Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Liverpool, 2014-15

Peter Hyllman

Ligatiteln är ett långskott för Liverpool den här säsongen, precis som var fallet förra säsongen. Laget är fortsatt mycket offensivt balanserat men den här gången utan Luis Suarez. Liverpool har förstärkt laget klokt och bra under sommaren och är redo att utmana både i Premier League och i Champions League.

Liverpools situation inför den här säsongen är egentligen rakt motsatt hur det såg ut inför förra säsongen. Då trodde egentligen ingen på dem och många menade nog att de skulle få det väldigt svårt att nå Champions League. Inför den här säsongen är förväntningarna desto större, inte bara ska Liverpool nå Champions League utan de förväntas även om inte vinna så i alla fall utmana på allvar om ligatiteln.

Bara den psykologiska skillnaden kan naturligtvis visa sig väldigt betydelsefull och påverka hur det går för Liverpool den här säsongen. Liverpool ska den här säsongen dessutom klara av att samtidigt framgångsrikt navigera Champions League, med dess krav på spelschemat och bredd på spelartruppen. Liverpool har dessutom förlorat sin bäste spelare från förra säsongen.

Annons

Nu har Liverpool å andra sidan förberett sig tämligen väl under sommaren. De har gjort många förstärkningar på för laget viktiga platser. Adam Lallana, Emre Can, Javier Manquillo, Dejan Lovren och Alberto Moreno är samtliga bra spelare som både breddar och tillför kvalitet till Liverpool. Rickie Lambert är ett väldigt bra komplement i anfallet.

Det var tämligen uppenbart förra säsongen att Liverpools stora styrka på planen var offensiven. Det ramlade in mål bakåt men det gjordes desto fler framåt. Liverpool charmade oss på ett sätt som kanske inget lag sedan Kevin Keegans Newcastle gjort. Det bar långt men det bar inte hela vägen fram, inte minst symboliserandes av 3-0-tappet mot Crystal Palace.

Defensiven var således Liverpools taktiska problem förra säsongen och ser ut att kunna bli det igen. Visst har Liverpool värvat spelare till backlinjen, men det är samtidigt bara några spelare och de kan knappast åstadkomma underverk på egen hand. En stor del av problemet återfinns också i det skydd som backlinjen får från Liverpools mittfält, ett skydd som var stundtals tveksamt förra säsongen.

Annons

Det där går naturligtvis att åtgärda. Spelarna att göra det finns i laget, i form av Steven Gerrard, Jordan Henderson, Emre Can med flera. Men det är samtidigt svårt att åstadkomma utan att på samma gång påverka balansen i laget, vilket kan inverka negativt på lagets offensiv. Det är en taktisk balansgång som Liverpool är tvingade att vandra den här säsongen.

Liverpool lyckades förra säsongen trotsa alla förväntningar på ett väldigt imponerande sätt. Men det är lätt att av det dra slutsatsen att det kommer gå lika bra eller bättre nästa säsong, när så inte alls behöver vara fallet. Fotboll är inte linjärt, omständigheterna förändras och konkurrenterna anpassar sig. Att Liverpool kan upprepa förra säsongens bedrift är självklart, men det är en lång resa dit.

:::

Nyckelspelare:

Dejan Lovren. Försvaret var en av Liverpools akilleshälar under färra säsongen och Lovren är spelaren som först och främst är tänkt att åtgärda detta. Om Lovren växer ut till den defensive ledargestalt som Liverpool hoppas så är mycket vunnet.

Annons

Steven Gerrard. Svårt att komma ifrån Gerrard som nyckelspelare även den här säsongen. Ledargestalt på mittfältet och i klubben. Viktig både för att skapa målchanser framåt men också för att täppa till på mittfältet. Gerrard måste balansera båda dessa uppgifter.

Philippe Coutinho. Luis Suarez gjorde och skapade väldigt många mål för Liverpool. Med Suarez borta så faller den uppgiften i första hand på Coutinho som visat upp strålande form under försäsongen. Coutinhos egna mål är viktiga precis som hans förmåga att skapa chanser åt framför allt Daniel Sturridge.

:::

De fem första matcherna:

Southampton (h)
Man City (a)
Tottenham (a)
Aston Villa (h)
West Ham (a)

Liverpool har en av de mer svettiga säsongsinledningarna av alla lag i ligan, med bortamatcher mot två av lagets absoluta toppkonkurrenter. Därtill en på förhand tuff bortamatch mot West Ham som i själva verket kan sluta precis hur som helst. Hemmamatcherna är således desto viktigare för Liverpool här, de behöver sex poäng mot Southampton och Aston Villa för att hoppas kunna skrapa ihop fyra poäng i de tre bortamatcherna. Det skulle betyda att Liverpool har tio poäng efter sina första fem matcher, vilket är att betrakta som godkänt i sammanhanget.

Annons

:::

Prognos: Champions League

Frågan är om Liverpool egentligen inom en överskådlig framtid får en bättre chans att vinna ligan än vad de hade förra säsongen. Sedan dess har de två huvudsakliga titelfavoriterna, Chelsea och Man City, förstärkts ytterligare, samtidigt som även Arsenal och Man Utd kan förväntas bli betydligt starkare den här säsongen. Inte heller Tottenham ska räknas bort. Liverpool har kvar samma offensiva balans som förra säsongen, men den här gången utan Luis Suarez briljans. Titelstriden är att betrakta som ett långskott för Liverpool, precis som förra säsongen, men laget är en av huvudkandidaterna till de återstående Champions League-platserna.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-08-14 17:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto