Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Prisa Gud, här kommer skatteåterbäringen!

Peter Hyllman

Leeds problem på och utanför planen håller i sig. Efter att redan ha hunnit avverka två managers den här säsongen så är det nu ägaren Massimo Cellinos tur att åtminstone tillfälligt tacka för sig.

Det är The Football League som har beslutat att diskvalificera Cellino för vad som kallas oärligt beteende. Det är en skatteförseelse i Italien, närmare bestämt underlåtelse att betala skatt för en båt, som gör att The Football League har fattat detta beslut vilket betyder att Cellino inte kommer kunna fungera som ägare eller som beslutsfattare för Leeds under de närmaste fyra månaderna.

Cellino har hela tiden varit en kontroversiell figur som ägare för Leeds. De misstankar som fanns om hans skattebrott gjorde att hans status som lämplig ägare diskuterades redan innan han köpt 75% av Leeds. Nu finns emellertid juridisk grund för The Football League att agera mot Cellino, vilket har saknats tidigare.

Annons

Cellino kommer naturligtvis att överklaga beslutet men det är rätt osannolikt att han kommer ha någon större framgång med detta. Emellertid så är hans suspendering endast tillfällig och tämligen kortvarig, alltså fyra månader, vilket gör den förhållandevis överkomlig även om Leeds och Cellino beskriver det hela som destabiliserande för klubben och ”inte i någons intresse” att Cellino bestraffas på det viset.

Lite småtypiskt italienskt konspiratoriskt så hänvisar Cellino också till att omvärlden hatar Leeds och hela tiden sprider rykten och försöker hitta på saker som kan skada klubben. Med andra ord är någon ute efter honom och han är offer för en komplott. Det där är ju en alltför vanlig tillflykt och bygger på en ovilja att ta ansvar för sitt eget beteende.

Utgångspunkten för hela det här resonemanget är The Football Leagues granskning av ägare och styrelseledamöter som de kräver ska vara ”fit and proper”. Både bland fans och opinionsbildare finns en frustration att denna granskning är så snäv som den är, och många menar exempelvis att det är ett test som borde utesluta uppfattat dåliga ägare som exempelvis Glazers i Man Utd, Venkys i Blackburn och motsvarande ägare i Birmingham, Portsmouth, Liverpool med flera genom åren.

Annons

Men The Football Leagues och Premier Leagues regelverk är grundat i juridiken snarare än i opinionen. Det kan så klart vara frustrerande men är i själva verket både klokare och mer rättssäkert. Det säkerställer att det måste finnas sakliga skäl att diskvalificera en ägare, och skapar ett betydligt tryggare ramverk för ägare att investera i engelska fotbollsklubbar.

Men regelverkets snäva omfång tillsammans med rådande opinionsläge att inte acceptera dåliga ägare gör självfallet att The Football League nu är tvingade att agera kraftfullt mot Cellino, om deras regelverk alls ska anses ha den minsta betydelse. Tvärtom kommer man ta i med hårdhandskarna så långt som regelverket ger dem utrymme. Förhandlingsutrymmet för Cellino och Leeds i det här ärendet är således litet.

:::

Ny omgång i Premier League under veckan. Några intressanta punkter inför kvällens omgång:

Annons

Kan Man Utds momentum uppåt i tabellen hålla i sig med seger på hemmaplan mot Stoke?

Klarar Liverpool av att följa upp sin vinst mot just Stoke med att besegra ett heltänt Leicester på bortaplan?

Kan Burnley och QPR fortsätta sina respektive sviter av positiva resultat och klättra uppåt i tabellen?

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-12-02 09:24

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto