Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Crystal Palace synade Tony Pulis ultimatum

Peter Hyllman

Med blott två dagar kvar till ligapremiären i Premier League så lämnar Tony Pulis jobbet som manager för Crystal Palace.

Standardformuleringen som används är att de båda parterna har ömsesidigt kommit överens om att gå skilda vägar, men i själva verket är det inget ömsesidigt med det. Tony Pulis har sagt upp sig eftersom han är missnöjd med hur Crystal Palace har agerat under sommarens transferfönster.

I grund och botten är det en konflikt över kontroll. Tony Pulis vill ha full kontroll över klubbens transferpolicy. Klubbens ordförande Steve Parish, som är en av fyra fans som äger varsin fjärdedel av klubben, vägrar dock att lämna över all kontroll till en manager, utan vill behålla kontrollen över transferpolicyn hos sig själv och klubbens tekniske direktör.

Annons

Det finns naturligtvis goda skäl till varför de vill det. Under Crystal Palaces två tidigare ägarregimer har en okontrollerad transferpolicy resulterat i att klubben vid två tillfällen hamnat under tvångsförvaltning. Det är dessa incidenter som lett fram till nuvarande ägarsituation med fyra supersupportrar som ägare.

Man kan samtidigt delvis förstå Tony Pulis, som förra säsongen gjorde ett jättejobb med att hålla Crystal Palace kvar i Premier League. Laget hade fyra poäng när han tog över klubben och Crystal Palace slutade elva. Självklart vill han förstärka laget inför den kommande säsongen.

Det sägs att Pulis är särskilt missnöjd med att ingen av hans tre huvudsakliga önskemål har infriats. Gylfi Sigurdsson gick till Swansea, Michu gick till Napoli och Steven Caulker till QPR. I alla fall vad avser Sigurdsson och Caulker borde Crystal Palace ha kunnat vara ett realistiskt alternativ.

Annons

Men kanske är det också så att Pulis vet vad han gör och i huvudsak sätter sig själv främst. Han vet att han förra säsongen gjorde ett jättejobb med Crystal Palace, men han vet också att det kommer att bli otroligt svårt att upprepa. Avgår han nu så gör han det med väldigt gott renommé på arbetsmarknaden, utan att riskera att den här säsongen mildrar entusiasmen.

Timingen är hur som helst mycket märklig och det känns inte alls som någon tillfällighet. Att som manager lämna klubben med bara två dagar kvar till säsongen börjar sätter klubben i en otroligt svår situation. Det närmaste vi har att jämföra med är Martin O’Neills avhopp från Aston Villa för fyra år sedan, med påföljande och fleråriga kaos som följde i den klubben.

Konflikten om kontroll över transferpolicyn bör ha varit känd av såväl Tony Pulis som Steve Parish sedan tidigare, så diskussionen borde ha tagits tidigare om konflikten var så allvarlig att den motiverar ett manageravhopp. Alternativt, om det bara vore en ren spelarfråga, så finns det fortfarande drygt två veckor kvar av transferfönstret att jobba på.

Annons

Tony Pulis valde medvetet att ställa Crystal Palaces ägare och styrelse inför ett ultimatum med två dagar kvar till ligapremiären, med tanken att de då skulle vika ned sig för att inte riskera att förlora en dokumenterat framgångsrik manager. Ett vågat spel, men också ett rätt fult spel.

Spelet gick emellertid inte hem, Steve Parish och Crystal Palaces styrelse föll inte för detta ultimatum. De valde att hellre behålla sin kontroll över transferpolicyn än att behålla Tony Pulis som manager, möjligen ett beslut som kan vara klokt på lång sikt givet Pulis agerande på transfermarknaden i Stoke, där ekonomin kanske inte alla gånger stod i främsta rummet.

Det är förvisso ett modigt och principfast beslut. Men det är också ett beslut som kan skicka Crystal Palace raka vägen ned i The Championship igen.

Annons

:::

TRANSFERKOLLEN:

Will Buckley (RW), Brighton till Sunderland, £2,5m. Gus Poyet hämtar en av sina favoritspelare från Brighton i yttern Buckley. En bra värvning, allra helst som den breddar Sunderland på en position där de inte har så väldigt många spelare. Oprövad i Premier League. Godkänd (++)

Shane Long (ST), Hull till Southampton, £12m. Southampton öppnar plånboken igen och köper Long från Hull. Jag gillar värvningen, Long är en underskattad men alltid effektiv anfallare, som har lite grann samma typ av patos på planen som Rickie Lambert. Med beröm godkänd (++++)

Florin Gardos (CB), Steaua Bukarest till Southampton, £6m. Spännande rumänsk mittback som är tänkt som en ersättare till den flyktade Dejan Lovren. Det finns mycket potential i Gardos även om det är osäkert hur han klarar av Premier League, mittback är en utsatt position. Väl godkänd (+++)

Annons

Martin Kelly (RB), Liverpool till Crystal Palace, okänt. När Liverpool värvar Javier Manquillo så kunde Kelly nog se skriften på väggen. Det är Crystal Palaces vinst som får en lovande högerback till klubben. Ett frågetecken är Kellys skadebenägenhet som håller honom borta från lite väl många matcher. Väl godkänd (+++)

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-08-14 23:13

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto