Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Everton, 2014-15

Peter Hyllman

Roberto Martinez har genomfört ett kulturskifte i Everton, med ett mer offensivt och vinnande spelsätt. Kvar är den defensiva organisationen men tillkommit har kreativitet på mittfältet. Everton har köpt spelare utan att egentligen förstärka laget och presterade förra säsongen nära sitt max. Den här säsongen blir svårare.

Faran med framgång är att den skapar förväntningar på framtiden. Och Everton hade självklart en helt fantastisk fjolårssäsong där de ända in på målsnöret gav framför allt Arsenal en match om den återstående Champions League-platsen, och de framgångsrikt höll både Tottenham och Man Utd bakom sig i tabellen. I Evertons fall matchas dock inte förväntningarna av resurser.

Med köpen av Gareth Barry och Romelu Lukaku från Man City och Chelsea så har många sett det som Everton gjort stora framsteg under sommaren. I själva verket har Everton alltså bara sett till att de har kvar sina viktigaste spelare från förra säsongen. Inte så bara i och för sig, sådant kan vara viktigt nog, men det ger inga skäl att tro att Everton har blivit substantiellt bättre.

Annons

Evertons två riktigt starka lagdelar är försvaret och mittfältet. Försvaret var starkt redan under David Moyes tid som manager, och detta lever kvar också med Roberto Martinez som manager. Vad Martinez har bidragit med är att rejält förbättra Evertons mittfält, vilket är lika mycket fråga om taktik och attityd som vilka spelare som finns där.

Samtidigt ska inte betydelsen av en spelare som Gareth Barry underskattas, en stabil och positionssäker spelare som gör det möjligt för övriga spelare att tänka mer framåt. Samtidigt har James McCarthy växt på Evertons centrala mittfält, en konstruktiv tvåvägsspelare. Ross Barkley har också fått sitt genombrott med Martinez som manager.

Anfallet har genomgående varit Evertons svaga sida och förblir så även under Martinez. Romelu Lukaku är dock en imponerande värvning av Everton och i honom så har de förmodligen hittat sin anfallstalisman, en tung och kraftfull spelare längst fram som gör livet till en plåga för motståndarförsvaren. Men då måste Everton se till att han heller inte blir isolerad längst fram.

Annons

Många, både i och utanför laget, beskrev skillnaden med Everton förra säsongen som att de spelade med ett annat självförtroende och en annan glädje, att de spelare för att vinna mot alla lag och inte bara för att inte förlora mot vissa lag. Kanske var detta den största och viktigaste pusselbiten i Roberto Martinez förändring av Everton.

:::

Nyckelspelare:

Tim Howard. Everton har ett starkt försvar med bra spelare på varje enskild position. Howard är en ledargestalt i detta försvar och är viktig i dess organisation. Howard har även visat sig betydelsefull som sista utpost och bör komma laddad med självförtroende från sommarens VM.

Gareth Barry. Börjar komma lite till åren men var en dominerande spelare på Evertons defensiva mittfält förra säsongen, och behöver uppvisa samma egenskaper den här säsongen om Everton ska hålla formen. Ger med sin positionsskicklighet alibi för övriga mittfältare att tänka mer offensivt.

Annons

Romelu Lukaku. Evertons storvärvning den här sommaren och anfallaren som ska lösa Evertons målproduktion. Så låter innehållsförteckningen och visst finns det nu höga förväntningar på Lukaku att han ska motsvara sin egen självbild av att vara som bäst som sitt lags främste anfallare.

:::

De fem första matcherna:

Leicester (a)
Arsenal (h)
Chelsea (h)
West Brom (a)
Crystal Palace (h)

Svettig inledning på säsongen för Everton med två luriga bortamatcher på var sin sida av två tunga topplagsmöten hemma på Goodison Park. Everton vann båda dessa motsvarande möten förra säsongen och lite grann finns känslan att vi redan i dessa båda tidiga matcher kommer få en försmak av om den här säsongen kommer att leva upp till eller möjligen överträffa förra säsongens succé. I så fall bör Everton sikta på i snitt fyra poäng på båda dessa dubbelmöten, samt en given vinst hemma mot Crystal Palace. Runt tio poäng bör alltså vara det poängmål som Everton ska sikta på under säsongens första fem matcher.

Annons

:::

Prognos: Europa

Everton var svindlande nära Champions League förra säsongen och har säkert förhoppningar om att kunna nå hela vägen den här säsongen. Men det här blir som jag ser det en betydligt tuffare säsong. Lagen ovanför Everton i tabellen har förstärkt och blir svårare att rubba, samtidigt som de båda storlagen under Everton i tabellen med all sannolikhet kommer vara betydligt starkare den här säsongen. Samtidigt har Everton förvisso köpt spelare men utan att få så värst många nya spelare. Lite var känslan också att Everton förra säsongen nådde sitt max. De kommer huvudsakligen som jag ser det konkurrera om någon av de återstående europeiska cupplatserna och kanske kan Martinez åstadkomma vad Moyes aldrig lyckades med, att vinna en cuptitel.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-08-11 17:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto