Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Roma är en stor fisk i en liten damm

Peter Hyllman

Roma kommer till Manchester ikväll. Det är inte en stad från vilken de bär med sig några lyckliga minnen. Tre gånger tidigare har de spelat i Manchester och förlorat samtliga tre matcher. För knappt sju år sedan tillfogades de sin kanske värsta förlust någonsin inom europeisk cupfotboll, när de blev 1-7-slaktade av Man Utd.

Den gången var det ett brutalt uppvaknande för Roma och för italiensk fotboll i allmänhet. Roma var den italienska fotbollens darlings i kölvattnet av Calciopoli, de spelade en ny och fräsch fotboll som var vida omtalad inte minst bland Serie A-kretsar, men mot ett Man Utd på väg mot en ny topp och mot den fotboll som spelades i Premier League visade sig Roma inte ha något alls att sätta emot.

Sju år senare är situationen på samma gång densamma som kanske än mer cementerad för Roma, för Serie A och för italiensk fotboll. Så sakteliga har de stora italienska fotbollsinstitutionerna, framför allt Juventus men även Roma, byggt upp sig igen – men ligan klarar inte längre av att attrahera eller behålla de bästa spelarna eller ens de unga talangerna. Dessa beger sig istället utomlands, inte minst till ett kapitalstarkt Premier League.

Annons

I en extremt tuff Champions League-grupp, med Bayern München, Roma och Man City tillsammans med CSKA Moskva, så blir det en tuff uppgift för Roma att ta sig vidare. Ändå såg den första omgången av gruppspelet till att i alla fall göra förutsättningarna så goda som möjligt, i och med att Man City förlorade mot Bayern samtidigt som Roma mosade CSKA hemma i Rom med 5-1.

Därmed blir kvällens match utan tvekan både en nyckelmatch i gruppen och en form av måstematch för Man City, som utan tvekan måste vinna den här matchen mot Roma för att inte försätta sig själva i ett ytterst brydsamt läge i den här gruppen. Förlust skulle innebära katastrof och att de är akterseglade med sex poäng. Oavgjort, och Man City ligger tre poäng efter, har väsentligt sämre målskillnad samt har bortamatchen mot Roma kvar.

Annons

Men inte blir det någon lätt uppgift, för Roma är ett lag med vad som måste vara ett ramstarkt självförtroende. 5-1-segern i första matchen mot CSKA Moskva är naturligtvis en bidragande orsak. Men i ligaspelet har Roma så här långt också ett perfekt facit med fem segrar på fem matcher, och toppar tabellen tillsammans med Juventus.

Situationen liknar således den som Roma stod inför den där vårkvällen 2007, när laget stod på topp och skulle spela en avgörande europeisk cupmatch i Manchester. Man City är självfallet ett formidabelt lag i sig själva och hoppas nog kunna upprepa lektionen, att det är en sak att vinna matcher i Serie A men en helt annan sak att ställas inför ett hungrigt och motiverat Premier League-lag på deras hemmaplan.

Roma är en stor fisk hemma i sin Serie A-damm. Men ute i de större engelska och europeiska dammarna så simmar det betydligt elakare fiskar. Något som Man City helt klart hoppas på att kunna demonstrera ikväll.

Annons

:::

Inte bara Man City har en viktig match ikväll. Även Chelseas bortamatch mot Sporting blir ju lite viktigare än vad som kanske var nödvändigt i och med att de misslyckades med att vinna sin första match, hemma mot Schalke. Nu har ju förvisso Chelsea befunnit sig i liknande besvär tidigare och rett ut läget, så än så länge är det ju ingen kris på taket.

Men en förlust ikväll och det börjar helt plötsligt se lite besvärligt ut. Även om betydelsen av Chelseas poängtapp förra omgången mildrades avsevärt av att inte heller Sporting behagade vinna mot Maribor. I praktiken således så var första omgången en ”död omgång”, och förutsättningarna nu är helt enkelt bara att Chelsea behöver komma bland de två bästa över fem omgångar istället för som tidigare sex.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-09-30 10:40

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto