Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ligapremiär för Liverpool som behöver värva en till anfallare

Peter Hyllman

Under söndagen är det dags för Liverpool att gå in i sin ligapremiär när de hemma på Anfield ställs mot samma klubb från vilken de under sommaren har värvat mer eller mindre ett halvt fotbollslag, det vill säga Southampton. För spelare som Dejan Lovren och Rickie Lambert kan det naturligtvis bli ett kärt återseende.

Det är ett förändrat Liverpool vi ser den här säsongen. Klubben har sålt Luis Suarez för stora pengar, och en fråga som kan förväntas definiera säsongen för Liverpool är hur de ska klara sig utan honom. Liverpool har köpt flera spelare den här säsongen, men sett till mer renodlade anfallare så är det egentligen bara Rickie Lambert som har köpts in som teoretisk ersättare.

Liverpool har spenderat närmare £100m på transfermarknaden den här sommaren, men endast fyra procent av dessa utlägg har lagts på en renodlad anfallare som är tillgänglig den här säsongen. Divock Origi köptes från Lille, men lånades också omedelbart tillbaka till dem.

Annons

Rickie Lambert är förvisso en skicklig anfallare men är 32 år gammal och ska nog inte förväntas vara så mycket mer än ett ess i rockärmen. Att leda Liverpools anfallslinje under en hel säsong känns som en övermäktig uppgift. I Fabio Borini finns en annan möjlig anfallare, men det är heller ingen tillfällighet att Brendan Rodgers gärna vill sälja honom till Sunderland.

Det betyder att Liverpools hela anfallsuppgift faller på Daniels Sturridge, en förhållandevis ung spelare som förvisso har gjort ett par bra säsonger i Liverpool men som knappast har bevisat att han kan vara en dominant förgrundsgestalt i ett förväntat topplag tidigare. Både skador och ökade förväntningar kan göra livet jobbigt för Sturridge den här säsongen.

Slutsatsen borde bli att Liverpool lagom till ligapremiären fortfarande behöver värva en till anfallare. Att klubben anser sig behöva en till anfallare känns rätt uppenbart, i och med att de var väldigt nära att skriva på ett kontrakt med Loic Remy, en affär som dock avbröts sedan Liverpool påstod sig ha hittat någon oegentlighet under läkarundersökningen.

Annons

Ett alternativ är så klart att lita på Sturridge som enda anfallare under säsongen och förvänta sig att mittfältet bidrar med mycket offensiv kraft. Men att det är en riskabel strategi demonstrerades inte minst av Arsenal förra säsongen, som knappast heller de saknar offensiva mittfältare, men där Olivier Giroud blev alldeles för ensam och utsatt på anfallspositionen vad säsongen led.

Delvis handlar det också om att skapa konkurrens på alla positioner, vilket brukar vara viktigt bland toppklubbarna. En anfallare som vet att han alltid i alla lägen kommer att få spela, oavsett hur han presterar, riskerar medvetet eller omedvetet att sänka sin prestationsnivå då det inte finns något riktigt behov av att bevisa sig.

Det finns några möjliga värvningar som har ryktats vara på väg till Liverpool. Den mest uppenbare är Swanseas Wilfried Bony, men hans lönekrav sägs absurt nog stå i vägen för en flytt till Liverpool. Mario Balotelli är en annan anfallare som har pratats om att vara på väg till Liverpool, vilket vore en både genial som riskabel värvning.

Annons

Balotelli är utan tvekan en anfallare i världsklass, om än ojämn, och en otroligt spännande värvning av Liverpool. Det skulle omedelbart återge lite av den briljans och stjärnglans som Luis Suarez tillförde laget. Det skulle samtidigt riskera att även återföra både de konflikter och kontroverser som Suarez gav upphov till, samt en hel ny meny av galenskap som bara Balotelli kan producera.

Det är alltid klokt och att tänka framåt. Men ibland är det också viktigt att tänka nutid, inte minst när Liverpool står inför en väldigt tuff säsong både i Premier League och Champions League. Liverpool behöver, innan transferfönstret stänger, värva en till anfallare som kan göra en konkret och mätbar insats redan den här säsongen.

:::

TRANSFERKOLLEN:

Christian Atsu (LW), Chelsea till Everton, lån. Väldigt spännande kortsiktig värvning av en av Chelseas mer lovande talanger. Ger Everton ett lite annorlunda alternativ på vänsterkanten vilket kan vara mycket värt. Väl godkänd (+++)

Annons

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-08-17 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto