Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Chelsea kan leda ligan från början till slut

Peter Hyllman

Vi har väntat länge på att Premier League ska dra igång igen och man får väl kanske säga att det ligger en viss sanning i den gamla klyschan att den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. För det var ju faktiskt en rätt härlig ligapremiär.

Man Utd blev ganska snabbt varse att det inte riktigt var så enkelt som att slänga ut en manager med gårdagens sopor och ersätta denne med en annan variant. Lagets problem går djupare än så, vilket även de som ägnade den större delen av förra säsongen åt att håna David Moyes nog egentligen förstod. Men desto större är Louis van Gaals utmaning.

Annars var självklart den bestående upplevelsen lördagens två sena avgöranden från Arsenal och Tottenham. Men där Arsenal nog drar en suck av lättnad efter 2-1 mot Crystal Palace så jublar nog Tottenham vilt efter en betydligt tuffare bortaseger mot West Ham. Och vilken drömdebut för Eric Dier i Tottenhamtröjan.

Annons

Hull och Aston Villa tog två minst sagt sköna tre poäng, på bortaplan i sina respektive ligapremiärer. För Hull att besegra QPR är säkert extra skönt, en potentiell konkurrent i en fullt möjlig nedflyttningsstrid. För Aston Villa var säkert tre poäng mot Stoke balsam för själen, men man ska komma ihåg att de inledde förra säsongen med att vinna borta mot Arsenal.

Av det där kan man kanske dra slutsatsen att den första omgången egentligen inte behöver betyda så mycket. Arsenal förlorade mot Aston Villa förra säsongen men gick vidare till sin bästa säsong på länge. Man Utd vann med 4-1 borta mot Swansea men hade sin sämsta säsong på ett kvarts sekel.

Men om man ändå ska bedöma vad vi såg från första omgången så är det att Man City ser starka ut. De kontrollerade matchen nästan oförskämt väl borta mot ett inte alls oävet Newcastle. Den 2-0-segern var ett rejält styrkebesked och Manuel Pellegrini måste ha purrat som en norsk skogskatt efteråt.

Annons

Nu är i och för sig inte säsongens första omgång slut. Ikväll möts Burnley och Chelsea på Turf Moor. På något vis känns det lite trist, och som att lura spelarna och fansen lite på konfekten, att ha en ligapremiär på en måndag. Jag tycker att i ligapremiären, precis som under ligaavslutningen, så ska alla matcher spelas samtidigt under en och samma dag.

Men nu är det som det är. Och kanske klagar inte Burnley. De får möta ett av Premier Leagues absolut största och bästa lag, de får göra det hemma på Turf Moor inför en fanatiskt entusiastisk hemmapublik, och de får göra det med hela världens strålkastare riktade mot just deras arena. Något de annars inte hade fått uppleva.

Jag tror det var 2003 inför den allsvenska starten, med Djurgårdens IF som regerande svenska mästare, som deras dåvarande tränare Zoran Lukic sa något väldigt osvenskt kaxigt som att Djurgården skulle leda serien från första ända fram till sista matchen. Något som jag inte tror riktigt uppfylldes, även om de faktiskt ledde serien efter första omgången samt vann Allsvenskan.

Annons

Men det slår mig att Chelsea faktiskt har en inte så taskig chans att klara av det den här säsongen. Om de vinner med tre mål mot Burnley, eller gör minst tre mål och vinner med två mål, så leder de Premier League efter första omgången och kan mycket väl fortsätta att göra det ända fram till och med maj.

Det vore en unik och i sig rätt stor prestation. Vid sidan av andra kuriösa och svåruppnåeliga men i själva verket rätt betydelselösa ligaprestationer, som till exempel att gå obesegrade under hela säsongen eller ha tagit flest poäng under en hel Premier League-säsong, så platsar den ju onekligen som en rätt beundransvärd prestation.

Det är få klubbar jag skulle tro det om egentligen, men om någon klubb ska klara av det så är det väl Chelsea med José Mourinho. I ärlighetens namn så är det väl till och med teoretiskt bara de och två andra klubbar som kan klara av det den här säsongen, Man City och Burnley.

Annons

Det ska bli väldigt intressant att se Diego Costa debutera i Premier League, precis som det ska bli intressant att se Cesc Fabregas debutera i en Chelseatröja. Men inte minst ska det bli intressant att se vad Danny Ings, Burnleys unga anfallslöfte, mäktar med mot bästa möjliga Premier League-motstånd, i en sådan här typ av match.

:::

TRANSFERKOLLEN:

Carlos Sanchez (DM), Elche till Aston Villa, £5m. Aston Villa behövde stadga upp sitt centrala mittfält, och gör det med en spännande värvning av den colombianske mittfältaren. Det är en spelartyp som Aston Villa inte lider överflöd av, så klokt värvat. Väl godkänd (+++)

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-08-18 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto