka säkerställa att Swansea kan inleda en andra fas i Premier League. Framför allt anfallet är ett osäkert kort med knappt två veckor kvar till ligapremiären, där Wilfried Bonys status är den mest betydelsefulla frågan. Kapabla att prestera bra men ser sårbart ut inför den kommande säsongen.

Förändringens vindar har blåst över Swansea. Michael Laudrup är sedan förra säsongen inte längre Swanseas manager, sedan klubbstyrelsen valt att säga upp hans kontrakt och ersätta denne med Garry Monk. Det tänkta anfallsparet med Wilfried Bony och Michu är upplöst sedan Michu gått till Napoli och det alltmer ser ut som om också Bony är på väg att lämna klubben.

Swansea har varit en frisk fläkt i Premier League under de tre säsonger som klubben befunnit sig i finrummet. Nu är emellertid känslan att laget står inför en förnyelseprocess som det ska bli intressant att se hur de hanterar. Swansea halkade farligt nära nedflyttningsstrecket redan förra säsongen, och riskerar att befinna sig i farozonen även den här säsongen.

Annons

Mittförsvaret ser fortsatt starkt ut med Ashley Williams och Chico Flores fortfarande kvar i klubben. På ytterbackarna ser det lite tunnare ut sedan Ben Davies sålts till Tottenham och det ser tunt ut även på högerbacken där frågan är om Kyle Bartley har vad som krävs för att kliva fram i rampljuset på den positionen.

Lagets stora och tydliga frågetecken är det defensiva mittfältet. Jonjo Shelvey används i huvudsakligen högre upp i planen och det behövs en slitstark och positionssäker spelare längst ned som kan täcka upp framför den egna backlinjen. Med Cardiff nedflyttade till The Championship så vore det kanske inte någon dum idé för Swansea att försöka köpa Gary Medel, den perfekte spelaren sett till lagets taktik och behov.

Mer oklart är det i så fall i anfallet. Michu har redan lämnat Swansea på lån till Napoli. Köpet av Bafetimbi Gomis kan ses som en möjlig ersättare för Michu. Nu har även Pablo Hernandez lämnat klubben och det ryktas också om att Wilfried Bony är på väg att säljas till större klubbar. Jefferson Montero är en prestigevärvning som mycket väl kan ersätta Hernandez, men det finns i värsta fall ett stort Bonyformat hål i Swanseas anfall.

Annons

Garry Monk är en intern anställning till managerposten och han är väl inläst på Swanseas sätt att spela fotboll. Det innebär att inga större taktiska förändringar kommer att ske, vilket underlättar en framgångsrik förnyelseprocess. Men med flera av lagets tongivande spelare borta så finns det ändå stora frågetecken kring Swanseas kommande säsong.

:::

Nyckelspelare:

Ashley Williams. Signalerade intresse för en flytt under sommaren men det verkade mest som ett sätt att förhandla till sig ett bättre kontrakt, som sedan dess är påskrivet. Williams är en viktig kugge i Swanseas försvar, och en general i omklädningsrummet.

Jonjo Shelvey. Lämnade inför förra säsongen Liverpool för Swansea och var något av en uppenbarelse. Effektiv passningsspelare och spelfördelare och ett viktigt nav i Swanseas spelsystem. Ser ut som ett bokstavligt dickhead och kan också vara ett för laget ofta viktigt metaforiskt dickhead på planen.

Annons

Wilfried Bony. En inte helt orimlig teori förra säsongen var att om Swansea inte hade haft Bony så hade laget inte lyckats hålla sig kvar i Premier League. Bony svarade för ett flertal väldigt avgörande mål och om Swansea lyckas behålla honom så blir han lika viktig den här säsongen. Annars måste Gomis kliva fram.

:::

De fem första matcherna:

Man Utd (a)
Burnley (h)
West Brom (h)
Chelsea (a)
Southampton (h)

Ingen dålig säsongsinledning för Swansea. Ingen kan begära att de ska ta några poäng borta mot Man Utd eller Chelsea, även om det för all del inte är någon omöjlighet. Men det är också två matcher helt utan press. De övriga tre matcherna är utan tvekan matcher som går att vinna, på hemmaplan mot allt annat än överdrivet starkt motstånd. Burnley är nykomlingar och Southampton lär ha svårt att redan i början av säsongen ha fått ordning på sitt närmast skövlade lag. Vill det sig väl för Swansea så tar de sig igenom de fem första matcherna med nio poäng i bagaget.

Annons

:::

Prognos: Botten

En fördel för Swansea jämfört med förra säsongen är att de den här gången inte behöver brottas med något spel i Europa League. Men laget befinner sig i en förhållandevis tuff period där flera spelare som varit inflytelserika under klubbens framgångsperiod i Premier League börjar lämna klubben, och det kommer vara en svår process för Swansea och Garry Monk att hantera samtidigt som de ska prestera och samla ihop poäng i ligaspelet. I en alltmer förtätat konkurrenssituation i Premier League så ser Swansea rejält sårbart ut och riskerar nedflyttning.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-08-04 17:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto