Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Slasktankar från ett igenbommat transferfönster

Peter Hyllman

Som att se färg torka eller gräs växa… Ungefär så känner jag över det här med landslagsuppehåll mitt under klubblagssäsongen. En plåga som skär likt en rostig kniv rätt igenom ryggmärgen. Hur mycket jag än försöker så lyckas jag inte uppbåda någon entusiasm alls för veckans landskamper.

Istället kan man ägna tiden åt att reflektera över det transferfönster som precis har avslutats. Delvis har det väl redan reflekterats över detta, i form av vinnare och förlorare, och i form av bästa värvningarna. Andra funderingar gör sig inte riktigt lika bra i listform, och hänger kanske heller inte särskilt väl ihop med varandra, varför de får hamna i slasken.

• Över en sommar så har Arsenal till stor del förändrat sin offensiva uppställning. Tidigare har lagets anfall varit förhållandevis långsamt, men med Alexis Sanchez och Danny Welbeck så finns nu betydligt mer speed och förmåga till presspel.

Annons

• Men endast tre mittbackar, varav den ene är 19 år gammal och nyvärvad och därtill lika mycket högerback, gör att Arsenal riskerar att falla tillbaka i ett gammalt mönster där defensiva brister är lagets största hinder till större framgångar. Tveksamt hur klubbledningen tänkte.

• Falcao, Di Maria, Rooney, Mata, van Persie… Man Utd saknar knappast stora spelare i sin offensiva uppställning, men därmed saknar de heller knappast egon. Och Louis van Gaal är knappast känd för att ha någon större förståelse för stora egon. Värvningar tänkta att lösa befintliga problem kan alltså skapa helt nya problem.

• Daley Blind är kanske den mest anonyme spelaren som Man Utd värvat under sommaren men möjligen även den viktigaste. Blind är den ende som kan sägas vara helt medveten om och marinerad i van Gaals sätt att tänka och spela fotboll. Kan detta vara till någon hjälp?

Annons

• Ekonomi är inte lika svårt när någon annan fotar notan. Chelsea kan förvara spelare på lager inom klubben genom att låna ut hela 26 spelare bara under detta transferfönster. Är spelarna bra nog kommer de tillbaka, annars säljs de vidare. Market failure.

• Men om marknaden är misslyckad så är inte planen särskilt mycket bättre. Något känns sjukt när engelsk fotbolls mindre klubbar får kämpa bara för att betala sin planhyra samtidigt som Premier Leagues klubbar bränner iväg £842m bara på spelare, givet utvecklingen inom den engelska fotbollen.

• Ligue 1 och La Liga sålde för mer det här transferfönstret än vad de köpte, detta trots spektakulära köp av både Barcelona och Real Madrid. Totalt i Serie A nettospenderades det för £32m på nya spelare, vilket är mindre än vad Everton spenderat. Sug på den!

Annons

• Sex av de tio klubbar som spenderat mest netto den här sommaren är klubbar i Premier League. Totalt har Premier League spenderat nästan £500m netto. Tvåa på den listan ligger Bundesliga som har spenderat £85m netto. Talangimporten till Premier League fortsätter.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-09-06 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto