Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Nedräkning till Premier League, betyg på topplagens lagdelar

Peter Hyllman

Ännu en dag närmare en efterlängtad ligapremiär och dagens uppgift blir att förekomma fredagens traditionella ligatippning något. Detta genom att gå igenom topplagens respektive lagdelar och betygsätta dessa på en skala från ett till fem.

Nu kan det så klart vara en frestande övning att bara lägga ihop plustecknen för respektive lag och utifrån detta baklänges konstruera en tänkt ligatabell. Men lagdelarna är bara delar av helheten, och för ett lag sett över en hel säsong så är ofta helheten större än summan av varje enskild del. Även om en sådan här övning helt säkert kan ge en god indikation.

Lite vanskligt är det naturligtvis också att betygsätta lagdelarna i nuläget i och med att det återstår två och en halv vecka av det här transferfönstret. Men man får ta det som det är och helt enkelt laga efter läge. Så här ser det ut just nu idag och om något hinner förändras efter det så får man ompröva sina slutsatser.

Annons

Fokus på toppen måhända. Men nu är det toppstriden som trots allt är den mest intressanta och det är de här lagen som trots allt genererar mest intresse inför ligapremiären. En helt oväsentlig avgränsning är det inte heller, med Sky Six som det nya Big Four.

:::

ARSENAL

Försvaret (++++)

Har förbättrats markant under det senaste året och en stor anledning till Arsenals förbättrade lycka förra säsongen. Laurent Koscielny och Per Mertesacker är ett stabilt mittbackspar, om än det är tunt där bakom. Kieran Gibbs har växt på vänsterbacken och på högerbacken är inte Mathieu Debuchy något sämre alternativ än Bacary Sagna.

Mittfältet (++++)

Arsenals utan tvekan bredaste lagdel med mängder av alternativ. Spelare som Mesut Özil, Aaron Ramsey och Alexis Sanchez kan alla diktera och dominera en matchbild. Frågetecknet ligger kring mittfältets defensiva kompetens där Arsenal har haft problem i stormöten, och där vare sig Mikel Arteta eller Mathieu Flamini ger ett helt stabilt intryck.

Annons

Anfallet (+++)

Det är med Arsenal alltid en gränsdragningsfråga vilka man räknar in i anfallet, vill man så kan så klart både Theo Walcott och Alexis Sanchez räknas in här. Men de renodlade anfallarna utgörs av Olivier Giroud och Yaya Sanogo, och det känns inte som något överdrivet starkt radarpar för ett lag som hoppas kunna utmana om ligatiteln.

Managern (++++)

Ingen slår Wenger på fingrarna när det kommer till erfarenhet och förmåga att väcka förtroende hos sina spelare. Wenger är en stor del bakom att Arsenal har befunnit sig i toppen av Premier League så länge. Men han är också envis och ibland lite för låst vid sina egna idéer, och saknar ibland nödvändig pragmatism för att vinna de viktiga matcherna.

:::

CHELSEA

Försvaret (++++)

Chelsea har inte gjort några stora förändringar i sitt försvar. Målvakten kommer hålla världsklass oavsett vem det än är. I mittförsvaret förlitar man sig fortfarande på Gary Cahill och John Terry, som naturligtvis är väldigt samspelta och vana vid Premier League. Möjligen känns det lite tunnare där bakom, men samtidigt kan Branislav Ivanovic gå in på den positionen. Ytterbacken med Cesar Azpilicueta och Felipe Luis känns mycket starka.

Annons

Mittfältet (+++++)

Det senaste årets värvningar av Nemanja Matic och Cesc Fabregas gör att Chelseas mittfält känns otroligt starkt. Särskilt om vi till dessa båda adderar befintliga spelare som Ramires, Oscar, Eden Hazard, Willian med flera. Ett mittfält som både är offensivt väldigt mångsidiga och ger en väldigt värdefull defensiv uppbackning till försvaret.

Anfallet (++++)

Det stora frågetecknet i Chelsea under tidigare säsonger och även inför den här säsongen. Den stora värvningen under sommaren är Diego Costa som mycket väl kan bli en rungande succé för Chelsea, men där vi ännu inte vet hur han lyckas anpassa sig till Premier League eller om han håller sig frisk. Fernando Torres och Didier Drogba är backups.

Managern (+++++)

Chelsea kan knappast ha en bättre manager än José Mourinho, inte minst med tanke på dennes historik i just Chelsea. Taktiskt otroligt begåvad och en manager som kan få sina spelare att gå igenom helveteseld och svavelsten för honom och laget.

Annons

:::

LIVERPOOL

Försvaret (+++)

En av Liverpools svagheter förra säsongen och det fortsätter förmodligen, trots värvningar att vara så. Dejan Lovren förstärker mittförsvaret samtidigt som Kolo Touré lämnar Liverpool och Daniel Agger sägs vara på väg bort. Liverpool behöver framför allt förstärka på ytterbackspositionerna, och där får vi se vad ett lån av exempelvis Javier Manquillo kan bidra med.

Mittfältet (++++)

En förhållandevis stark lagdel i Liverpool som under sommaren har förstärkts med Adam Lallana, samtidigt som inte minst Philippe Coutinho ser ut att kunna höja sig minst en nivå den här säsongen. Jordan Henderson är ett energiknippe på centralt mittfält och Steven Gerrard är lagets store ledare. Men det känns som att det kan svikta bakåt.

Anfallet (++++)

Liverpools anfall visade upp en dödlig effektivitet förra säsongen, men då spelade fortfarande Luis Suarez i klubben, som inte bara gjorde många mål utan också skapade många fler. Nu saknar inte Liverpool andra bra anfallare i laget men det är ändå en frågeställning om Liverpool kommer kunna visa upp ett lika bra anfall den här säsongen.

Annons

Managern (+++)

Brendan Rodgers har tack vare lagets oväntade framgångar förra säsongen, och det blotta faktum att Liverpool återigen spelar i Champions League, blivit en otroligt uppskattad figur på Anfield. Rodgers har också spelat på Liverpoolmyten smart under sin tid i klubben. Han är samtidigt förhållandevis oprövad i den absoluta hetluften.

:::

MAN CITY

Försvaret (+++++)

Pablo Zabaleta på högerbacken och Gael Clichy på vänsterbacken, med Bacary Sagna och Aleksandr Kolarov som backups. I mitten härjar Vincent Kompany och från och med nu Eliaquim Mangala. Matija Nastasic och Martin Demichelis som backups. Joe Hart i målet. Man City behövde värva en mittback i världsklass och har gjort det. Försvaret håller högsta klass.

Mittfältet (+++++)

Ännu en otroligt imponerande lagdel i Man City som bara osar styrka. Yaya Touré är i sina bästa stunder världens bäste mittfältare och han omges av spelare med högsta kvalitet som Fernandinho, Samir Nasri, David Silva och Jesus Navas. Fernando som värvats under sommaren håller även han hög kvalitet. Ett av ligans allra bästa mittfält.

Annons

Anfallet (+++++)

Anfallet är inte så värst mycket sämre det. Alvaro Negredo och Sergio Agüero bildade ett fruktat anfallspar förra säsongen innan Agüero började drabbas av skador vilket inverkade negativt också på Negredo. Edin Dzeko har sina belackare men har en förmåga att göra många viktiga mål. Stevan Jovetic ser ut att vara betydligt piggare den här säsongen än förra.

Managern (++++)

Manuel Pellegrini vann Premier League under sin första säsong i klubben, men är han en vinnare? I så fall måste han åstadkomma två saker. För det första försvara ligatiteln den här säsongen. För det andra se till att Man City kommer längre i Champions League än åttondelsfinal. Klarar Pellegrini av att jonglera på två fronter samtidigt?

:::

MAN UTD

Försvaret (+++)

Lagets för tillfället absolut svagaste del, inte minst sedan både Rio Ferdinand och Nemanja Vidic lämnat klubben under sommaren. Vingbackarna håller hög klass, och i mittförsvaret är både Jonny Evans och Phil Jones stabila spelare. Men i alla fall en mittback av riktigt hög kvalitet behöver köpas in för att Man Utds försvar ska hålla tillräcklig standard.

Annons

Mittfältet (++++)

Laget besitter en uppsjö av kompetenta offensiva mittfältare i form av Ander Herrera, Shinji Kagawa, Juan Mata, Adnan Januzaj med flera. Den stora frågan blir dock hur väl Michael Carrick och Darren Fletcher håller ihop på det defensiva mittfältet under säsongen. Samspelet mellan mittfält och försvar var en punkt som brast rejält förra säsongen.

Anfallet (+++++)

Laget har en löjligt starkt anfall och det har inte bara med kvaliteten på de enskilda spelarna att göra. Även om en anfallsbesättning bestående av Wayne Rooney, Robin van Persie, Javier Hernandez och Danny Welbeck borde göra alla utom möjligen Man City lite avundsjuka. Men den stora styrkan ligger i att Man Utd kan göra mål på så många olika sätt.

Managern (++++)

Louis van Gaal behöver knappast någon närmare introduktion och är självklart en otroligt rutinerad och meriterad manager. De auktoritetsproblem som förföljde David Moyes lär knappast drabba van Gaal. Emellertid är Premier League en speciell liga på flera sätt, och det är trots allt van Gaals första säsong i ligan.

Annons

:::

TOTTENHAM

Försvaret (++++)

Hade vissa problem förra säsongen men mycket av det berodde på Tim Sherwoods idéer. Hugo Lloris som målvakt och med spelare som Jan Vertonghen, Vlad Chiriches och Michael Dawson framför sig är ett bra centralförsvar. Även ytterbackspositionerna med Ben Davies och Kyle Walker känns bra.

Mittfältet (+++++)

Den lagdel som faktiskt håller mästarklass i Tottenham. Defensivt stark med spelare som Paulinho, Sandro och Moussa Dembele, och med mycket offensiv kreativitet genom spelare som Christian Eriksen, Erik Lamela, Nabil Bentaleb, Lewis Holtby med flera. Förbättras ytterligare om Mauricio Pochettino lyckas värva Morgan Schneiderlin.

Anfallet (+++)

Lagets ordentliga problemområde. Saknar för all del inte anfallare, men Emmanuel Adebayor är ojämn och inte särskilt pålitlig och Roberto Soldado hade en tung första säsong i Tottenham, men kan samtidigt växa med Pochettino som manager. I bakvattnet lurar yrvädret Harry Kane som kan få sitt genombrott under säsongen.

Annons

Managern (+++)

Det vore egentligen inte omöjligt eller för den delen fel att ge Mauricio Pochettino något plus till, han är om inte annat ett väldigt bra managerval, men vad gäller inför den här säsongen så ska vi heller inte glömma att Pochettino aldrig har varit manager för ett förväntat topplag förut. Vilket kan betyda att en viss inlärningskurva är nödvändig.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-08-13 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto