Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Nedräkning till Premier League, Englandsbloggens ligatips 2014-15

Peter Hyllman

Blott en dag kvar till dess att Premier League startar igen, och man känner ett stort mått av barnslig förtjusning över den tanken. Äntligen är det dags att sluta behöva gissa om hur saker och ting kommer att bli och istället får vi tillfälle att varje vecka, varje helg och varje dag faktiskt följa vad som sker.

Det har varit en återkommande tradition på Englandsbloggen att dagen innan ligapremiären tippa hur ligan faktiskt kommer att sluta. Det är en tradition som jag inte tycker ska brytas men också en tradition om vilken det kan vara värt att säga två saker.

För det första att det självklart är till stor del gissningslekar och utgår från att vi innan en enda boll har sparkats på säsongen sitter och försöker väga ihop både våra egna bedömningar av de olika lagens respektive styrkor och svagheter, och röra ihop dessa med alla de tusentals olika tillfälligheter och småsaker som hör en lång säsong till. Det landar självklart inte i någon vetenskaplig sanning.

Annons

För det andra så brukar ju traditionen leda till viss irritation och upprördhet hos de fans som anser att jag tippat just deras lag för långt ned i tabellen. Men om regel ett var det där med ingen vetenskaplig sanning så kan ju regel två vara att komma ihåg regel ett. Det här är naturligtvis min bedömning, och vad jag tycker har ingenting att göra med hur bra lagen faktiskt presterar på planen.

Siffrorna inom parantesen efter lagen är min förväntade spread, alltså de placeringar eller det intervall inom vilket jag tror det är sannolikt att laget ifråga kan röra sig.

:::

Sky Six:

(1) Chelsea (1-2)

(2) Man City (1-3)
(3) Man Utd (1-5)
(4) Arsenal (2-5)

(5) Liverpool (3-6)
(6) Tottenham (3-6)

Japp, jag tror på Chelsea den här säsongen. De hade redan ett väldigt bra lag och har förstärkt väldigt klokt under sommaren. Det finns mängder med rutin och erfarenhet både av att vinna ligan och av att balansera ligaspel med europeiskt cupspel.

Annons

De båda Manchesterklubbarna tror jag huvudsakligen kommer utmana Chelsea, med Man City som huvudutmanare. Pellegrini har byggt ett betydligt stabilare Man City än sin företrädare, och Louis van Gaal har återfört vinnarskallen till Man Utd. Dock stor spread på Man Utd.

Arsenal är klubben som ligger närmast bakom denna trio och som mycket väl kan slå sig in i den, men som jag tror bara är som mest ett långskott på att faktiskt utmana om ligatiteln. Till sist gör ändå Arsenals kvalitet och erfarenhet att de håller kvar vid Champions League-platsen.

Liverpool tror jag kommer lida av alltför offensiv balans utan Luis Suarez, av att behöva balansera Europa med Premier League, och inte minst av de ökade förväntningarna på laget. Kommer få det svårt att hänga med Chelsea och Man City, men kan mycket väl hamna på Champions League-plats.

Annons

Tottenham är lite dark horse i det här sammanhanget. Det är ett bra lag med bra spelare, men väldigt mycket hänger på hur framgångsrikt Mauricio Pochettino lyckas implementera sin spelidé. Lyckas han som i Southampton så är Tottenham en livsfarlig utmanare om Champions League-platserna.

:::

Mitten

(7) Stoke (7-10)
(8) Everton (6-8)
(9) West Ham (8-12)
(10) Newcastle (6-10)

(11) QPR (8-12)
(12) Leicester (11-13)
(13) Southampton (9-14)
(14) Sunderland (12-15)

Stoke är utan tvekan mitt överraskningslag den här säsongen. Mark Hughes hade en bra första säsong med Stoke och jag tror den utvecklingen håller i sig och att laget har blivit mer samspelt än tidigare. Lite bankar jag också på den högst osäkra idén att Bojan Krkic hittar sina fötter igen.

Everton är självklart klubben som rent rationellt borde ligga högst upp här, och som kanske till och med skulle kunna ses som en utmanare till de så kallade Sky Six. Så kan mycket väl visa sig bli fallet, men jag tror att Everton får det svårare den här säsongen än förra.

Annons

QPR och Leicester är två nykomlingar i Premier League som jag tror kommer imponera den här säsongen. QPR har gjort några riktigt spännande värvningar under sommaren och Leicester har ett väldigt starkt lagbygge på gång. Jag tror i alla fall inte att de kommer att åka ur.

Newcastle är ett lag som mycket väl kan hamna högre upp i tabellen än min gissade tiondeplats. Kvaliteten finns utan tvekan i laget men känslan är ändå att det är lite för mycket bråk och oreda i klubben för att denna ska komma till sin fulla rätt.

:::

Botten

(15) Hull (12-16)
(16) Crystal Palace (15-18)
(17) Aston Villa (16-20)

(18) Swansea (16-18)
(19) West Brom (16-20)
(20) Burnley (17-20)

Det är naturligtvis otroligt svårtippat i botten av tabellen och den här säsongens nedflyttningsstrid kan egentligen involvera samtliga lag på den nedre halvan. I slutänden tror jag att Burnley är för svaga för Premier League, jag tror att Swanseas nedåtgående trend håller i sig och att Garry Monk inte är rätt man att vända på den. West Brom har haft problem i ett par säsonger och visar inga större ambitioner att åtgärda dessa problem.

Annons

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-08-15 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto