Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

LINHEM: League One, 2014-15

Peter Hyllman

League One är en av världens mest oförutsägbara ligor. Vilket är vad många oss även skulle säga om The Championship men när det gäller League One är i ännu högre grad planerat för att League One har ännu en nerflyttningsplats.

Men andra anledningar är att League One är vanligtvis golvet för Premier League-klubbar (Leeds, Southampton, Wolverhampton) som gjort motsvarigheten till att spendera alla sina pengar på glädjeflickor och ”bolivian marching powder” (vilket är att anställa Harry Redknapp?) och taket för amatörklubbar (Fleetwood, Crawley, Stevenage) som lyckats slå oddsen.

Vilket ger en härlig kontrast, samtidigt som League One är divisionen mellan The Championship som är en internationellt gångbar liga med +£10m-värvningar och League Two vars levnadsberättigande som nationell och helprofessionell-liga inte är självklar.

Annons

League One inleds med att Sheffield United tar emot Bristol City på lördag förmiddag, och den tv-sänds åtminstone i England.

Vad det gäller slutplaceringarna är de oregelbundet specifika och genomtänkta men ger en hyfsad bild av vad som kan förväntas av laget. I vissa fall där slutplaceringen-spannet är väldigt stort kan det också bero på att jag är väldigt säker på att de kommer vara oförutsägbara.

::: ::: ::: ::: ::: :::

TOPPEN:

Leyton Orient
”O vad det låter bra. Det är O:na i orden som gör det.”

Leyton Orient har bytt majoritetsägare från den offentliga personligheten Barry Hearn till Francesco Bechetti. En Italiensk affärsman (”the head of renewable energy and waste management firm the Becchetti Energy Group” – Daily Mirror) som enligt Hearn kan ta de små O’en till Premier League och hota de regionala imperialisterna kända som West Ham.

Annons

Det som oroar mig något är att Russell Slade under tidigare regim varit Englands kanske mest säkert sittande manager. Då en säsong kunnat nästan nå playoff för att nästa säsong navigera Orient ur en väldigt tuff nerflyttningsstrid. Men vem vet hur säkert Slade sitter om laget skulle falla från förra säsongens playoff-plats (och playoff-final förlust) till divisionens lägre regioner?

Dessutom har Orient tappat den talangfulla unga Moses Odubajo till uppflyttade Brentford vilket är ett avbräck. Men kanske blir man inte sämre av att man ersätter honom med den spegelvända yttern Jobi McAnuff och flera andra Championship-bänkspelare.

Slutplacering: 1-6

:::

Bristol City: Baldock och Jay Emmanuel-Thomas tar hand om offensiven och Steve Cotterill bygger ett solitt lag bakom dem. Kan funka.

Slutplacering: 3-9

Annons

:::

Sheffield United
”Lyckas Clough Jr bättre i en klubb där hans pappa inte är gud?”

Det är ett rejält tapp att förlora Maguire till Hull. Varit en ledare av Chris Morgan-klass och en spelare med Jagielka-potential. Walsalls Andy Butler är en stabil ersättare och man har verkligen glänst på transfermarknaden. Särskilt med Michael Higdon som varit skyttekung i Skottland och en av Hollands främsta målskyttar ifjol med NEC Nijmegen. Hade varit en bra värvning för hela The Championship och en intressant värvning för flera bottenlag i Premier League. Min favorit till att vinna skytteligan i League One. James Wallace en annan värvning som kan spela i en högre division.

Ifjol låg man i botten när Clough tog över men en stark avslutning ledde till en sjundeplats. Kan förhoppningsvis få en flygande start och äntligen leva upp till förväntningarna.

Annons

Nigel Clough har också fått en ”vote of confidence” av Blades-supportern Sean Bean (Boromir/Ned Stark/Alev Trevelyan) vilket till och med kan vara mer olycksbådande än en ”vote of confidence” vanligtvis är.

Slutplacering: 1-4

:::

Doncaster Rovers: Tappat sina bästa yttrar i Cotterill och Duffy och ej ersatt dem. Men Dickov är bra och truppen inte helt plundrad.

Slutplacering: 5-10

:::

Preston North End
”Give me playoff or give me death”

Man har en något frustrerande trupp av alldeles för många spelare men Grayson är fantastisk på att sätta ihop ett lag. Har i unga australiensaren Bailey Wright hittat en storback och Joe Garner var ifjol den stormålskytten han bara kan vara norr om Watford Gap. Har ytterligare förstärkt mittfältet och kan nå sitt playoff-mål likt ifjol och kan vara favoriter där denna säsongen. Kevin Davies är fortfarande aktiv.

Annons

Nyförvärvet Andy Little säger sig vara positions-agnostisk. Kan spela i hela backlinjen, och på mittfältet men presterat bäst som anfallare. Jag hoppas han kan ha en Steve Palmer-säsong (alla positioner).

Slutplacering: 3-6

:::

Yeovil: Likt Bengt Alsterlind kan managern Gary Johnson i Yeovil göra nästan vad som helst användbart; av vad som helst.

Slutplacering: 2-6

:::

Barnsley
”Dags att växa upp?”

Tio år sedan var senast man var något annat än ett Championship-bottenlag. Tyvärr har man gjort sig av med stora delar förra säsongens trupp som var lika udda som Guardians of the Galaxy (Frimpong! Paddy McCourt! Kelvin Etuhu! Marcus Pedersen!). Har dock flera enga unga spelare och gjort mycket bra värvningar i Hourihane, Reece Brown, Sam Winnall, och Dudgeon.

Slutplacering: 4-9

:::

Swindon Town
”Swindon hittar inte rätt utfart från rondellen”

Annons

Ser inte längre ut att vilja vara Tottenhams B-lag men behållit tidigare Spurs-adepter i mittfältarna Yasin Kasim och Massimo Luongo som båda har klass nog för en högre division. Har också ligans bästa målvakt i Wes Foderingham och Ryan Harley kan bli en League One-superstar igen.

Dock är varken backlinje eller manager särskilt förtroendeingivande. Samt att man saknar målskyttar. Man är halvvägs kvar i Di Canios grymma lag men halvvägs på väg mot League One-mediokritet.

Slutplacering: 6-11

:::

Peterborough United
”Behöver bli mer Posh igen”

De har vant sig med en viss standard på London Road. Mål ska det vara. Anfall hela tiden. Men ifjol var Darren Fergusons lag mer gnetigt och inte alls lika målglatt. Det tog dem visserligen till playoff men inte längre trots att man nått Championship med Fergie Jr flera gånger tidigare.

Annons

Britt Assombalonga lär fortsätta ösa in mål men lär behöva mer hjälp från enigmatiska Grant McCann, nye Jon Taylor, och Conor Washington som kostade en del. Ovanligt exalterad över deras försvar med unga dyra Jack Baldwin, mittfältsbacken Bostwick, en återvändande Zakuani, och möjligt genombrott för Kgosi Nthle.

Slutplacering: 3-7

::: ::: ::: ::: ::: :::

MITTEN

Bradford City
”No Nakhi, No Party”

Det är fel att kalla Bradford tråkiga nu när Ligacupfinalen är ett minne blott och man lär inte hota i toppen heller. De har värvat stabilt. Spelare som kan ligan eller tillhört Premier League-akademier. Nakhi Wells är försvunnen för länge sedan men hans ersättare Aaron McLean imponerade inte under hösten. Men McLean har hög potential även om han haft ett par tunga säsonger och bör fungera ihop med James Hanson särskilt då man investerat en del i bra inläggsfötter.

Annons

Slutplacering: 10-15

:::

Milton Keynes: Producerar spelare till ungdomslandslagen på löpande band men kan själva inte avancera från League One. Förstärkt anfallet men inte försvaret som var det stora problemet ifjol.

Slutplacering: 6-11

:::

Port Vale
”Deras ordförande heter Norman Smurthwaite. Smurthwaite!”

Slutade nia ifjol men enligt oddsmakare är man bland favoriterna att bli nerflyttade. Trots att man inte förlorat en enda spelare och värvat ett halvdussin av spelare och har en bra manager i Micky Adams. Visst kan de få en tuffare andra säsong men svåra andra säsonger brukar ha en orsak, det är ingen orsak i sig. Däremot var nionde platsen något lögnaktig och det lär bli tuffare kamp om playoffplatserna än ifjol.

Slutplacering: 9-15

:::

Chesterfield: Vann sin fjärde League Two-titel ifjol (rekord) men kan hålla sig kvar i League One denna gången med rutin i Talbot, Evatt, och Gary Roberts och ungdomar som Darikwa och Morsy.

Annons

Slutplacering: 11-17

:::

Fleetwood Town
”Fleetwood går sin egen väg”

Ägaren Pilley har pengarna och managern Graham Alexander inger respekt. Känns som man förstärkte ifjol för att hålla sig kvar denna säsongen. Sarcevic är spektakulär och försvinner han i januari-fönstret kan man få det väldigt tufft även om laget bör vara kompakt.

Skulle kunna behöva en riktig anfallare framför Sarcevic då anfallsvärvningarna hittills är riktiga chansningar.

Slutplacering: 12-18

:::

Walsall: Bra skött förening och Dean Smith har en imponerande samt ung trupp som lär ta ytterligare steg framåt om de kan hålla sig skadefria. Tvillingarna Chambers!

Slutplacering: 8-13

::: ::: ::: ::: ::: :::

BOTTEN

Coventry City
”Do or do not. There is no Coventry”

Hur bedömer man ett lag som tappat sina tre bästa målskyttar och antagligen även sin fjärde bästa målskytt/lagkapten men som denna säsongen inte har det poängavdrag som ifjol hindrade dem från att utmana om en playoff-plats? Och de spelar sina matcher i en helt annan stad för att man blev utkastade från sin egen arena? Men å andra sidan har man värvat tre-fyra spelare med gedigen Championship-erfarenhet? Har också flera bra unga spelare men lär hamna där man hamnade ifjol även utan poängavdrag.

Annons

Slutplacering: 17-24

:::

Scunthorpe United: Oschysst att kalla Scunny den sämsta nykomlingen då de också ser rätt starka ut men det finns flera orosmoment som hur de kan ersätta skyttekungen Winnall och om Wilcox är en lika bra manager i motgång.

Slutplacering: 16-22

:::

Colchester United

Har i åratal varit ett stabilt League One-lag men har haft några mer turbulenta säsonger på sistone där man genomgått förändringar i både truppen och på ledarsidan. Detta blir den första säsongen helt utan Karl Duguid (framröstad till tidernas bästa Colchester-spelare) och man har tappat ytterligare ryggrad i Clinton Morrison och lagkaptenen Brian Wilson. Har nu en ung trupp med få över 30-strecket och deras främsta spelare är Freddie Sears vilket tyvärr inte är någon att förlita sig på.

Slutplacering: 18-24

:::

Rochdale: Manager Keith Hill är ansvarig för två av klubbens uppflyttningar (någonsin) och senast (2010-11) placerade de sig också på övre halvan i League One så nedflyttning vore nedlåtande men man tappar många mål och radarpartnerskap utan Scott Hogan.

Annons

Slutplacering: 14-20

:::

Crewe Alexandra
”[2012-13]The team finished 13th in League One, ending the season by fielding a team whose starting 11 were all Crewe Academy graduates”

Det är frestande att tippa Crewe säkert i mitten trots förra säsongens nära nedflyttnings-upplevelse. Men Crewe är jätteungt och väldigt närproducerat vilket lär fungera bättre denna säsongen med mer rutin och om Max Clayton äntligen får sitt riktiga genombrott.

Slutplacering: 16-23

:::

Crawley Town: Hög spelaromsättning och det är oklart om John Gregory ens lever, ännu mer oklart om han är en kompetent manager längre för att de senaste tio åren talar inte för det.

Slutplacering: 16-23

:::

Gillingham
”Don’t Hessy-tate to help”

Det är möjligt att Gillinghams assisterande Andy Hessenthaler är en bättre manager än managern Peter Taylor men Taylor är ett större namn och Hessenthaler lyckades inte likt Martin Allen efter honom. Laget ser faktiskt rätt bra ut med bra målskyttar (Kedwell & Cody McDonald) och starkt försvar men på mittfältet för man hoppas att Hessenthalers son kan vara åtminstone hälften så bra som sin far annars riskerar man nerflyttning.

Annons

Håller också ett extra öga på mittfältaren Bradley Dack då vi är födda samma dag (31 december 1993) och han har haft en närmast (ung) Gerrard-isk förmåga att vara involverad i allt. Gör antingen mål, assist, eller blir utvisad.

Slutplacering: 14-20

:::

Notts County: Tror Notts kan klara sig från den absoluta botten tack vare bra nyförvärv som bland andra Zeli Ismail och Jake Cassidy på lån från Wolves men botten är djup och förrädisk i League One.

Slutplacering: 15-21

:::

Oldham Athletic
”Tung säsong, eller Kusungas säsong?”

Hade faktiskt sin bästa säsongsavslutning förra säsongen på länge och Lee Johnson är trots allt son till Gary Johnson. Det som oroar är att truppen ser väldigt svag ut. Vilket förstås kan bero delvis på en del nya/okända spelare men också på att Danny Philiskirk var deras bästa målskytt trots att han aldrig gjort seniormål tidigare och gjorde sina flesta mål i tidiga omgångar av cupspel.

Annons

Hoppas få se mer av mittbacken Genseric Kusunga som klubben värvade tack vare legendaren Joe Royle och som vunnit ligan i Schweiz med Basel och avgjorde en match 5-4 åt Oldham förra säsongen.

Slutplacering: 16-23

:::

/Peter A Linhem

Publicerad 2014-08-07 05:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto